2016. április 16., szombat

Karl May Túlvilágon könyv ajánló, jellemzés

Karl May Túlvilágon könyv


Karl May Túlvilágon könyv ajánló, jellemzés




Karl May Túlvilágon könyv először 1899-ben jelent meg. A történetben a szereplők nem jutnak el eredeti céljukig, így sok évvel később Franz Kandolf folytatta In Mekka címmel. Annak ellenére, hogy műfajilag ez is kalandregény, erős spirituális üzenetet is hordoz, ami csak sokkal érdekesebbé teszi.



Karl May Túlvilágon könyv tartalom


Kara Ben Nemszi és Hálef útra kelnek Mekkába. Magukkal viszik utóbbi feleségét és fiát is, valamint egy csapat haddedihnt. Mivel keresztény nem léphetne a szent városba, Hálef egy jó hosszú álnevet talál ki a németnek.
A sivatagban, Mekka felé néhány embert találnak, akiknek vizet adnak. Egy halottat gyászolnak, s közben ahelyett, hogy hálásak lennének, további dolgokat kérnek a haddedinektől. Pofátlanságuk összezördülésekhez vezet, és a gyászolók egyik tagja elárulja, hogy magas körökből való, a mekkai serif bizalmasa. Ellenségesen hagyják ott a haddedihneket, és másnap reggel kiderül, hogy a halottjukban még van élet.
Egy különös emberről van szó, akik vak, de időnként „eltávozik a túloldalra”. Bár muzulmán, jól ismeri a
Bibliát is, és remek eszmecserét tud folytatni a főszereplővel, aki nem árulja el, hogy kicsoda. Sajnos a férfi rengeteg szivart szív, így elég rossz az egészségi állapota.





Túlvilágon könyv tartalom




Perzsák érkeznek, akik tolvajokat üldöznek. Rövid beszélgetés után – melynek során a perzsák vezetője rájön, hogy kivel áll szemben – továbbsietnek. A haddedihnek óvatosan közelítik meg a legközelebbi kút területét. Kara, Hálef és a vezetőjük előremegy, és gőgös arabokkal találkoznak, akik ráveszik őket, hogy velük tartsanak. Közben kiderül, hogy ők a vak régi társainak ismerősei, akik elfogták a perzsa csapatot, mert előbbieket üldözték.
Bonyolódnak az események és az „elfogások”, az arabok a tolvajoknak hisznek, akik agyafúrtak, hiába a bizonyíték, és a sötétben a vak öreg is megjelenik alvajáróként, s mivel halottnak hitték, kísértetnek vélvén, menekülnek előle.
Az egyik éjszaka az öreg más hangján szólal meg, mintha egy „szellemi vezető” beszélne belőle. Különvonja
Karát, Hálefet és a perzsa vezetőt. Fültanúja lesznek ahogyan az öreg látja a túlvilágon felvonuló lelkeket, miközben a vezető elmagyarázza mi történik.
Másnap egy másik helyen veszélyes csapda készül számukra, de a szellemi vezető figyelmeztetései és különös egybeesések teljesen másként alakítják a dolgok menetét, mint ahogyan várni lehetne.



A Túlvilágon könyv jellemzés, elemzés


A Túlvilágon regény egy kicsit több, mint kalandregény, erőteljes filozófiai-lelki tanulságot is hordoz magában. Főképp a sivatagban játszódik, és a „szokásos” gazfickó elemek és a pozitív oldal között folyik a harc. Hiba lenne azonban egyszerűen a többi Kara Ben Nemszi regény közé sorolnunk, mivel ezúttal a kaland és a harc mellett a mondanivaló is jelentős szerepet kap. Bizonyos szempontból a halál utáni élettel foglalkozó könyvekhez is sorolható.
A vak öreg, aki időnként olyan, mint egy médium, és egy másik szellem nyilatkozik meg általa, más szintre viszi a történetet. Világos, hogy a Túlvilágon regényben
Karl May üzenni akart számunkra valami fontosat, amit jó, ha minden ember észben tart életében. Nem olyan izgalmas, mint Lobszang Rampa élményei, de hatásos.
Azok az események amelyeket a túlvilági látáskor olvashatunk, nagyon jól visszaadják a spirituális tudásban fellelhető igazságokat. Így, hogy történetben olvashatunk erről, sokkal nagyobb hatása van, mintha csupán valami vallási könyvben lennének. Talán csak az író fantáziájának vélhetnénk, másrészt szükségszerűen bennünk bujkál az az érzés: ez több, mint puszta kitaláció.




Karl May Túlvilágon könyv jellemzés



Túlvilágon regény vélemény 

 
A sorok közt egy „magasabb szellem” üzenetei bújnak meg, és ezek túlmutatnak bármiféle valláson. A 19. század végi spirituális forradalom révén – amikor a médiumi szeánszok is oly népszerűek voltak – Karl May sokat olvashatott erről, bár főleg erős keresztény hite vezette.
A Túlvilágon könyvben több szereplőnek is jelentősebb feladata van, és Kara Ben Nemszi csak egy közülük. Hanneh, Hálef felesége többször is előtérbe kerül, s fiúk is, valamint a perzsa vezető. De a legfontosabb mégis a holdkóros, vak férfi.
A Túlvilágon végső konfliktusa, s lezárása igencsak eseménydúsra és tanulságosra sikerült. Az új szereplők feltűnése váratlan fordulatot hozott. A szeretet üzenete, amely a médiumi másik szellem által érkezett, az erőszakos cselekmények mellett üdítően hatott. 
Szerintem senki sem tudta volna ilyen mesterien beleszőni a spirituális energiát a kalandos, akciódús történetbe. Nagyon hatásos volt, és ráadásul ma még mennyivel sokszorta fontosabb! Bár olvasnák a mai elvakult iszlám hívők... Vagy közöttük is megjelenne egy „szellemi közvetítő” amely a békét árasztja. Talán felébrednének a fanatizmusból.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Ezt is ajánlom: Castaneda - A csend ereje


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés