2016. november 26., szombat

Winnetou 3. Sans-Ear, Winnetou halála könyv ajánló

Winnetou 3. Sans-Ear, Winnetou halála könyv


Winnetou 3. Sans-Ear, Winnetou halála könyv ajánló





Karl May Winnetou 3. kötete 1893-ban jelent meg Németországban. A Winnetou 2. történeteinek folytatása. Két regény összefűzése, az első, a Sans-Ear 1880-ban jelent meg folytatásokban, a második, a Winnetou, első 3 része 1882-83 –ban, s ezen utolsó részét 1893 májusában írta hozzá.
Az utolsó részben szerepel újra Santer, és ezzel mintegy összekötötte az előző kötetekkel a történetet.


 
 

Karl May Winnetou 3. Sans-Ear, Winnetou halála tartalom, történet


Old Shatterhand dél felé igyekszik a prérin. Egy különös alakot figyel meg, akinek hiányzanak a fülei, és az őt üldöző indiánokat elkapja. Megismeri a történetét, majd a vasútnál találnak egy holttestet és észreveszik, hogy egy nagy csapat ogellalla sziú készülődik a vonat kirablására. Egy fehér fickó vezette őket nyomra, akinek aranyakra és ezüstre fáj a foga.
A vonatot megállítják, de a vezetői, s tagjai a maguk feje után mennek, s úgy szállnak szembe az indiánokkal, ami nagy hiba. Később, amikor már az
Estaccado sivatagán át haladnak, rábukkannak egy ismerős négerre, majd egy csapatra. Köztük régi ismerőst üdvözölhet Shatterhand, de akik vezetik őket, gazfickóknak tűnnek.
A Winnetou 3. második regényében Shatterhand vonaton utazik a Sziklás-hegységbe, és egy különös öltözetű, kövér embert ismer meg. Egy helyen fehér gazfickók néhány indiánnal rajtaütöttek az előttük haladt szerelvényen. Végigjárva a nyomokat, Shatterhand új ismerősével a tettesek nyomába ered. Találkoznak Winnetouval, majd együtt folytatják a nyomozást és egy hatalmas sziú tábort találnak. Az indiánok a fehérekkel együtt egy vasúti állomás településének a kifosztását tervezik.


 
Winnetou 3. kiadasok



Winnetou 3. Sans-Ear, Winnetou jellemzés


A harmadik Winnetou kötet nagyon sok helyszínen játszódik. Az első felében/regényben sokat változik a helyszín és a szereplők is, és ez érdekesebbé teszi. Először a prérin, majd a sivatagban, aztán a hegyekben, végül Kaliforniában kalandoznak. Talán Salgari -nak Az aranymezők királynője regényében vannak hasonló helyek, bár még az sem ennyire változatos. Ezek közül az a rész tetszett a legjobban, amikor a hegyekben a komancsokkal találkoznak, majd legtöbbjüket foglyul ejtik. A sok helyszín változtatás érdekessé tette, de egyben meg is szakította néhányszor a lendületet.
 
 

Winnetou halála könyv ajánló 

 
A második regény, a Winnetou az USA Sziklás-hegységének északkeleti részén játszódik. Itt jól halad a történet, de éppen a lényegén túl gyorsan röppen át. A filmben Winnetou barátja életét menti meg azzal, hogy testével felfogja a neki szánt golyót. Ez esetben a film drámaibb volt, mint a könyv amelyben másként történnek az események, egyébként meg a ’65-ös film története más, mint a regényé.
De a fő esemény után a regény igencsak élvezetes lesz, a párbeszédek ismét letehetetlenek. A kajováknál történő események végig fenn tartják a figyelmet, ez a könyv legjobb része. Az utolsó fejezet jól megdobta a regény színvonalát, igazán drámai lett és valóban felejthetetlenné tette Winnetou legendáját. Cooper A Préri műve hasonlóan megredítő számomra.
Visszatekintve a három Winnetou kötetre, amit – érthetően – hat regényben is kiadtak nálunk, elég összetett könyvtrilógia. Az utólag hozzáírt Santer -es részekkel kapcsolódik össze a három összeállítás, s hogy ezek közé hogyan illeszthető be a többi Winnetou regény, csak Karl May tudhatta volna, ha egyáltalán foglalkozott ilyesmivel.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Winnetou öröksége


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés