2016. április 5., kedd

Karl May Babilon romjainál könyv tartalom, jellemzés

Karl May Babilon romjainál könyv jellemzése


Karl May Babilon romjainál könyv tartalom, jellemzés



Karl May regény, Babilon romjainál


Karl May Babilon romjainál könyv mint ahogyan A vérbosszú oroszlánját bemutató cikkben már leírtam, a  Az ezüst oroszlán birodalmában 4 kötetes sorozatának második darabja, az első kiadás szerint. Az eredeti, 1898-as német verzióban a nálunk az első kötetben megjelent utolsó fejezet itt volt az utolsó. Míg az előző könyv több, összeválogatott történet volt, a Babilon romjainál már egy egységes regény.



A különböző kiadások és a történetek tisztázása


Karl May ezen regénye 1898-ban készült el. Az 1913-ban Babilon romjainál (Bei den Trümmern von Babylon) címmel megjelent regényben részben azok a történetek szerepeltek, mint nálunk A vérbosszú oroszlánjában, illetve a Babilon romjainál elején. Ami Magyarországon Babilon romjainál címmel kiadásra került, az az 1913-as német kiadásnál már Az ezüst oroszlán birodalmában 3. része volt, s nem a második része, mint 1898-ban.
 

Karl May Babilon romjainál könyv tartalom, történet


Kara Ben Nemszi hosszú idő után tér vissza a közel-keleti földekre. Közben levelezéssel tartotta a kapcsolatot Háleffel, s most újra találkozván vele, jelen van annak cseperedő fia is. Perzsiába készülnek, de előbb tutajon indulnak Bagdad felé. Három alakkal találkoznak, akik gonosz dologban mesterkednek.
Több csavaros esemény után – miközben megpróbálják őket csapdába ejteni – jutnak el
Bagdadba. Itt felkeresik azt a lengyel férfit, akit még régebben ismertek meg, amikor Bagdadból Sztambulba utaztak. Vele van kövér szolgája is, aki – bár hűséges – egyre falánkabb és egyre lustább. A lengyel elmeséli a történetét, hogy miért kell életét ilyen messze a hazájától töltenie.
Elindulnak
Babilon romjai felé – mivel a lengyel története is erről szólt – s útközben találkoznak valakikkel, akik ugyanahhoz a szervezethez tartoznak, mint akikkel már gondjuk akadt útközben. Egy veszélyes hálózat tevékenykedik Bagdad közelében, akik a törvény ellenében munkálkodnak, s céljaik eléréséhez semmitől sem rettennek vissza. Ezek az emberek valamit csempésznek, de miközben ténykednek, megzavarják őket, és az utánuk nyomozó Kara és Hálef kerül a katonák kezébe.





Babilon romjainál könyv kétféle német kiadása
Babilon romjainál könyv kétféle német kiadása (1898-ban a 2. 1913-ban a 3. kötet)


Ebből a vádból még sikerülne kimagyarázni magukat, de más rosszakaróik révén mégiscsak bíróság elé kerülnek, ahol nem sok kegyelemre számíthatnak. A német, a bíróság tagjait megszégyenítő módon oktatja ki őket a Korán –ról, amikor őt keresztény volta miatt támadják.
Útonállók egy bizonyos gazdag karavánt is kirabolnak és megölik tagjait, s a kincsek a már említett szervezet által
Babilon romjainak titkos helyeire kerülnek.


Babilon romjainál könyv jellemzés


Így már jobb volt, hogy egy kerek regényt olvashatott az ember, s nem összedobált történetek egyvelegét, mint az előző kötetben. Persze most is – mint oly sokszor a Karl May könyvekben – néhány jelentéktelen részletet leszámítva, elmaradtak a női szereplők. A legjobb kalandregények színvonalát nem éri el, de azért megér egy olvasást.
A Babilon romjainál –t Karl May közepes színvonalú regényeihez sorolnám, elég jó, de messze nem „kapott” el úgy, mint a legjobb művei. A történet többnyire végig élvezetes és eseménydús marad – bár vannak kevésbé izgalmas szakaszok – és a szereplők is elég erőteljesek. Azonban különösebben nem dobnak fel, Karl May ebben a műben nem sok újat nyújtott, mármint a történetvezetés szempontjából. Egyébként A rabszolgakaravánnal ugyanez volt a helyzet.
Kicsit mintha ugyanazok a jellem és karaktertípusok köszönnének vissza (mint általában a May művekben), de szerencsére most is szórakoztató stílusban adta elő az eseményeket. Nekem a katonák, mint például a kol agasszi, vagy az ezredes voltak szimpatikusak, elég fura, hogy akkoriban ezeket a tiszteket nem becsülték meg. A befejezés egy kicsit mesébe illő, de azért kellően reálisan lett ábrázolva.
Ha valaki az először akar
Karl May könyvet olvasni, biztos nem ezt ajánlanám, azonban ha már elkezdte a Kara Ben Nemszi sorozatot, akkor feltétlen érintenie kell, mivel fontos utalások vannak régebbi szereplőkre, s egyben folytatódnak a történeti szálak.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: Az ezüst oroszlán birodalmában könyv



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés