2017. január 11., szerda

A. C. Crispin Egy fiú az örökkévalóságnak Star Trek

A. C. Crispin Egy fiú az örökkévalóságnak Star Trek


A. C. Crispin Egy fiú az örökkévalóságnak Star Trek




 A. C. Crispin Egy fiú az örökkévalóságnak Star Trek regénye 1983-ban jelent meg, Yesterday's Son címmel, Amerikában. A könyv a New York Times bestseller listájára is felkerült.
Magyarországon nem adták ki önálló könyvként, hanem a régi magyar sci-fi magazinok közül a 294-es számú Galaktika magazinban jelent meg.



A. C. Crispin Egy fiú az örökkévalóságnak történet, tartalom


Egy festmény alapján Spock rájön, hogy egy korábbi kalandjuk eredményeképp – amely régebbi idősíkon zajlott – van egy fia. Kirk kapitánnyal és dr. McCoy –val, az időkapu segítségével elmennek a fiáért.
Az Enterprise fedélzetén a fiú – aki addig a jeges vadonban tartotta magát életben – csak lassan szokja meg az új feltételeket. De a legnehezebb a vulkáni elvek megtartása és apja hideg, logikus természete elfogadása. Rájönnek, hogy a fiúnak, Zarnak rendkívül erős telepatikus képességei vannak.




Az Enterprise az urben


Időközben romulánok kerülnek az időkapu közelébe és az ott tartózkodó régészeket elpusztítják. Az Enterprise –ra vár a feladat, hogy közbelépjen. De közben újabb romulán hajók érkeznek, és a föderációs segítség késik. Spock és fia megpróbálja megvédeni az időkaput, mielőtt a romulánok megtalálják, de kevés a reményük a sikerre.



A. C. Crispin Egy fiú az örökkévalóságnak jellemzés


Ez a történet korábbi a Star Trek tv sorozat epizódjaiból merít. Nem annyira érdekfeszítő, mint Az Enterprise elindul, de elég jó történet. Kicsit lassan indult be számomra – már ami az élvezhetőséget érinti – jó, hogy az előzményekről olvastam. A főszereplő, Zar, érdekes egy fiú, a természetes vadságát leszámítva – ami csak bizonyos helyzetekben jött elő – szimpatikusnak találtam.
Az apja eleinte elég negatívan, vagy legalábbis ridegen állt hozzá. A fiú jellemfejlődése mellett új színt hozott a történetbe, a romulánok támadása. De még ez sem kötött annyira le, mint sok évvel ezelőtt A száműzüttek világa akció sci-fi. Az izgalmas mentőakció és a harc egy kicsit feldobta a történetet, bár addig sem volt unalmas. 
Az egész sztori kicsit rövid, ami persze nem feltétlenül baj, mert hamar elolvassa az ember, de még lehetett volna fokozni a végén. Annyira nem volt drámai a végjáték, mint például Nemere István Hajnal a Trendalon könyve, viszont egy jó Star Trek regénynek megfelel.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: A.C. Crispin Az örökkévalóság őrzője


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés