2016. július 23., szombat

Paul S. Kemp Sith Nagyurak könyv ajánló, szereplők

Sith Nagyurak könyv


Paul S. Kemp Sith Nagyurak könyv ajánló, szereplők



Sith Nagyurak könyv ajánló


Paul S. Kemp Sith Nagyurak Star Wars könyve 2015 tavaszán jelent meg az USA-ban. A történet a Birodalom létrejötte után 8 évvel játszódik, amikor a távoli Ryloth bolygón egy ellenállási mozgalom komoly terveket sző a Birodalom, s vezetői ellen.


Paul S. Kemp Sith Nagyurak tartalom, történet


A Ryloth bolygón, a twi’lek –ek hazáján egy ellenállási mozgalom működik, melynek vezéralakja Cham Syndulla. Segítségére van egy női társ,  Isval, aki engesztelhetetlen gyűlöletet táplál a birodalmiak iránt. Cham a birodalmi Belkor ezredessel szövetkezik titokban, mert az ezredes nem szíveli a közeli holdon lakó birodalmi moffot, Mors asszonyt.

A Coruscanton a császár gyanakodik a twi’lek –ekre, s úgy dönt, hogy a twi’lek Orn Free Taa szenátorral és Vaderrel együtt a Rylothra látogat. Egy csillagrombolóval indulnak útnak, csakhogy a twi’lek felszabadítási mozgalom csapdát állít nekik. A csapda olyan ügyes, hogy a hatalmas csillagromboló tehetetlenné válik...
Az űrbeli aknák fokozatosan legyengítik a pajzsokat, s Vader legnagyobb erőfeszítései ellenére is kezdik elveszteni az uralmat a hajó felett. Kénytelenek kisebb gépekkel, az űrben felvenni a harcot a támadó egységekkel.


Paul S. Kemp Sith Nagyurak jellemzés, szereplők, kritika


A Sith Nagyurak könyv volt számomra eddig a legjobb a Disney féle periódusban. Ez nem lehet véletlen, hiszen Paul S. Kemp szerző írta, aki az Árulás regénnyel is nagyot alakított. Ezúttal a könyv elejétől a végéig folyamatosan fenntartotta az érdeklődésemet és nagyon élveztem. Kellően kidolgozott szereplők, elvek, események és akciók, egy pillanatra sem lehet unatkozni.



Sith nagyurak könyv jellemzés



Külön jó pont jár azért, hogy testközelből élvezhettük Palpatine császár erőképességeit például a lylekek elleni harcokban. Márpedig Palpatine legtöbbször csak a háttérből szokott irányítani. Érdekes, hogy bár a lázadókkal szimpatizálunk, igazából nehéz annak drukkolni, hogy a császár és Vader essen el, no persze tudjuk, hogy ez még nem következhet be. Régebben Mace Windu esetében a Haruun Kal bolygón is összemosódtak a sötét és világos oldal határai, bár itt egyértelműbb ki áll a rossz oldalon.
 
 

Sith Nagyurak szereplők, vélemény

 
Egy kicsit furának tartottam, hogy Mors moff nő és felesége volt, de aztán megértettem. Jah, hogy már a legkevésbé sem toleráns Birodalomban is engedélyezett az azonos neműek házassága... Cham Syndulla végig erőteljes és következetes vezető volt, bár nem mindig szimpatikus, Isval pedig nagyszerű tetteket hajtott végre – például a twi’lek lány megmentésével – de túlzottan nagy volt benne a gyűlölet. Belkor egy „áldozat”, de saját magának köszönheti, hogy ilyen helyzetbe sodródott.
A Sith Nagyurak véleményeket olvasva csodálkoztam, hogy sokaknak nem tetszett, mert A sötét tanítvány regény például annál inkább, ami szintén jó könyv. A könyvek fülszövegeit nem szeretem, ebben az esetben is túl sokat árulnak el, olyan eseményeket is, amelyek a regény második részében, vége felé kerülnek sorra. 
Persze ezeket „automatán” veszik át, sablonosan, s nem egy olyan ember mondja el, aki olvasta. A korszak is előny, olyan szempontból, hogy ez még jóval a lázadás kezdetei előtt van, s ebből az időszakból eddig nem igazán foglalkoztak e témával. Azt már sokan elmondták, hogy az uralkodó és Vader kapcsolatában – az ígértek ellenére – sem történik túlzott „fejlődés”, ellenben most a cselekményen volt a hangsúly.
Paul S. Kemp Sith Nagyurak könyvével ismét nagyot nőtt a szememben, mert a két hagyaték korában játszódó története nem fogott meg, de ez - az Árulás után – ismét elkápráztatott. Mondjuk egy gonosz dinasztia féle Darth Bane könyvvel nem ér fel, de érdemes volt elolvasni.



Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Ajánlott cikk:
Han Solo és Csubakka kalandja
                         

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés