2016. február 28., vasárnap

A máhdi - A máhdi országában 2.

A máhdi - A máhdi országában 2


A máhdi - A máhdi országában 2.





A máhdi - A máhdi országában trilógiájának második részét – amely a Kara Ben Nemsi sorozat részeKarl May 1890 május-december közötti időszakban vetette papírra. 1892 októbere és 1893 szeptembere között jelent meg a német Hausschatzes című hetilapban. 1896-ban adták ki "Im Sudan" címmel könyv alakban.



Karl May A máhdi regény története


Kara Ben Nemsi Ben Nil –lel, és 20 askarival hazakísérte a felszabadított nőket, a fesszarah beduin törzshöz. Az ünneplések után útnak indulnak, és találkoznak valakivel, aki kereskedőnek adja ki magát, de Kara sejti, hogy mindez csupán álcázás. Titokban követik a férfit és kiderül, hogy az előző regényből megismert szent fakír, 70 férfival együtt rájuk vár, hogy elpusztítsa őket, illetve hősünket elfogja.
A küzdelem után megjelenik egy férfi, aki leereszkedően és ítélően szól hozzájuk, s csaknem bajt okoz. Róla kiderül, hogy
Mohamed Ahmed, a máhdi. Hamarosan egy emberevő oroszlán tűnik fel a színen, amelytől az arabok nagyon félnek, de valakinek mégiscsak fel kell vennie a harcot. Abdullah, a csapat sivatagi kalauza nagyon kérkedik, de kiderül, hogy csak a szája nagy.




Jelenet A máhdi című regényből
Jelenet A máhdi című regényből

Kara és Ben Nil ellovagol a Nílushoz, mert Ben Ászl tőrbe akarja csalni a reísz effendinát. Rabszolgakereskedőnek adva ki magát próbál a gazfickó közelébe férkőzni. A dolgok azonban balul ütnek ki, mert megjelenik egy régi ismerős, aki nem tudja, ogy inkognitóban vannak ott.
Számos kavarodás következik, a rabszolgavadász el akarja kapni hősünk csapatát, a hatóságiak pedig őt. Előkerül egy keresett férfi is, akinek a testvére még az előző történet közepén bízta meg
Karát előkerítésével. További izgalmas út következik a Níluson felfelé, délre, ahol ismét veszélybe kerülnek a főszereplők. Újból összefutnak a kövér törökkel, ami nem várt fejleményekhez vezet.


 

A máhdi regény jellemzése


Az első regény se semmi, de ez aztán szuper élvezet volt számomra. Nem is bántam, hogy hosszú, kétszer ilyen hosszú is lehetett volna. Egy perc unalom sincsen a regényben, az események gyorsan váltják egymást, fordulat, fordulatot követ. Bár a Cserna grófja is hasonló környezetben játszódik, de nem sodor ennyire magával. 
Az izgalmas történések mellett természetesen folyamatosan jelen vannak azok a sziporkázó párbeszédek, amelyek olyannyira szórakoztatóvá teszik a Karl May regényeket. Az új szereplők is nagyon jellegzetesek és magukon hordják eltéveszthetetlen személyiségjegyeiket, amelyek által csak még érdekesebbé válik a történet. A szerző másik - hasonló helyszínen zajló regénye, A rabszolgakaraván messze elmarad mögötte.


Pillanatkép A máhdi országában című regényből
Pillanatkép A máhdi országában című regényből

Nekem az is tetszett, hogy fokozatosan délebbre tevődik a történet, s egyre mélyebben hatolunk Afrikába. Míg a négy tenger hajósa esetében csak a partvidék mellett haladunk el, itt a sivatag mellett, most a Nílus, kisebb erdők, s végül mocsaras vidékek tájain is végigutazhattunk. Persze nem nagyon van idő effélékre figyelni, a rabszolgavadászok utáni kajtatás és a közben előforduló veszélyek folyamatosan „készenlétben” tartják az olvasót. Karl May nagyon eltalálta azt a különleges élvezetet nyújtó történetfonalat, amelyet habzsolni lehet, mint egy édességet.


Értékelés (saját tetszési indexem)
9
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: Szudánban - A máhdi országában 3.




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés