2017. január 25., szerda

Móra Ferenc Kincskereső Kisködmön könyv bemutatás

Mora Ferenc Kincskereso Kiskodmon konyv bemutatas


Móra Ferenc Kincskereső Kisködmön könyv bemutatás




Móra Ferenc Kincskereső Kisködmön könyv a szerző 1918-ban írt regénye, melyben saját gyermekkora élményeit meséli el, Dickens Copperfield Dávid művéhez hasonlóan. A könyvben életközelből ismerhetjük meg az alföldi településen, szegény körülmények között élő családot, és embereket.

Móra Ferenc Kincskereső Kisködmön tartalom, történet


Gergő, a gyermek mindennapjait követhetjük nyomon a történetekben. Megismerhetjük a körte muzsikát, a cinegekirályt, az öreg Küsmödit, vagy éppen Gergő sarkantyús csizmája történetét. Kemény tél következik, s a kisfiút édesanyja a fagyott ablakra rajzolva, tanítja a betűvetésre.
Később egy „csodaködmönt” készít édesapja neki, amelyben tündér lakozik. Ezzel együtt el is veszíti őt, s új fordulatokat vesz az élete. Sok hányattatás után, végül egy jóindulatú, idős hölgy veszi magához. Iskolába is jár, ahol új barátokra lel. A ködmön tündére gondoskodik róla, hogy mindig jó legyen, s bár sokkal jobb, mint egy komisz kölök, de nagyon könnyű hibát elkövetni...

 

Kincskereso Kiskodmon konyv jellemzes



Kincskereső Kisködmön könyv bemutatás, jellemzés


Nagyjából három évtized után olvastam újra el ezt a könyvet, amely előkerült az egyik fiókból. Gyermekkoromban ennek is majd minden részletét ismertem, és hatással voltak rám a történetei. A szomorú részeket nem szerettem, mert mindig olyan szívszorító volt, de az egész regény szerencsére pozitív végkicsengésű. Talán a Gyeplő nélkül könyv hasonlóan borongós hangulatú.
Minden egyes része egy-egy önálló történet, így sok oldalát ismerhetjük meg a kis Gergőnek, miközben a régi világ körülményeit is tapasztaljuk. Sok-sok jellemrajz kerül elénk a különféle szereplők jóvoltából. Ebben hasonlít a Puskák és galambokra, ahol szintén különösen színesek a karakterek. A Kincskereső Kisködmön regény a vége felé kezd izgalmasabb lenni. Az iskolai társakkal sok élménybe keveredik.
De az igazi fordulópont akkor jön el, amikor megjelenik a Kis Bice-Bóca. Annak idején ez a rész szerepelt olvasókönyvben is az iskolában, így hamar megismertem, ráadásul a régi magyar tévé műsorai között is lehetett látni. A bánya kicsit misztikussá, ijesztővé teszi a történetet, de egyben vonzza a figyelmet. A utolsó részek nagyon jók lettek, a finálé tökéletes. Gyermekként ezt nagy-nagy izgalommal olvastam mindig és sok hasznos tanulsággal szolgált. Megtanította, hogy a „jó” nem a külvilágban, hanem bennünk keresendő.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés