2016. június 14., kedd

Claudia Gray Elveszett csillagok könyv ajánló, kritika

Claudia Gray Elveszett csillagok könyv


Claudia Gray Elveszett csillagok könyv ajánló, kritika




Claudia Gray Elveszett csillagok könyv 2015 szeptemberében került kiadásra az USA –ban. A regény évtizedeken át ívelő történetet mesél el, két különböző nemű fiatallal, akik a Birodalmi Akadémiához csatlakoznak ifjúkorukban.

A történet kapcsolódik a 7. Star Wars epizódhoz és filmhez is abból a szempontból, hogy a Jakku –i csata szerepel benne.



Claudia Gray Elveszett csillagok tartalom


Thane, a világosabb bűrű fiú, és Ciena, a sötétebb bűrű lány, aki a Jelucan bolygón lakik, de kevésbé tehetős családba született, 8 éves korukban találkoznak Tarkin moffal. Mindketten szeretnének egyszer pilóták lenni, s ezért rendszeresen gyakorolnak. Ekkor már 8 éve uralkodik a Birodalom és ez a bolygó is csatlakozott. Végül, 16 éves korukban viszik el őket az Akadémiára, a Coruscantra, ahol a többi kadéttal együtt képzik tovább őket.
Itt remekül teljesítenek, egyszerre osztályelsők, de az egyik vizsga alkalmával valaki csapdát készít, és mindketten gyanúba keverednek. Nem lehet kideríteni a tettest, ezért maradhatnak, de innentől sok minden megváltozik.
Évekkel később
Thane a Halálcsillagon teljesít szolgálatot, Ciena pedig a Devastator csillagrombolón. A bekövetkező események mindkettőjük életébe gyökeres fordulatot visznek. Bár a lány bizalma is megrendül a Birodalomban, hűséges marad, Thane viszont megcsömörlik az egésztől és teljesen elmegy a kedve a katonáskodástól. Egymáshoz még mindig hűségesek, de útjuk elválasztja őket egymástól.



Claudia Gray Elveszett csillagok könyv ajánló, jellemzés, kritika


Ha a Jakku –i csatát, a főszereplőket s néhány helyszínt leszámítunk, nem sok újat adott ez a regény. Az a baj, hogy egy olyan korszakban, s olyan események körül-között játszódik, amelyről már végtelen sok anyag született...



 
Elveszett csillagok könyv jellemzés

 

A sok előző könyv (s persze a filmek) ismeretében kicsit már a könyökömön jön ki a Halálcsillag, valamint a nagy csaták (Yavin, Hoth, Endor) történéseivel való foglalkozás. Persze tudom, a Disney fogta magát és „félresöpörve” az eddigi Star Wars irodalmat, „újrakezdte” az egészet. De semmivel sem tudnak többet, mint az előzőek, s ami már egyszer alaposan ki volt dolgozva, most megpróbálják újraírni. Jobbat ők sem tudnak kitalálni, csak másként próbálkoznak, de végül hasonló eredményre jutnak. A nemrég bemutatott A csempész futását izgalmasabb regénynek találtam.
 
 

Elveszett csillagok könyv vélemény 

 
Az Elveszett csillagok könyv nem rossz regény, egy kis politika, egy kis filozófia, egy kis harc, és egy kis romantika... Mint az Új hajnal történetben, bár kevesebb akcióval. Érzékelhető, hogy Claudia Gray próbálta megfoghatóvá tenni azoknak az érzéseit és gondolatvilágát, akik a Birodalom hű alattvalói, harcosai voltak. A két fiatal története pedig pont jó, megkapjuk a személyes „fonalakat” s őrajtuk keresztül a nagypolitika eseményeit.
Ha nem írtak volna számos könyvet régebben ezekről a korszakokról, egész érdekfeszítőnek találnám ezt a „megvilágítást”, de a birodalmiak, s lázadók lélekvilágába egyaránt bepillantást nyerhettünk már más írók által. Ettől függetlenül mindenképpen elolvasásra érdemes könyvnek tartom az Elveszett csillagok –at, még akkor is, ha valaki az összes régebbi SW regényt ismeri.
Jobban esett volna, ha valamivel rövidebb ez a könyv, nem mindig kötött le, de unalmasnak sem mondanám. Nyilván bizonyos fokig kötve volt Claudia Gray keze a történetet illetően – hiszen a filmvonalon kellett haladnia, s előkészíteni a 7-es részt – de ezt jól megoldotta. Jobban leköt, mint például az igencsak laposra sikeredett Széthullás, évekkel később. 
Nem értek egyet azokkal, akik szerint sok volt a romantika, szerintem abszolút nem volt több a kelleténél, ennyire szükség is volt, hogy ne legyen „száraz” az egész. Érdekes, hogy félig-meddig (vagy teljesen) ifjúsági regényként van számon tartva, mert szerintem ahhoz elég komoly a téma és a levezetése is.

Értékelés (saját tetszési indexem)
5.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Kapcsolódó cikk:  Paul S. Kemp Sith Nagyurak könyv

                        

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés