2016. október 24., hétfő

Fekete István Tüskevár tartalom, szereplők jellemzése

Fekete István Tüskevár könyv bemutatás, jellemzés


Fekete István Tüskevár könyv bemutatás, tartalom



Tüskevár tartalom,  könyv bemutatás, ajánló


Sohasem gondoltam volna, hogy Fekete István Tüskevár könyvéről valaha is írok jellemzést. A Tüskevár könyvet 1982-ben kaptam, s gyermekként valószínűleg többször olvastam. Több, mint 3 évtized után ismét előkerült ez a regény, s kíváncsiságból újra elolvastam. 
Mivel halványan emlékeztem rá, és nem hagyott mély nyomokat bennem, így nem is vártam sokat el tőle. Ehhez képest egész kellemes, ellazító élmény volt végigolvasni. Ráadásul a szerző másik könyvéből, Az erdei utakon novellagyűjteményéből kiderül, hogy Matula ki volt. Ezek után a rövid tartalom összefoglalás, illetve a szereplők jellemzése már nem volt nehéz.

Fekete István Tüskevár tartalom röviden, könyv bemutatás


A Fekete István Tüskevár könyv 1957-ben jelent meg először, s mindmáig az egyik legnépszerűbb műve.
Körülbelül annyira hozzánőtt a magyar irodalomhoz, mint a walesieknél a Hova lettél drága völgyünk. Gyula (Tutajos) az iskola megpróbáltatásai után nagybátyjához utazik a nyárra, a fővárosból. A Kis-Balaton közelében megismeri az öreg Matulát, aki pákász, és megismerteti vele a láp világát.
Az első, keserű tapasztalatok után – csizma nélkül elég éles a nád, és a nap leéget – kezd belelendülni a „mocsári életbe”. Mivel levetette ingét, a leégése miatt kényszerűen „otthon” marad egy napot, aztán újra visszatér Matulához és Csikaszhoz, a kutyájához. Az öreg megismerteti vele a nádas vidékét, az ottani állatokat, hogyan érdemes horgászni, és hogyan kell evezni.




A Kis-Balaton világa

 
Amikor kezdi magát egyre jobban érezni, újabb kellemes meglepetés vár rá, barátja Béla (Bütyök) is megérkezik, hogy ezután közösen töltsék a szünidőt, a különleges vízi világban. Ezt követően tovább folytatódnak a mindennapos kalandok, amelyet egy veszélyes jégverés is tetőz, de mindez csak megerősíti a gyerkőcöket. Ez még talán izgalmasabb is, mint a viharos katasztrófa filmekben látható cselekmények, mivel reálisabb.


Fekete István könyvének jellemzés


A Tüskevár könyv is rendelkezik azzal a hangulattal, amit én a sokszor olvasható könyvekben szeretek. Bele tudom élni magam, mintha jelen lennék, és minden nap jó érzés újra „visszamerülni”, s megnézni „vajon mi történt azóta a főszereplőkkel”. Néhány körülményesebb leírást, s írói eszmefuttatást leszámítva, nem volt unalmas a könyv, s néha egészen eredetiek, sodróak voltak a párbeszédek. Itt a tó - illetve a lápvilág - nem fürdőhely, mint a Halkirálynőben, hanem táplálékszerző, elvonuló, figyelő hely.
Bár a mocsár nem az én világom, a természetben szeretek lenni és ezt az érzést kitűnően visszaadja a Tüskevár regény. Ráadásul Tutajos is szép kis fejlődésen megy keresztül a nyáron, lelkierő és testi állóképesség dolgában is. 
 
 
 

Tüskevár szereplők jellemzése


A Tüskevár szereplők jellemzése sokkal könnyebb, mint egynémely komplikált regényé, mert itt a karakterek nagyon is egyedi jellemek. Középpontban áll Matula utánozhatatlan személyisége, aki számomra ugyanolyan gyakorlatias szellem, mint Castaneda Don Juan -ja, azzal a különbséggel, hogy nem lát bele az energetikai világba.

Tutajos szemén át elevenedik meg számunkra a mesésnek tűnő, de valós Tüskevár tartalom, amitől nagyon is személyessé válik. Ő kis túlzással itt nő fel, pontosabban megtanulja vállalni a felelősséget tetteiért. A társ, Bütyök, bár másodhegedűsnek tűnik, egy biztos pont főhősünk életében.

Ők ketten együtt már megosztják Matula figyelmét, aki nem bánja, mert jól jön neki a társaság. A nagybácsi – aki sosem ér rá – mintegy közvetítő volt ehhez az élethez. Bár itt az állati szereplők nem kapnak olyan személyes hangsúlyt, mint Mariszajev utolsó farkasában, leírásuk, jelenlétük, megfigyelésük fontos.


 
 

Tüskevár vélemény, feldolgozás, sorozat 

 
Itt már nincs jelen a Móra Ferenc gyermekkorának szegénysége, de annál inkább a vidék szerénysége. Akárhogy számoltam, nekem az egész történet – a leírások alapján néhány hét, vagy egy hónap alatt játszódott le, de nem egy egész nyáron, persze nem tudom, akkoriban milyen hosszú volt a szünidő. Mellesleg, az sem derült ki, melyik évben játszódik a történet. Egyébként a Bütyökkel megismerkedő lány neve azért is érdekes, mert a szerző másik regényében, a Gyeplő nélkül című műben is szerepel egy Szanyadi Katalin, hasonló feladatkörben.


Tüskevár könyv tartalom, ajánló, kritika


Egy szép magyar álom a Tüskevár és a nyár hangulatát hozza a lélekbe. Számomra – aki nyárimádó – gyorsan átjött ez az érzés és végigkísérte az olvasást. Bár nem olyan izgalmas, mint az Egy komisz kölök naplója, de jó olvasni. Maga a tüskevár – amelyet találtak egy szigeten – története befejezetlen maradt, mégsem maradt az emberben hiányérzés. 
Az 1966-os Tüskevár tévéfilm sorozat az élő példa arra, hogy egy könyvet is lehet tökéletesen ugyanúgy, filmen eljátszani. Még a szereplők is teljesen eltaláltak. A 2012-es filmfeldolgozás a mai korba helyezi a történetet, a nyomába sem ér a tv sorozatnak, a szereplőkről ugyanez elmondható. Szerencsére a folytatás a téli berekben ugyanilyen jó történet lett.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, oszd meg másokkal is!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés