2016. február 28., vasárnap

A máhdi - A máhdi országában 2.

A máhdi - A máhdi országában 2

 A máhdi - A máhdi országában 2
A máhdi országában trilógiájának második részét – amely a Kara Ben Nemsi sorozat része – Karl May 1890 május-december közötti időszakban vetette papírra. 1892 októbere és 1893 szeptembere között jelent meg a német Hausschatzes című hetilapban. 1896-ban adták ki "Im Sudan" címmel könyv alakban.Karl May A máhdi regény története


Kara Ben Nemsi Ben Nil –lel, és 20 askarival hazakísérte a felszabadított nőket, a fesszarah beduin törzshöz. Az ünneplések után útnak indulnak, és találkoznak valakivel, aki kereskedőnek adja ki magát, de Kara sejti, hogy mindez csupán álcázás. Titokban követik a férfit és kiderül, hogy az előző regényből megismert szent fakír, 70 férfival együtt rájuk vár, hogy elpusztítsa őket, illetve hősünket elfogja.
A küzdelem után megjelenik egy férfi, aki leereszkedően és ítélően szól hozzájuk, s csaknem bajt okoz. Róla kiderül, hogy Mohamed Ahmed, a máhdi. Hamarosan egy emberevő oroszlán tűnik fel a színen, amelytől az arabok nagyon félnek, de valakinek mégiscsak fel kell vennie a harcot. Abdullah, a csapat sivatagi kalauza nagyon kérkedik, de kiderül, hogy csak a szája nagy.
 Jelenet A máhdi című regényből
Jelenet A máhdi című regényből

Kara és Ben Nil ellovagol a Nílushoz, mert Ben Ászl tőrbe akarja csalni a reísz effendinát. Rabszolgakereskedőnek adva ki magát próbál a gazfickó közelébe férkőzni. A dolgok azonban balul ütnek ki, mert megjelenik egy régi ismerős, aki nem tudja, ogy inkognitóban vannak ott.
Számos kavarodás következik, a rabszolgavadász el akarja kapni hősünk csapatát, a hatóságiak pedig őt. Előkerül egy keresett férfi is, akinek a testvére még az előző történet közepén bízta meg Karát előkerítésével. További izgalmas út következik a Níluson felfelé, délre, ahol ismét veszélybe kerülnek a főszereplők. Újból összefutnak a kövér törökkel, ami nem várt fejleményekhez vezet.


 

A máhdi regény jellemzése


Az első regény se volt semmi, de ez aztán szuper élvezet volt számomra. Nem is bántam, hogy hosszú, kétszer ilyen hosszú is lehetett volna. Egy perc unalom sincsen a regényben, az események gyorsan váltják egymást, fordulat, fordulatot követ. Az izgalmas történések mellett természetesen folyamatosan jelen vannak azok a sziporkázó párbeszédek, amelyek olyannyira szórakoztatóvá teszik a Karl May regényeket. Az új szereplők is nagyon jellegzetesek és magukon hordják eltéveszthetetlen személyiségjegyeiket, amelyek által csak még érdekesebbé válik a történet. Pillanatkép A máhdi országában című regényből
Pillanatkép A máhdi országában cimu regényből

Nekem az is tetszett, hogy fokozatosan délebbre tevődik a történet, s egyre mélyebben hatolunk Afrikába. A sivatag mellett, most a Nílus, kisebb erdők, s végül mocsaras vidékek tájain is végigutazhattunk. Persze nem nagyon van idő effélékre figyelni, a rabszolgavadászok utáni kajtatás és a közben előforduló veszélyek folyamatosan „készenlétben” tartják az olvasót. Karl May nagyon eltalálta azt a különleges élvezetet nyújtó történetfonalat, amelyet habzsolni lehet, mint egy édességet.


Értékelés (saját tetszési indexem)
9
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: Szudánban - A máhdi országában 3.

Hasonló olvasmányok: Cserna grófja és az Atlasz légiója
                                   May Károly - A rabszolgakaraván


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés