2016. április 5., kedd

Karl May Babilon romjainál könyv jellemzése

Karl May Babilon romjainál könyv jellemzése

 Karl May Babilon romjainál könyv jellemzéseMint ahogyan A vérbosszú oroszlánját bemutató cikkben már leírtam, a Babilon romjainál Az ezüst oroszlán birodalmában 4 kötetes sorozatának második darabja, az első kiadás szerint. Az eredeti, 1898-as német verzióban a nálunk az első kötetben megjelent utolsó fejezet itt volt az utolsó. Míg az előző könyv több, összeválogatott történet volt, a Babilon romjainál már egy egységes regény.Karl May ezen regénye 1898-ban készült el. Az 1913-ban Babilon romjainál (Bei den Trümmern von Babylon) címmel megjelent regényben részben azok a történetek szerepeltek, mint nálunk A vérbosszú oroszlánjában, illetve a Babilon romjainál elején. Ami Magyarországon Babilon romjainál címmel kiadásra került, az az 1913-as német kiadásnál már Az ezüst oroszlán birodalmában 3. része volt, s nem a második része, mint 1898-ban.

Karl May Babilon romjainál könyv tartalma, története


Kara Ben Nemszi hosszú idő után tér vissza a közelkeleti földekre. Közben levelezéssel tartotta a kapcsolatot Háleffel, s most újra találkozván vele, jelen van annak cseperedő fia is. Perzsiába készülnek, de előbb tutajon indulnak Bagdad felé. Három alakkal találkoznak, akik gonosz dologban mesterkednek.
Több csavaros esemény után – miközben megpróbálják őket csapdába ejteni – jutnak el Bagdadba. Itt felkeresik azt a lengyel férfit, akit még régebben ismertek meg, amikor Bagdadból Sztambulba utaztak. Vele van kövér szolgája is, aki – bár hűséges – egyre falánkabb és egyre lustább. A lengyel elmeséli a történetét, hogy miért kell életét ilyen messze a hazájától töltenie.
Elindulnak Babilon romjai felé – mivel a lengyel története is erről szólt – s útközben találkoznak valakikkel, akik ugyanahhoz a szervezethez tartoznak, mint akikkel már gondjuk akadt útközben. Egy veszélyes hálózat tevékenykedik Bagdad közelében, akik a törvény ellenében munkálkodnak, s céljaik eléréséhez semmitől sem rettennek vissza. Ezek az emberek valamit csempésznek, de miközben ténykednek, megzavarják őket, és az utánuk nyomozó Kara és Hálef kerül a katonák kezébe.

 Babilon romjainál könyv kétféle német kiadása
Babilon romjainál könyv kétféle német kiadása (1898-ban a 2. 1913-ban a 3. kötet)


Ebből a vádból még sikerülne kimagyarázni magukat, de más rosszakaróik révén mégiscsak bíróság elé kerülnek, ahol nem sok kegyelemre számíthatnak. A német a bíróság tagjait megszégyenítő módon oktatja ki őket a Korán –ról, amikor őt keresztény volta miatt támadják.
Útonállók egy bizonyos gazdag karavánt is kirabolnak és megölik tagjait, s a kincsek a már említett szervezet által Babilon romjainak titkos helyeire kerülnek.

Babilon romjainál könyv jellemzése


Így már jobb volt, hogy egy kerek regényt olvashatott az ember, s nem összedobált történetek egyvelegét, mint az előző kötetben. Persze most is – mint oly sokszor a Karl May könyvekben – néhány jelentéktelen részletet leszámítva, elmaradtak a női szereplők.
A Babilon romjainál –t Karl May közepes szívonalú regényeihez sorolnám, elég jó, de messze nem „kapott” el úgy, mint a legjobb művei. A történet többnyire végig élvezetes és eseménydús marad – bár vannak kevésbé izgalmas szakaszok – és a szereplők is elég erőteljesek. Azonban különösebben nem dobnak fel, Karl May ebben a műben nem sok újat nyújtott, mármint a történetvezetés szempontjából. 
Kicsit mintha ugyanazok a jellem és karaktertípusok köszönnének vissza (mint általában a May művekben), de szerencsére most is szórakoztató stílusban adta elő az eseményeket. Nekem a katonák, mint például a kol agasszi, vagy az ezredes voltak szimpatikusak, elég fura, hogy akkoriban ezeket a tiszteket nem becsülték meg. A befejezés egy kicsit mesébe illő, de azért kellően reálisan lett ábrázolva.
Ha valaki az először akar Karl May könyvet olvasni, biztos nem ezt ajánlanám, azonban ha már elkezdte a Kara Ben Nemszi sorozatot, akkor feltétlen érintenie kell, mivel fontos utalások vannak régebbi szereplőkre, s egyben folytatódnak a történeti szálak.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: Az ezüst oroszlán birodalmában könyv

Ajánlott cikk: Legjobb kalandkönyvek


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés