2016. július 15., péntek

Karl May Békesség a Földön könyv jellemzés

Karl May Békesség a Földön


Karl May Békesség a Földön könyv jellemzés



Karl May Békesség a Földön könyve – több módosítás után – 1904-ben jelent meg a „végleges” könyv formában. A főszereplő dél és távol-keleti utazását meséli el, amelyben találkozott a Shen szervezettel.




Karl May Békesség a Földön történet, tartalom


Charley Kairóban ismer meg egy hittérítőt, aki lányával utazgat. A férfi nagyon erőszakosan és előítéletekkel végzi a munkáját, ezért bajba kerül a Szfinxnél, ahol muzulmánokkal akaszkodik össze. Most más helyzetben van, mint A máhdi országában történetek esetén volt, de itt is egy ifjú csapódik hozzá. Charley –hoz egy Omar nevű fiatal szegődik szolgaként, s ők sietnek a hittérítő segítségére, valamint két kínai, egy fiatal és az apja.
Később az Indiai-Óceánon utazgatnak, előbb Ceylon, majd Szumátra szigetére kerülnek. Nemsokára összefut régi ismerősével, Sir Raffley –vel , akivel már együtt utazgatott, és a fiatal kínai is felbukkan. Nemsokára kiderül, hogy a hittérítő, aki megbetegedett, ismét bajba került. Ezúttal a lánya igyekszik váltságdíjért, hogy kiszabadítsa. Barátaink a segítségére sietnek.

Délkelet-Ázsiában, majd Kínában találkoznak a rejtélyes Shen szervezettel, amely vallásokon felülemelkedve valósítja meg a krisztusi testvériséget.


Békesség a Földön könyv jellemzés


A Békesség a Földön engem A csendes óceánon című könyvre emlékeztetett a helyszínek miatt, és ott is jelen volt Sir Raffley. Bár azzal a regénnyel ellentétben ez egy egységes történet, míg ott összevissza csapongott az író a különböző sztorik között. Mindkettőhöz képest A Kordillerákban izgalmasabb műve a szerzőnek.
A Békesség a Földön könyvből Omar figurája volt a legmegkapóbb, aki muzulmán létére számos nyelvet nekiállt megtanulni és megismert sok filozófiát. Charles több országot bejár, de például a Grant kapitány gyermekeihez képest neki nem muszáj, a kaland és ismeretvágya hajtja.
Mint a többi késői Karl May regényt, ezt is átlengi egyfajta vallásos felhang, bár itt nem unalmas és elég józan, szép a levezetés. Nem rossz egy könyv, de az elejéhez képest sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle. Így nem túlzottan ragadott meg, ez tényleg egy útleírás volt, időnként kalandos elemekkel.
A karakterek fejlődései, valamint a különböző nézetek és filozófiák szemléltetése, ami érdekes lehet ebben a könyvben, de a szórakoztatás sem marad el. Mindenesetre nem hagyott tartós nyomot bennem.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Hasonló cikk: Bodó Géza Barlang a szigeten
                 

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés