2016. április 25., hétfő

Paul Brunton könyvek, életrajz

Paul Brunton könyvek, életrajz


Paul Brunton könyvek, életrajz




Paul Brunton könyvek hamar az érdeklődésem szerves részévé lettek, amikor először A Felsőbbrendű Én művet megvettem, 1994-ben. Akkoriban nagyon érdekelt az önmegismerés meditatív módja. Majd Az Önvaló bölcsessége című művét olvastam, amely kőkemény metafizika, s páratlan alkotás.


A Paul Brunton könyvek egyrészt a jóga – nem a közéletben ismert, csak a testre szorítkozó hatha jóga, hanem a „nagy jóga” – meditációs útjait, másrészt a szerző ősi, misztikus hagyományokat őrző országokba tett utazásait mesélik el.




Paul Brunton életrajz


Paul Brunton 1898-ban született Londonban, Raphael Hurst néven. Már egészen fiatal korában különös, misztikus élményei voltak, amelyek mibenlétére nem kapott választ. Az első világháborúban katonaként szolgált, majd 1921-ben megnősült és két évvel később született egy fia. Később elvált, de miközben könyvkereskedőként és újságíróként dolgozott, többféle álnéven publikált. Ezekben az években elkezdett érdeklődni az okkultizmus iránt, majd elutazott Indiába, ahol több misztikussal, bölccsel és jógival találkozott.
1931-ben jutott el Srí Rámana Maharshi –hez, a spirituális fejlettség különlegesen magas szintére jutott szellemhez, akinek feltette az őt legjobban foglalkoztató kérdéseket. Maharshi megmutatta neki, hogy hatoljon a „ki vagyok én” kérdés mélyére, s ezzel elindította a saját bensőjébe vezető szellemi úton. Az addig meglátogatott mesterek közül a Maharshi tanítása volt a legtisztább és a legmélyebb számára, ezért többször visszatért hozzá.
Indiai útjairól
Paul Brunton néven írt könyvet, amely India titkai címmel 1934-ben jelent meg és bestseller lett. Az alábbi videóban a Maharshi -nél tett látogatása látható.








A meditációk hatására Brunton egyre mélyebben jutott önmaga tudatára, s kezdett felébredni benne „magasabb tudata”, ezen tapasztalatairól, s tudásáról többek között a Titkos ösvényben számol be. Nyughatatlan szelleme tovább űzte az ősi misztikumok tikainak felfedése felé, s felkereste Egyiptom rejtett tudásainak színhelyeit is. A Paul Brunton életrajz fontos állomásai voltak ezek.
Egyiptomi, majd ismételt indiai és a Himalájánál tett utazásairól több könyvében, s írásában beszámolt. Nyughatatlan, spirituális szelleme régi népek és országok felkeresésére vezette, így járt a Közel-Keleten, Kínában, Japánban, s Ausztráliában is.  Némi időt Új-Zélandon is eltöltött, majd az 50-es években egyre inkább a könyvírás felé fordult. 
Svájcba vonult vissza, és egészen 1981-ben bekövetkezett haláláig írt. Ezekben az években nem foglalkozott írásai megjelentetésével, másokra hagyta, hogy ha jónak látják ezeket, kiadhatják majd. Így esett, hogy számos késői művéből készített összeállítás csak az elhunytát követő évtizedekben látott napvilágot.


Paul Brunton könyvek


Az India titkai –ban számos misztikus tanítót és jógit mutat be Brunton, miközben az ország hétköznapjaiba is betekintést nyerünk. Köztük vannak furcsák és hiteltelenek is, mint pl. Meher Baba, de nagy tudásúak, és a meditáció útján messzire eljutott mesterek is.
Paul Brunton számos mesterhez, vagy érdekes emberhez ellátogat, s talán maga sem gondolja, hogy már nem is annyira az újságíró, mintsem a belső bölcsességre vágyó „örök én –je” kutat a dolgok értelme után. Sok-sok érdekes emberhez és helyhez eljutunk általa, de végül a Maharshi –nál találja meg azt a lelki nyugalmat, amelyet mindig is keresett.
 
 

Egyiptom titkai könyv bemutatás

 
A Titkos ösvény –ben a szellem útját mutatja be a meditáción keresztül, a saját gondolatok mögé, benső énjéhez. Az Egyiptom titkai már csak Elisabeth Haich könyve miatt is nagyon izgatott. Ebben Egyiptom ősi misztériumhelyei mellett a 20. századi világának embereit, és az iszlám kultúrát is megismerhetjük. Bemutat egy különleges embert, aki szinte bármit megtud tenni a testével, mindenféle műveletet elvégez fájdalomérzés nélkül, s egészen élőhalotti állapotig juttatja testét. 
A legérdekfeszítőbb azonban a Nagy Piramisban eltöltött éjszakája, egyedül, melyben megmutatkoztak számára az ősi Egyiptom vezető papi szellemei. Ez hasonló próba lehetett, mint amit az Egyiptom beavatási útja könyvben olvashatunk. Később találkozik egy olyan emberrel, aki figyelmezteti általa a világot, hogy ne tárják fel az ősi, rejtett sírokat, mert ezáltal nem ismert erőket szabadítanak a világra. 



Paul Brunton könyvei


 

Paul Brunton meditációs, filozófiai könyvei és utjai

 
A Himalája titkai egyfajta bensőséges leírás, amelyben himalájai tartózkodását a bensőjében felmerülő gondolatok leírásával mutatja be. Valójában szellemi út és beszámoló ez.
A Felsőbbrendű Én –ben fokozatosan vezet be a gondolatokon és az értelmen át a magasabb énhez. Az elemzésen, önkontrollon, légzéskontrollon át egyre tisztábban összpontosítja a szellemet egyetlen gondolatra, amely az Én gondolat. Az „igazság” ennél mélyebben keresendő, a szem és a szív misztériumán át, a gondolatnélküliségen túl található.

Paul Brunton könyveiben - a gyakorlati meditációs leírások mellett - az évek során egyre nagyobb szerepeket kaptak a filozófiai fejtegetések és megállapítások. A jóga titkos tanításai a meditáció gyakorlatától vezet el a magasabb tudás megértéséig, amely az anyagon túllépve eljuttat a szellemi világ realitásáig. Ez egyben bevezetője Az Önvaló bölcsességének, amely szerintem egy metafizikai mestermű.
 

Paul Brunton Az önvaló bölcsessége könyv 

 
Az Önvaló bölcsességében a különböző tudatállapotok bemutatásán át juttat el bennünket a Világ Elme megismeréséig. A Világ Elme - mint megnyilvánult állapota az Elmének - tartja fenn és mozgatja a létezést, amely a megnyilvánulás és megnyilvánulatlanság állapotai között váltakozik. 
Az Önvaló bölcsessége oly összetett, logikus és részletes mű, amelyet pár szóban lehetetlen bemutatni. Olvasása egyszerre utazás a megvilágosodás felé, fokozatos lépésekben, az értelmen, léleken, szellemen át a mindenség alapjaihoz.
 

Paul Brunton könyvek misztikus

 
A Paul Brunton könyvek közül a Misztikus tanítások már későbbi jegyzeteiből való összegzés, amely 1984-ben jelent meg először. Írásait számos kötetben foglalták össze az 1980-as, 90-es évektől. A mai spirituális világnak nag becsben érdemes tartania ezeket. 
 Brunton könyvei messze túlmutatnak mindenféle vallási, vagy filozófiai fejtegetésektől, szavai olyan tudást közvetítenek, amelyet személyes tapasztalat által, a mindannyiunk én –je mögött levő legtisztább tudatból merített. Összekapcsolta az értelmet az intuícióval, az elméleti tudást a gyakorlati megismeréssel, a keleti bölcseletet a nyugati tudománnyal, a gondolkodást az átéléssel.


Paul Brunton könyvek lista


India titkai (A Search in Secret India)   1934
A titkos ösvény (The Secret Path)    1935
Egyiptom titkai (A Search in Secret Egypt)      1936
A Message from Arunachala   1936
A Himalája titkai (A Hermit in the Himalayas)   1936
A Felsőbbrendű Én (The Quest of the Overself)   1937
Indian Philosophy and Modern Culture   1939
The Inner Reality   1939
A jóga titkos tanításai (Hidden Teaching Beyond Yoga)   1941
Az Önvaló bölcsessége (Wisdom of the Overself)   1943
Spiritual Crisis of Man   1952
Misztikus tanítások (Perspectives – The Notebooks of Paul Brunton)   1984




Ajánlott cikk: James Redfield, mennyei prófécia könyvek


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés