2016. augusztus 28., vasárnap

A végzet árnyéka Conan novella

A végzet árnyéka Conan novella

 A végzet árnyéka Conan novellaRobert E. Howard A végzet árnyéka Conan novella 1933 szeptemberében jelent meg először, az amerikai Weird Tales magazinban. Az eredeti - The Slithering Shadow – cím mellett Xuthal of the Dusk címmel is megjelent és az évtizedek során számos válogatásban feltűnt.Magyarországon a Conan, a kalandor című novellás regényben volt először olvasható, majd később az összesített Conan gyűjteményekben.
Robert E. Howard A végzet árnyéka Conan novella tartalom, történet


A végzet árnyéka Conan novella története visszavezethető arra az időre, amikor Conan tagja volt Almuric herceg seregének. A sereg Koth földjének lázadó trónörököse nyomán kelt, de a stygiai hadak csapásai következtében Kush fekete királyságain át menekültek, mígnem elpusztították őket. A déli sivatag határán, a stygiai és kushita seregek vitték rájuk a végső csapást, amikor a kimmériai egy volt rabszolgalánnyal együtt, teveháton menekült meg.
 A végzet árnyéka jelenetek


Natalával, a brythun származású lánnyal haladnak a sivatagban, s immár utolsó csepp vizük is elfogy, amikor a távolban egy várost pillantanak meg. Odaérve egy halottnak tűnő alakot találnak, s találva egy kutat, rájönnek, hogy nem tudnak meríteni belőle. A halottnak hitt kapuőr egyszercsak támad, s rádöbbennek, hogy a kihaltnak tűnő városban mégis van élet.


 Taugh és Conan


Xuthal városának népe a lótusz álmában alszik, s csak néha kelnek fel, enni-inni, s testi örömökre lelni. Valaha tudós nép voltak, de az álom kábulata tehetetlenné tette őket. Él egy külhoni, szépség is a városban, aki elárulja nekik, hogy Thog, egy félelmetes bestia szedi időnként áldozatait körükben. Amikor a Mars sorozat ötödik kötetét olvastam, O-Mai környezete hasonló hatást tett rám.


Robert E. Howard A végzet árnyéka jellemzés, kritika


Robert E. Howard A végzet árnyéka novellája hozza a szokásos Conan elemeket, a maga izgalmával, egzotikusságával. Bár a kard és boszorkányság fantasy stílus egyik ősművelője, Fritz Leiber szerint A végzet árnyéka története ismétlődő és gyerekes, szerintem megállja a helyét.
A sivatagi helyszínek és titokzatos városok mindig is izgattak, azért élvezettel olvastam annak idején ezt a novellát. Ahogy visszagondolok, a Fénysugár az éjből című fantasy kalandregényemben szintén van egy hasonló történetrész, bár ott teljesen másképp zajlik minden. Talán nem véletlen hogy azt is azidőtájt, 1993-ban írtam.


 Robert E. Howard A végzet árnyéka


Nekem tetszik A végzet árnyéka hangulata, az egész misztikussága, tudva azt is, hogy teljes megoldást nem hozhatott a történet. Egyébként Thog, a szörnyeteg, az egykori Valusiából származott, amelyet Howard más történeteiből ismerhetünk. A végzet árnyékában két női főszereplő is van, Natala, az egyszerű lány, és Thalis, a stygiai hercegnő. Ez érdekesebbé is teszi a történetet, lévén Thalis – aki szemet vet Conanra – riválist lát Natalában. A végzet árnyéka egy "kieső" kaland Conannal, aki életének eme szakaszában az akkor ismert világ déli részeit barangolta be.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Előzmény: A Fekete Tengerpart királynője Conan novella

Folytatás: Szülessen boszorkány! Conan novella


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés