2017. január 6., péntek

Az Enterprise elindul Star Trek könyv bemutatás, kritika

Az Enterprise elindul Star Trek könyv bemutatás, kritika


Az Enterprise elindul Star Trek könyv bemutatás, kritika



Az Enterprise elindul Star Trek könyv, a Pocket Book kiadásai szerinti második Star Trek könyv, amely az 1979-es filmet feldolgozó regény utáni második kötet. Vonda N. McIntyre amerikai írónő szerezte The Entropy Effect címmel, és 1981-ben adták ki. Magyarországon tíz évvel később, 1991-ben jelent meg a Móra kiadó jóvoltából.

Vonda N. McIntyre Az Enterprise elindul Star Trek könyv tartalom, történet


Spock kénytelen egy fontos kutatását félbeszakítani, amikor az Enterprise sürgős hívást kap az Alex Prime –ra. Ott kiderül, hogy valamiféle tévedés történhetett, és a Mordreaux nevű tudóst kell elszállítaniuk, akit etikátlan kutatásért ítéltek el.
Eközben
Sulu a közelben levő, Kirk kapitány régi szerelme, Hunter által vezetett csillaghajóra szerződik át. Amikor a tudós és a rá ügyelő Braithewaite a hajóra kerülnek, nemsokára furcsa események kezdenek történni. Scotty, a főgépész két különböző helyen és helyzetben látja Spockot, miközben teljesen máshol tartózkodik. A fura történéseket tetőzi, hogy Mordreaux – aki elvileg el van zárva – felbukkan, és lelövi a kapitányt, és a biztonsági főnököt is.

Az Enterprise elindul Star Trek regény



Csakhogy a tudós, legalábbis az eredeti személyisége nem tenne ilyet, erről Spock megvan győződve. Kideríti, hogy a fizikus az időutazással kapcsolatban kísérletezett és ez okozhatta a különös eseményeket. Ezt másoknak nehéz lenne elmagyarázni, ezért Spock ideiglenesen dr. McCoy-ra bízza az Enterprise –t, míg ő utánajár a dolgoknak az „időben”.



Az Enterprise elindul Star Trek könyv jellemzés, kritika


Ez az első Star Trek könyv amit olvastam. Előtte a mozifilmekből ismertem a Star Trek –et, illetve néhány részletet magazinban olvastam. Vágytam egy kis tudományos-fantasztikumra - mint az első Alfa Holdbázis könyv esetében is - és megkaptam. Azt hozzá kell tennem, hogy az eredeti címe Az entrópia hatás és nem Az Enterprise elindul, de Magyarországon hihetetlenül nagy hagyománya van a szándékos „egyéni” fordításnak. Ha már itt tartunk, az írónő nevét is hibásan írták a borítóra, azon kívül a regényben Csekov neve helyett is Csehovot használtak.
 
 

Az Enterprise elindul könyv bemutatás, vélemény

 
Az Enterprise elindul regény eleje számomra elég szürkének tűnt. A könyv derekáig egy csomó semmitmondó esemény történik. Nem mondanám, hogy unalmas, de sok vizet nem kavar. Aztán eléggé beindulnak az események, s a szerzőnőnek sikerült jól meglepnie. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó történet kerekedik ki ebből. Így már érthetőbbek a könyv elején olvasható események, és teljesen más megvilágításba kerülnek.

Az entrópia hatás





Ezt a részét nagyon élveztem a könyvnek és egyre izgalmasabb lett. Az időprobléma egyre bonyolultabbá vált, amit nem lehetett könnyű kezelni az írónak sem. Egy csomó kérdést vet fel, amibe jobb nem belemenni, mert nincsenek abszolút válaszok. Jobb, mint sok időutazásos filmben. A végére elsimult a történet és ekkor már nem volt annyira érdekes. Az Enterprise elindul könyvben külön eseményszálat kapott Sulu is, így jobban megismerhettük magánéletét. 
Ellenben Kirk kapitány itt kissé háttérbe szorul, s a legtöbb esemény Spock nevéhez fűződik. Dr. McCoy –ra több felelősség hárul mint egyébként, s kissé mulattató volt, ahogyan fedezni próbálta Spockot. Mindent összevetve, kellemes emlékek maradtak bennem a könyv elolvasásától, megérte megismerni.

Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikk:
Az utolsó csillaghajó


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés