2016. április 4., hétfő

Robinson könyv, a hajótöröttes kalandregények klasszikusa

Robinson a hajótöröttes kalandregények klasszikusa


Robinson könyv, a hajótöröttes kalandregények klasszikusa



Robinson, a hajótöröttes kalandregény


Daniel Defoe Robinson regénye gyermekkorom egyik sokat olvasott kalandregényei közé tartozott. Nem is annyira a története, mint a hangulata fogott meg. Érdekes volt elképzelni, milyen lehet egy szigeten élni, és egy saját „birodalmat” kiépíteni.



A Robinson regény 1719-ben jelent meg, és akkora siker lett, hogy a világ legtöbb országába eljuthatott. Sőt, számos megfilmesítést ért meg (lásd.: Legnépszerűbb filmhősök). Ugyan a szerző egyes szám első személyben meséli el a vele történteket, valójában egy száműzött matróz megesett történetéből, s egy másik hasonló esetből alakította ki. Ezért, vagy ennek ellenére a történet teljesen hihető és reális.



Daniel Defoe Robinson könyv tartalom, történet


A fiatal Robinson egy angol ifjú, akit apja ügyvédnek szán, de ő nem tudván ellenállni kalandvágyának, tengerre száll. Annak ellenére, hogy első útján jókora vihart él át, s egy időre elmegy a kedve a hajózástól, mégsem marad nyugton. Hajójuk hajótörést szenved, de kimenekülnek a szárazföldre.
Újabb útra indul, ahol már közelebbről megismeri a hajózás tudományát, és némi nyereségre is szert tesz, bár a trópusi utak miatt betegségek is megnehezítik életét. Az egyik úton, a
Kanári szigetek közelében egy kalózhajó támadja meg őket, és Robinson fogságba kerül, majd rabszolga lesz. Ebből a helyzetből később csak csellel sikerül megszabadulnia, s egy arra járó portugál hajó felveszi. Azonban a tengeri kalandfilmek alapját gyakran megadó történet csak később kezdődik.
A hajóval
Brazíliába jut, ahol ültetvényessé válik és gazdálkodik. Évekkel később egy hajóval újra útra kel, mert társai néger munkásokat (rabszolgákat) akarnak beszerezni az ültetvényeikre. Ezen az úton már olyan viharba kerülnek, amely teljesen tönkreteszi a hajót, és rajta kívül mindenki odaveszik. Szerencséjére egy épségben maradt csónak által egy kutyát, élelmiszert, fegyvert és különféle szerszámokat sikerül a közelben levő szigetre kimenekítenie.





Daniel Defoe Robinson Crusoe könyv




Rendszeresen visszajár a hajó maradványaihoz megmenthető dolgokért, amíg teljesen el nem süllyednek a tengerben. A trópusi szigeten lassanként házat épít magának és megoldja élelmiszer ellátását. Rájön, hogy kecskék vannak a szigeten, ezért igyekszik befogni őket. Idővel gabonát is termeszt, saját edényeket készít, és egy nyári lakot épít a sziget másik részén. Mindent sok-sok kísérletezéssel és fáradozással ér el, mire rájön, hogyan sikerülhet.
De az hozza legjobban izgalomba, amikor felfedezi, hogy mások is járnak a szigetre. Óvatos és megtudja, hogy az idegenek emberevő bennszülöttek, ezért egyre jobban elrejti a már-már erőddé épített lakját. A magány viszont egyre súlyosabban nehezedik rá, ezért egy különös gondolat hatására „fog” magának egy társat...



Defoe Robinson Crusoe jellemzés, elemzés


A Robinson is olyan könyv, amelyben a „benne levés”, vagyis a hangulata, jellege olyan, hogy sokszor jó elmerítkezni benne. Mert bár a regény elején van néhány kalandos rész, később javarészt a szigeten töltött évek és küzdelmek elmesélésével telnek az oldalak. Ebből a szempontból kevésbé izgalmas más kalandregényeknél, de az egyedi jellege pótolja ezt.
A Robinson Crusoe azon könyvek közé tartozik, ahol talán nem is lehetne másképp elbeszélni a történetet, vagy kevésbé lehetne átélni, mint első szám első személyben. A Robinson –ban, nagy szerepet kapnak a leírások, annak ismertetése, hogyan tanult meg egyszerű cselekvéseket, s gyakorolt be, hogy olyan eszközöket, létesítményeket hozhasson létre, mint az ácsok, asztalosok, fazekekasok, vagy megtanult földet művelni. Ez nem olyan lebilincselő, mint például A fekete kalóz története, de elég érdekes.
A Robinson könyv alapműve lett a későbbi hajótöröttes kalandregényeknek, annak ellenére, hogy nem az övé volt az első ilyen jellegű történet. A trópusi szigeten töltött 28 év leírása, nem csupán élménybeszámoló, hanem példát állítva elénk, bemutatja az egyszerű ember fejlődőképességét, és lehetőségeit arra, hogy idegen környezetben életben maradjon. Neki egészen másféle típusú bátorságra és elszántságra volt szüksége, mint egy Sztrogof Mihálynak, nem szólva a leleményességről.
 A Robinson népszerűsége a túlélő könyvek egyik legismertebb alapműveként, az elmúlt évszázadok alatt is töretlen maradt, még a sok filmfeldolgozás ellenére is. Mint a többi regény esetében, a filmekben – amellett, hogy legtöbbször megváltoztatják az alaptörténetet – nem lehet visszaadni a regény sajátos „ízét”, amelyet bármikor előkaphatunk, hogy ott folytassuk, ahol legutóbb abbahagytuk.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Ajánlom ezt is:
  Vadölő
                             

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés