2016. november 26., szombat

Winnetou 3. Sans-Ear, Winnetou halála könyv

Winnetou 3. Sans-Ear, Winnetou halála könyv

 Winnetou 3. Sans-Ear, Winnetou halála könyv

Karl May Winnetou 3. kötete 1893-ban jelent meg Németországban. Két regény összefűzése, az első, a Sans-Ear 1880-ban jelent meg folytatásokban, a második, a Winnetou, első 3 része 1882-83 –ban, s ezen utolsó részét 1893 májusában írta hozzá.
Az utolsó részben szerepel újra Santer, és ezzel mintegy összekötötte az előző kötetekkel a történetet.


 

Karl May Winnetou 3. Sans-Ear, Winnetou halála tartalom, történet


Old Shatterhand dél felé igyekszik a prérin. Egy különös alakot figyel meg, akinek hiányzanak a fülei, és az őt üldöző indiánokat elkapja. Megismeri a történetét, majd a vasútnál találnak egy holttestet és észreveszik, hogy egy nagy csapat ogellalla sziú készülődik a vonat kirablására. Egy fehér fickó vezette őket nyomra, akinek aranyakra és ezüstre fáj a foga.
A vonatot megállítják, de a vezetői, s tagjai a maguk feje után mennek, s úgy szállnak szembe az indiánokkal, ami nagy hiba. Később, amikor már az Estaccado sivatagán át haladnak, rábukkannak egy ismerős négerre, majd egy csapatra. Köztük régi ismerőst üdvözölhet Shatterhand, de akik vezetik őket, gazfickóknak tűnnek.
A Winnetou 3. második regényében Shatterhand vonaton utazik a Sziklás-hegységbe, és egy különös öltözetű, kövér embert ismer meg. Egy helyen fehér gazfickók néhány indiánnal rajtaütöttek az előttük haladt szerelvényen. Végigjárva a nyomokat, Shatterhand új ismerősével a tettesek nyomába ered. Találkoznak Winnetouval, majd együtt folytatják a nyomozást és egy hatalmas sziú tábort találnak. Az indiánok a fehérekkel együtt egy vasúti állomás településének a kifosztását tervezik.


 
 Winnetou 3. kiadasok
Winnetou 3. Sans-Ear, Winnetou jellemzés


A harmadik Winnetou kötet nagyon sok helyszínen játszódik. Az első felében/regényben sokat változik a helyszín és a szereplők is, és ez érdekesebbé teszi. Először a prérin, majd a sivatagban, aztán a hegyekben, végül Kaliforniában kalandoznak. Ezek közül az a rész tetszett a legjobban, amikor a hegyekben a komancsokkal találkoznak, majd legtöbbüket foglyul ejtik. A sok helyszín változtatás érdekessé tette, de egyben meg is szakította néhányszor a lendületet.
A második regény, a Winnetou az USA Sziklás-hegységének északkeleti részén játszódik. Itt jól halad a történet, de éppen a lényegén túl gyorsan röppen át. A filmben Winnetou barátja életét menti meg azzal, hogy testével felfogja a neki szánt golyót. Ez esetben a film drámaibb volt, mint a könyv amelyben másként történnek az események, egyébként meg a ’65-ös film története más, mint a regényé.
De a fő esemény után a regény igencsak élvezetes lesz, a párbeszédek ismét letehetetlenek. A kajováknál történő események végig fenn tartják a figyelmet, ez a könyv legjobb része. Az utolsó fejezet jól megdobta a regény színvonalát, igazán drámai lett és valóban felejtehetetlenné tette Winnetou legendáját. Visszatekintve a három Winnetou kötetre, amit – érthetően – hat regényben is kiadtak nálunk, elég összetett könyvtrilógia. Az utólag hozzáírt Santer -es részekkel kapcsolódik össze a három összeállítás, s hogy ezek közé hogyan illeszthető be a többi Winnetou regény, csak Karl May tudhatta volna, ha egyáltalán foglalkozott ilyesmivel.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Előzmény: Winnetou 2. Old Death, Old Firehand
Folytatás: Winnetou öröksége


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés