2016. szeptember 18., vasárnap

Karl May A zsákmány kapitány Robert Surcouf

Karl May A zsakmany kapitany Robert Surcuf


Karl May A zsákmány kapitány Robert Surcouf




Karl May Robert Surcouf története 1882-ben jelent meg először a német Hausschatz újság hasábjain. Ezt a történetet a szerző Ernst von Linden álnéven írta, később, 1894-ben a Mursuktól Kairwanig történethez lett hozzácsatolva, amely a Kara Ben Nemszi sorozat része.
Surcouf Róbert nem Karl May találmánya, hanem valóban létező francia tengerész volt, aki több, mint 40 angol hajót zsákmányolt. Ld. itt bővebben: Surcouf Róbert életrajz

 

A zsákmány kapitány Robert Surcouf történet, tartalom


A fiatal Robert Surcouf –ot sehol sem fogadják szolgálatba az anarchiától feldúlt Franciaországban, holott már dicsőséges tettet hajtott végre tengerészként. De megtartotta katolikus hitét, és ez abban az időben nagy vétségnek számított, mert a vallást üldözték, az ész uralmát hirdetve. Amikor útjában barátjához betér egy fogadóba, szemtanúja lesz, amint egy ott tartózkodó szerzetest kellemetlen helyzetbe hoznak.
Arra akarják kényszeríteni, hogy tegye le a polgári esküt, de ő nem hajlandó feladni az Istennek és az egyháznak tett esküjét. Mivel ezért rátámadnak,
Robert egy asztallábat használva fegyverként, megvédi. Mielőtt baj lenne, megérkezik egy ezredes és rendet rak.
Robert és Márton pap fogdába kerülnek. Amikor a fiatal férfit az ezredes elé vezetik – aki nem más, mint Bonaparte Napóleon – éppen két, festőből és orvosból tábornokká kinevezett férfival tárgyal Toulon ostromáról. Robert egy egyedi lehetőségre hívja fel a figyelmüket, amellyel felkelti Bonaparte figyelmét. Az ezredes elengedi, de nem ad neki hajót, amelyet a fiatal annyira szeretne. Azt mondja, hogy bánni fogja még, mert később szüksége lenne a szolgálataira.

 
A valódi Robert Surcouf
A valódi Robert Surcouf



Jóval később Robert Surcouf társaival az angolok orra elől zsákmányol el egy hajót csellel. Majd ismét esztendők telnek el, és indiai vizeken Surcuf sorban tulajdonítja el az angol hajókat, mindössze húsz emberével, amire hazájában is felfigyelnek. Egy elszánt és kegyetlen  férfi ered a nyomába, aki mindenáron el akarja fogni.
 

Karl May Surcuf Róbert jellemzése


A Karl May novellák mellett ez egy hosszabb történet, amely azonban nem regény. Robert Surcuf neve nem teljesen ismeretlen a mozi és tv nézők előtt sem, hiszen A kalózkapitány - Hét tenger ördöge és A kalózkapitány újra tengerre száll című 60-as évekbeli filmeknek is főszereplője. Magyarországon nem jelent meg külön kötetben, A zsákmány kapitány amúgy is csak egy kisregényt tenne ki. A Halálos tűz összeállításban olvastam, amelyben a már említett Mursuktól Kairwanig című történettel együtt szerepelt.
 
 

Karl May A zsákmány kapitány történet vélemény

 
Ezúttal kevésbé Karl May fantáziájának gyümölcse a mű, mivel a történelmi tényeket követi nyomon, de ez nem csökkenti az élvezetét, inkább növeli Surcouf erényeit. Az indiai vizeken úgy éreztem magam, akár A maláji tigris történetében. Szép kis kerek történet, némi angol ellenességgel. Surcuf Róbert amolyan ideális hős fazon, aki  - mint egy kalóz – zsákmányt szerez, amit aztán szétoszt a rászorulók között.
A valódi Robert Surcuf élete némileg árnyaltabb, hiszen mielőtt eme cselekedeteit megtette volna, rabszolga kereskedő hajónak is kapitánya lett. Számos tény viszont valódi, Napóleon valóban felajánlott számára magas tisztségeket, amelyeket nem fogadott el, és kitüntette.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikk: Kalandregények

 
 
Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés