2016. február 7., vasárnap

Könyv vagy e-book? Online olvasás, online könyvek

Könyv vagy e-book? Online olvasás, online könyvek

 Könyv vagy e-book? Online olvasás, online könyvekA 21. században már teljesen természetes, hogy a papíralapú könyvek, újságok helyett az interneten, különböző számítógépes alkalmazásokkal, vagy akár a telefonon olvasgassunk. Mindez nem befolyásolja hátrányosan az olvasást, mint olyant, sőt számtalan előnnyel bír. Könnyebben hozzáférhető, tárolható, pótolható, s legtöbb esetben még az olvasást is megkönnyíti.(Ezen cikk egy része már megjelent egyik cikkemben 2014 októberében, de ott az újjáalakítás miatt elvesztették.)

Könyv, vagy e-book? Mindegyiknek meglehet a maga előnye, amely napjainkban egyre inkább az utóbbi felé tolódik. Akinek nincsen semmilyen elektronikus eszköze, ez nyilvánvalóan nem lehet kérdés, mert kénytelen a hagyományos könyv mellett maradni.

Igen, a hagyományos könyv jól mutat, jó illatú, nem kell hozzá eszköz, csak a szemünk és világosság. Ha sok könyvet olvasunk, előbb-utóbb oda jutunk, hogy minden polc tele van már velük és lassan nincs hova tenni. Nem is szólva az egyre tetemesebb árukról.
A számítógépeken pdf formátumban szinte bármilyen könyvet olvashatunk, ehhez elég csupán egy ingyenes programocska (az Adobe Acrobat reader –t ajánlják, de szerintem a Foxit Reader sokkal jobb, nem lassítja le úgy a gépet). Az interneten számos helyen lehet ingyen átkonvertálni a szöveges fájlokat, e-book –okat bármilyen formátumba.
A 2010-es évekre elterjedt e-book olvasók, tabletek, mini-ipad –ok, okostelefonok, óriási előrelépést jelentettek az olvasásban. Amíg számítógépen, vagy laptopon olykor fárasztó lehet az olvasás, ezeken a kisebb eszközökön ez lényegesen könnyebb.
Egy kézhez álló mini ipad –on, amely könnyebb, mint egy valódi könyv, igazi élvezet az olvasás. De mobiltelefonon is remek szórakozás, bár annak kisebb a mérete. Milyen jó az, ha egy egész könyvtárat el tudunk vinni magunkkal! Bárhova megyünk, nem vész kárba az idő, hasznosan tölthetjük, szórakozhatunk, vagy tanulhatunk.
Ezek az eszközök nem felejtik el hol tartottunk, olyan betűméretet és fényerőt választunk, amilyen tetszik, nem is szólva az egyéb lehetőségekről (pl. animációk, hang). Ha nincs más, csak egy mobiltelefonunk (lehetőleg érintőképernyős), csupán egy ingyenes alkalmazást szükséges telepítenünk rá, amely képes olvasni a fájlokat. Általában érdemes a telefonon alkalmasabb formátumra (pl. epub) átkonvertálni a fájlokat, így bármilyen művelet elvégezhető rajtuk.14 indok az e-book(olvasó eszközök) mellettNem foglal helyet fizikailag (könyvtárnyi anyag elférhet egy eszközben)
Könnyebb a súlya, nem nehéz tartani (és nem csukódik össze)
Könnyebb lapozni (egy ujjmozdulat)
Automatikusan megjegyzi, hol tartottunk
Bármekkorára állíthatjuk a betűméretet
A fényerő tetszés szerint változtatható
Könnyen lehet kijelölni, másolni stb
Óriási mennyiségű könyv és információ elfér bennük
Az interneten korlátlan mennyiségű ingyenes e-book található
Interaktív elemeket is tartalmazhatnak
Megfelelő programmal az e-book -ok felolvastathatók
Nincs olyan, hogy elfogy, mert többszörözhető
Nem kell miatta fát vágni, nyomtatmi, stb. így környezetkímélő
Nem kell hozzá áram, így sötétedés után, vagy áramszünetkor is olvashatunkFentebbiek nem jelentik azt, hogy a papíralapú könyv elvetendő lenne a jövőben. Csupán arról van szó, hogy egy bizonyos ponton túl anyagilag, helyileg, s egy csomó egyéb szempontból jobban járunk, ha könyveinket, írásos gyűjteményeinket elektronikus formában (is) tároljuk.
Az online olvasás hatalmas előnye a gyorsaság, ahogy egy-egy információhoz hozzájuthatunk. És gondoljunk csak arra, mennyi régi szerző könyve vált ingyenesen elérhetővé, miután lejártak a szerzői jogok! Bizony, valóságos kincsgyűjtemény az internet a szenvedélyes olvasók számára.
Ha vannak kedvenc könyveink, akár egy telefonon magunkkal vihetjük őket bárhova, így nem kell cipelni a vastag regényeket, vagy szakkönyveket, vagy attól félni, hogy elvész.
Az online könyveket helyben olvasni és letölteni is lehet, vagy ha mást nem, lemásolni őket egy saját dokumentumba. Számos helyen található a online könyv és egyéb írásos gyűjtemény, s magát a formátumot is konvertálhatjuk a nekünk tetszőbe.

Ebben a blogban nem kifejezetten az online könyvekre összpontosítok, bár többségük megtalálható online is, hanem általában a könyvekre, mint értékre. Éppen ez az egyik nagy előnye az online olvasásnak, ha kíváncsi vagy egy adott műre, itt megtalálhatod a leírását, s eldöntheted meg akarod e szerezni, vagy éppen az olvasott könyvről tudhatsz meg további információkat.
A célom az, hogy lehetőleg saját szavakkal bemutassam a műveket, saját élményeimet velük kapcsolatban. Pluszinformációt, más látószöget, újabb nézőpontokat, kedvcsinálást, vagy éppen emlékek felidézését keltve ezzel.

Kapcsolódó cikk: Keresel egy könyvet? Letölthető e-könyvek


Ha könyvet írsz, legyen nyomtatott, vagy e-book: Ne írásokat adj el, hanem élményeket


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés