2016. április 19., kedd

A sivatag úrnője regény ajánló, tartalom

A sivatag úrnője


A sivatag úrnője regény ajánló, tartalom




  A sivatag úrnője regény Karl May műve, mely eredetileg a Deutsche Herzen - Deutsche Helden című folytatásos sorozat egy darabja volt, melynek a főszereplője Oskar Steinbach, de a későbbi, 1931-es, átdolgozott kiadás már az Allah il Allah! címet viselte.


Ebben a hős szerepét Kara Ben Nemszi tölti be, és szolgájaként Hadzsi Halef Omar is bekerült. A sivatag úrnője a főszereplő Tunézia és Egyiptom közötti útját mutatja be, de nem képezi részét az eredeti Kara Ben Nemszi regénysorozatnak.



Karl May A sivatag úrnője tartalom, történet


Kara Ben Nemszi és Halef Tunéziában haladnak, a sivatagban, amikor arabokkal találkoznak. Azok eleinte nem barátságosak, de mikor kiderül, hogy a velük levő Krüger bejaki európaiKara régi barátja, egyből vendégszeretőek lesznek. Krüger bej éppen azért igyekszik, hogy elvegyen egy fiatal lányt, akitől aztán egyből el is válik, mert valaki számára viszi. Csakhogy közben elrabolják a lányt.
Messze, a hegyek közt akadnak a lányrablók nyomára. A mentőakció után, útban kelet felé, sivatagi viharba kerülnek. Épen maradnak a sziklák között, de rálelnek egy karavánra, amely a homokos részen odaveszett. A karaván rengeteg fegyvert szállított, titokban. Egy ifjú életben maradt. Kiderül, hogy ő
Hilal, aki véletlenül találkozott a fegyverszállítókkal. Úgy tűnik, hogy lázadás készül az egyiptomi alkirály ellen, és ehhez kellett a sok fegyver.
A lány, akit megmentettek, Hiluja, akinek a nővére kényszerből egy öreg sejkhez ment feleségül, aki azonban elhunyt. Azóta őt hívják a sivatag úrnőjének, de az elhunyt sejk fivére, Falehd akarja elvenni, és a régi szokások is mellette állnak. Az úrnő, Biluja azonban Terik –et szereti, aki Hilal bátyja. De csak úgy szerezhetné meg, ha kiállna Falehd ellen, aki azonban legyőzhetetlen ökölharcban, ráadásul akkor a hagyományok szerint Biluja feladata lenne a bosszú. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy egy török és egy orosz követ van az arabok között, akik valamiben mesterkednek alattomban.




Karl May A sivatag úrnője külföldi kiadások
Karl May A sivatag úrnője külföldi kiadások


Kara Ben Nemszire vár a feladat, hogy segítsen helyrehozni a dolgokat, ami korántsem egyszerű, mert az arabokat is meg kell győzni. A tanács még nem döntötte el, hogy kiállnak e az egyiptomi alkirály mellett, vagy a lázadást támogatják, ráadásul egy ellenséges arab törzs közeledik titokban, hogy megtámadja őket.



A sivatag úrnője könyv jellemzés


A sivatag úrnője könyv esetében elég nehéz volt kinyomozni az eredetét (mint A miztékák kincse esetében is). Mivel Kara Ben Nemszi a főszereplője, sehogy sem értettem, miért nincsen feltüntetve sehol ezen sorozat bibliográfiáiban. Aztán megtudtam – ami a cikk kezdő soraiból is kiderült – hogy eredetileg nem is Kara Ben Nemszi történet volt.
Nagyszerű kis kalandregény és külön előnye, hogy ezúttal nem egy bődületesen hosszú Karl May könyvről van szó, hanem egy rövidebb, de annál élménydúsabb regényről. Ráadásul itt végre több női főszereplő is van – akikről sok művében elfeledkezik az író – ezáltal eléggé romantikussá is válik a történet. 
A többi szereplő is mind erősen jellegzetes, könnyen megjegyezhető, és gyorsan elnyeri szimpátiánkat, vagy ellenszenvünket. Ez is sivatagban játszódik, mint a Túlvilágon regény, de itt nem a spiritualitás, hanem érzelmek és sorsok állnak a középpontban.
Ez volt az első mű, amelyet Kara Ben Nemsziről olvastam, és különösen tetszett, hogy az egzotikus Szaharában játszódik. A sivatag úrnője története kicsit olyan, mint egy mese az Ezeregyéjszakából, de nekem bejön az ilyesmi. Hibátlan és kerek, túlzottan nagyot nem durran, de minden a helyén van, és aki szereti a sivatagos-kalandos-romantikus történeteket, annak ideális.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés