2016. április 7., csütörtök

Timothy Zahn Gazfickók könyv történet, jellemzés

Timothy Zahn Gazfickók könyv történet, jellemzés


Timothy Zahn Gazfickók könyv történet, jellemzés




Timothy Zahn Gazfickók Star Wars regényét már 2011-ben tervbe vette, s 2012-ben jelentette be, hogy jóváhagyták az ötletét. A Gazfickók története Han Solo és egy csomó új szereplő körül fonódik, valamivel a Yavin –i csata után. A könyvet 2013 januárjában adták ki Amerikában.



A történet messze nem olyan lényeges, mint például a Sötét erők ébredése. A Gazfickók eseményei egy kevésbé jelentős bolygón, a Wukkar –on zajlanak, és egy birodalmi szektorkormányzó többszörösen védett széfjéhez való bejutást ábrázolja. A történetnek nincs köze a háborúhoz, egy különféle képességekkel rendelkező csapat, és a Fekete Nap helyi szervezetének játszmáját mutatja be.



Gazfickók Star Wars könyv történet, tartalom


D'Ashewl, a Birodalmi Hírszerzés kövér ügynöke inkognitóban utazik a Dominator csillagrombolón, segédje, Dayar kíséretében. A Wukkar bolygóra igyekeznek egy kényes ügyben. Közben Han Solo és Csubakka egy kocsmában keverednek összetűzésbe egy alakkal, akit Han kénytelen elintézni. Egy helyi ember, bizonyos Eanjer, akinek megsérült az egyik szeme, veszi észre őket, és üzletet ajánl.
Elmondása szerint apját meggyilkolták és családi cégjüktől óriási összeget nyúltak le. Vissza akarja szerezni a pénzt és felajánlja a munkáért.
Hanék igyekszenek összeszedni egy csapatot. Rachele a bolygón él és kiváló segítség ebben a kapcsolataival. Csatlakoznak hozzájuk Tavia és Bink az iker lányok, akik kiválóak a tolvajlásban. Felkeresik Zerbát, a balosar –i bűvészt, valamint Dozer –t, aki hajótolvajként ténykedik. A csempészfőnök Mazzic hozzájuk küldi még két emberét, a nagyon fiatal Kell Tainer -t (aki évekkel később az x-szárnyú Lidérc osztag tagja lesz) és Winter –t az Alderaan –i lányt, aki mindent megjegyez, amit látott vagy hallott.
A
Wukkar szektorkormányzója Avrak Villachor, aki a háttérben a Fekete Nap bűnszervezettel is együttműködik. Megérkezik Fekete Nap vigója, a falleen Qazadi és Villachornál szállásolja el magát. Dayja, a birodalmi ügynök Villachor dolgai után nyomoz, ezért tiltott fűszerkereskedőnek álcázva magát, próbál a helyi bűnszervezet közelébe férkőzni.
 


Kell Tainer, Winter, Zerba Cher'dak, Bink Kitik
Gazfickók szereplők: Kell Tainer, Winter, Zerba Cher'dak, Bink Kitik


Valaki Lando Calrissiant is meghívja, aki felbukkan Rachele –nél, Han bánatára, mert legutóbbi találkozásuk óta nincsenek túl jóban. A csapat távcsővel figyeli Villachor villáját és igyekeznek tervet készíteni a villa széfjéhez való bejutáshoz, mert Eanjer szerint ott van a pénze. Csakhogy azt a helyiséget többszörös őrzés, páncél és erőtér veszi körül. Úgy tervezik, hogy a közelgő ünnepi napokon – amelyeken bárki járkálhat a Villachor birtokon, ahol megrendezik a mutatványokat – kísérlik meg a bejutást.
Az egyik előkészítő akció során
Dozer belefut a falleen –be, s mivel a falleen feromonok képesek az emberek viselkedését és beszédét manipulálni, csaknem elmegy a kedve az egésztől. Dajya találkozik Eanjer –rel és szövetkeznek.
Hanék csapata rájön, hogy a Fekete Nap egy cyrodex nevű szerkezetet használ kódolásra, ezért egy hamis cyrodex –et készítenek. Általa Lando Villachor közelébe férkőzik, hogy látszólag a bizalmát elnyerje, de valójában a szerkezet bemutató használata által egy adatkártyához juthatnak. Ezzel életveszélyes vizekre eveznek, de Lando elég jó színészi képességekkel rendelkezik kártyás múltja révén.



Gazfickók könyv jellemzés


Timothy Zahn összes Star Wars regénye közül ez izgatott a legkevésbé. Aminek oka, hogy engem az ilyen bűnözősdi, tolvajosdi, szerencsejátékos dolgok sosem érdekeltek, a Star Wars –ban meg főleg nem ez a téma vonz. Ettől függetlenül semmi bajom a Gazfickók –kal, csak a kérdés az, milyen igényre született meg? Ugyanis Zahn régebbi Star Wars könyvei mind szorosan kapcsolódtak a „fővonalhoz” és galaktikus háborúkkal, vagy  fontos küldetésekkel foglalkoztak. Ez ellenben egy teljesen „hanyagolható” történet, amolyan mellék-mellékszál. Bár ha így nézzük, A vadászó árnyék regény is az, de ott szorosabb a kapcsolódás, és izgalmasabb.
Csodálkoztam is, hogy miért adta az író ilyenre a fejét, de valószínű, hogy már nem akart (vagy nem lehetett) annyira a fő sztorikhoz újat hozzászőni. Amúgy a Gazfickók nem rossz regény, de szerintem nem kellett volna ennyire hosszúra nyújtani. Persze Zahn rendkívül precíz, mindent alaposan kidolgoz, s ez esetben rengeteg karaktert mozgatott. „Ennyi idő alatt” bizony az olvasó megszereti a szereplőket, s képes beleélni magát a helyzetükbe, ami lényeges. Szerencsére nem megyünk bele olyan mély filozófiába, mit a Töréspont regény dzsungeleiben.
 
 

Timothy Zahn Gazfickók kritika, vélemény

 
Az események haladtával – a regény második felében – egészen jól fokozódnak az izgalmak, és éleződnek a szituációk. Nagyon jól fel vannak építve ezek az „ütközéspontok”, amikor Han csapatának valamely tagja találkozik Villachorral, vagy Qazadi belép a képbe. A végére remek kis regény kerekedik, legvégül egy bombameglepetéssel.
A Gazfickók vérbeli akció sci-fi, de kiemeli az átlagból maga a Star Wars környezet, és a rengeteg szereplő mozgatása. A Fekete Nap egyébként mindig is a legellenszenvesebb szervezet volt számomra ebben a világban, különösen a falleen manipulátorok. A karakterek sokszínűsége, és nagy számuk mellett is viszonylag jó kidolgozottsága, kifejezetten tetszett. A Sötét tanítvány szenvedélyével szemben, ez a sztori inkább mentálisan hatott az eseménybeli fordulatok által.
Külön pont jár azért – és ezt mindig is becsültem
Timothy Zahn –ban – hogy többször is hivatkozik más Star Wars regényekre, mintegy összekapcsolva a történteket. Ez egyébként azt mutatja, hogy a kritikák ellenére, a fő Star Wars szerzők ügyeltek az egységességre. Nem ez a fő oka a legendák minősítés bevezetésének, sokkal inkább a könnyebbség az új „jogtulajdonos” számára.
A Gazfickók nem igazán ad pluszt a Star Wars világ alaptörténetéhez, a háborúhoz sem kapcsolódik. Inkább a szórakoztató Star Wars kategóriához sorolnám, ahol az akció és a történet élvezete a lényeg, mintsem mélyebb mondanivalók és konfliktusok.



Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

1 megjegyzés:
Write megjegyzés