2016. október 5., szerda

Új hajnal Star Wars könyv jellemzés, ajánló, kritika

Uj hajnal Star Wars konyv jellemzes


Új hajnal Star Wars könyv jellemzés, ajánló, kritika




Új hajnal Star Wars könyv


John Jackson Miller Új hajnal Star Wars könyve 2014-ben jelent meg. Az Új hajnal volt az első regény az új tulajdonosi érában, és egyben a következő Lázadók animációs sorozat előzménye is.
Az Új hajnal Star Wars könyvben megismerhetjük Kanan –t a jedi lovagot, és Hera -t, a twilek lázadót, akik főszereplői az animációs sorozatnak is. A cselekmény nyolc évvel a Birodalom megalakulása után játszódik.


John Jackson Miller Új hajnal történet, tartalom


Rae Sloane a sötét bőrű „friss” kapitány hölgy, Vidian grófot szállítja az Ultimatum  csillagrombolón a Gorse  bolygó felé, ahol ipari érdekeltségei vannak a Birodalomnak. A gróf testének nagy része implantátum, és mű, és a viselkedését látva, úgy tűnik, a lelke is az. Útközben egy meghibásodott kereskedőjárművet szétlőnek, mivel hasznot sokáig nem remélhetnek tőle.
Kanan veszélyes robbanóanyagot szállít hajójával a Cynda holdhoz. Mivel az utolsó lovaghoz hasonlóan jedi képzést kapott, álcázza magát. A gróf is a Cyndán száll le, és rohamosztagosokkal együtt ellenőrzi a kitermelést. Nem elégedett azzal, amit tapasztal, s a fő vezetőt egyszerűen kicsinálja.  
Skelly, aki a Cyndán robbanásszakértő,    egy fennálló veszélyre szeretné felhívni a figyelmet, de senki sem figyel rá. Végül a birodalmiak célpontjává lesz, s menekülnie kell. Robbanás történik, s ennek során Kanan kénytelen használni az Erőt, hogy életben maradjon. Sürgősen elhagyja a holdat, s leszáll a Gorse bolygóra, amelynek lakott fele mindig napárnyékban van.
Hera, a twilek lány - aki a Sith nagyurakból megismert Syndulla lánya - rátalál Skelly –re és meghallgatja. Zaluna, a sullusti nő megfigyelő, kamerákon át látja a történéseket. Amikor a birodalmiak elfogják egy társát, előtte még kap tőle valamit, amit el kell juttatnia a címzetthez. Az események úgy alakulnak, hogy egy kocsmában találkozik Kanan, Hera, Zaluna, és Skelly.




Új hajnal Star Wars könyv jellemzés, kritika


John Jackson Miller
Új hajnal című Star Wars regénye egész jó kis könyv. Mindig az volt a bajom a szerzővel, hogy kitűnő végjátékban, de addig át kell szenvedni sok száz oldalt, néha felesleges időhúzással. Az Új hajnal regényben már valamivel jobb a helyzet. Eleinte itt is ingadozó volt számomra a könyv vonzása, hol egész izgalmas, hol ellapult, de egy idő után már elég érdekessé vált.



Új hajnal külföldi kiadások



Egyes helyzetekben olyan jól kiélezte a helyzetet, hogy élvezet volt olvasni, de aztán mindig egy kicsit tompította. Néha sok volt a szereplők gondolatainak bemutatása. Bár nem vitte ezt olyan túlzásba, mint K.W. Jeter a fejvadász trilógiájában. A történések bemutatása fokozatosan egyre jobb lett és a szereplők is eléggé erőteljes személyiséggel rendelkeztek ahhoz, hogy ne feledjem el őket. Az Új hajnal könyv Kanan –ja egészen más, mint amit a Lázadók animációs sorozatban megszokhattunk. Itt még - hiszen fél évtizeddel az említett sorozat előtt játszódik a történet – Kanan főként csak magára gondol, ráadásul időnként pökhendi, agresszív.
 
 

Új hajnal könyv ajánló, szereplők

 
Vidian gróf minimum a felkoncolást megérdemelte volna, de ellenlábasa, a fiatal báró sem volt kevésbé ellenszenves. Sloane viszont nem volt unszimpatikus. Hera 18 éves kora ellenére hihetetlenül határozott maradt végig. Egyébként a könyv – különösen a végére – egészen krimiszerű lett. 
A gazdasági, bányászati gondolatok mindenképpen színesebbé, sokrétűbbé tették a könyvet és adtak hozzá valami pluszt, persze ennek hátránya volt, hogy időnként unalmasabbá tette a történetet. Néhány jó ember itt is úgy együttműködött, mint a fekete torony esetén, évtizedekkel később. Mindent összevetve nem csalódtam, ezúttal nem csak a végére összpontosított John Jackson Miller, a regény egésze megfelelő színvonalú volt.
Egy gondolat még bennem maradt. Vajon mire gondolt Dave Filoni, a Lázadók producer-rendezője, amikor ezt írta az előszavában? „Az a régi koncepció, hogy különítsük el, mi a kánon része és mi nem, nincs többé. Innentől kezdve történeteink és szereplőink ugyanabban az univerzumban léteznek.” Ebben tökéletesen egyetértenék, csakhogy ezt gondolom onnantól tekintette érvényesnek, hogy megszülettek az ő történeteik. A régi könyvekre sajnos nem. Így lehet, hogy az oly jól sikerült mandalori sorozat is részben kapcsolható, másrészt eltér azoktól.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Őt is ajánlom:
James Luceno életrajz, Star Wars könyvek
 


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés