2016. március 3., csütörtök

Alfa Holdbázis könyv, E.C. Tubb Elszakadás

Alfa Holdbázis könyv, E.C. Tubb: Elszakadás


Alfa Holdbázis könyv, E.C. Tubb  Elszakadás




Alfa Holdbázis könyv, E.C. Tubb  Elszakadás az első mű a sorozatból. Amikor 1993-ban megvettem ezt a könyvet, már alig emlékeztem gyermekkoromból az Alfa Holdbázis sorozatra. Azóta felkerült az internetre, így újra megtekinthető, s ebből kiderül, hogy az Elszakadás című könyv az első sorozat 4 részét dolgozza fel.




Az általam már a Régi sci-fi sorozatok a 70-es évekből című cikkben bemutatott filmsorozat könyvváltozatát
Edwin Charles Tubb brit szerző írta, 1975-ben.


Alfa Holdbázis könyv története, tartalom


1999-ben John Koenig parancsnokként kerül az Alfa Holdbázisra, ahol rejtélyes halálesetek és betegségek borzolják a kedélyeket. Valószínűleg sugárzás lehet a háttérben, amely kapcsolatban állhat a Holdon elhelyezett veszélyes hulladéklerakókkal. Az Alfán a parancsnoknak Helena Russel doktornő, és a tudós Viktor Bergman nyújtja a legtöbb segítséget a problémák megoldásában.
A
Földről további hulladékszállítmányokat akarnak küldeni a Holdra, de Koenig felfüggeszti ezt, amely persze a földi vezetőség ellenállásába ütközik. A Főbiztos Simmonds ezért az Alfára utazik. Már rájöttek, hogy a halálesetek a lerakókkal állnak kapcsolatban, de több ilyen hely van a Holdon. Itt még nem olyan fejletek, mint Nemere utolsó bolygójának idejében. Egyszer óriási nukleáris robbanás következik be,  amelynek következtében a Hold elszakad a Föld körüli pályájáról, és továbbsodródik az űrben. A holdbázis legénységének fel kell készülnie, hogy soha többé nem látja viszont szülőbolygóját.
A továbbiakban egy olyan bolygó felé sodródnak, amely az ott élésre is alkalmas lehet. Valami módon az űrhajóba kerül egy férfi, aki pontosan úgy néz ki, mint
Helena elhunyt férje.




Alfa Holdbázis Elszakadás könyv külföldi megjelenés
Alfa Holdbázis Elszakadás könyv külföldi megjelenés

Egy napon a bázis egyik munkatársa észveszejtő sebességgel dolgozni kezd a fali számítógéppanelen és nem lehet leállítani. Valamilyen erő irányítja. Az adatokat egy idegen szonda szívja magába, az embert a végsőkig kimerítve. Az esemény később megismétlődik, és nem tudják, mi áll a háttérben.
Idővel az űrnek egy olyan részébe érnek, ahol egy fekete nap működik a háttérben, amely magába nyel mindent, még a fényt is. A Hold felé száguld, úgy tűnik elkerülhetetlen a végzetes találkozás. Azonban
Bergman kitalál egy egyedülálló antigravitációs pajzsot, amely talán megvédheti a bázist. De az idő fogy és senki sem tudja mi van a fekete lyukban...

E.C. Tubb Elszakadás könyv jellemzés


Vérbeli tudományos-fantasztikus könyv, természetesen a sorozat forgatókönyve alapján. Nekem tetszett, az ilyen űrbeli témákat kedvelem. Bár nem olyan jó mint például Az utolsó csillaghajó, van benne valami vonzó. Mivel egy könyvtől nem vár el annyit az ember, mint egy filmtől (úgyis el kell képzelni), nagyon is jó volt olvasni. 
Az egyetlen probléma, hogy elfelejtették a folytatásokat kiadni. Ugyanis még öt további regény követte az Elszakadás –t, de ezek hazánkban sajnos nem jelentek meg. Pedig vevő lettem volna rájuk... Mert utólag megnézve nem mindegyik rész jön be a sorozatból, de regényben még a kevésbé látványos, vagy lenyűgöző történetek is érdekesebbnek tűnnek.
Utólagos megjegyzés: 2017-ben megjelent a Galaktika XL számában John Rankine -től az Alfa Holdbázis – Holdodüsszeia , amely az Elszakadás könyv folytatása, és a filmsorozat könyvváltozata.



Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Hasonló cikk: A.E. van Voght - Küldetés a csillagokhoz
                          


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés