2017. január 18., szerda

Robert E. Howard Ymir leánya Conan történet

Robert E. Howard Ymir leánya Conan történet


Robert E. Howard Ymir leánya Conan történet



Robert E. Howard Ymir leánya, Conan történet egy rövid sztori, amely 1932-ben született. Mivel a Weird Tales magazin az eredeti kéziratot nem fogadta el, Howard átírta egy másik hősre - Amra of Akbitana – és a címét megváltoztatta: The Frost King's Daughter. Ez a The Fantasy Fan –ban jelent meg 1934-ben.
L. Sprague de Camp 1953-ban – megtalálva az eredeti kéziratot – alaposan átdolgozta, és ez The Frost Giant's Daughter címen jelent meg, 1953-ban. Robert E. Howard eredeti kézirata, a The Frost-Giant's Daughter, csak 1976-ban került először kiadásra. 


Robert E. Howard Ymir leánya tartalom, történet


A fiatal, kamaszkorát alig elhagyó Conan, Nordheimben van, és a vanírok és aesírek küzdelmében vesz részt. Heimdul, a nagy termetű, rőt hajú vanír néz farkasszemet az ifjú vitézzel. Bár az életkor és a tapasztalat a vanír mellett szól, a kimmériai állja a sarat.
A csata utáni kimerültségében, különös látvány vonja magára a figyelmét. Egy karcsú, világos bőrű, aranyhajú lányt lát maga előtt. A látomás nagyon valószerűnek tűnik,
Conan beszédbe elegyedik vele.


Itt megnézhető videón is : The Frost-Giant’s Daughter, Act 2

A hajadon hívja magával, és az ifjú harcos követi. Sehogy sem sikerül elérnie a nőt, de megjelennek óriás termetű alakok, akiket a testvéreinek nevez. Conan felveszi velük a harcot. Semmi sem állíthatja meg, hogy elérje a tüneményt, amely több, mint álom.


Robert E. Howard Ymir leánya történet bemutatás, jellemzés


A Ymir leánya történet, Conan életkorát tekintve, a legelső sztori a barbárról. Itt még félúton van a serdülőkor és a felnőttkor között, de már komoly erővel és harci képességekkel bír. Ez a történet a fagyos Nordheimben, Asgard és Vanaheim határának vidékén játszódik. Conan már ilyen fiatalon is valószínűleg zsoldosként harcolt, idegen földön. Az északiak csatájában, utolsó túlélőkként szállt szembe a vanír harcossal.
Atali, a jégisten Ymir leánya, akinek testvérei a jégóriások. Ő csábította, hívogatta Conant a csata után, majd isteni segítségre volt szüksége, hogy megmeneküljön a barbártól. Ez a legrövidebb eredeti Conan történet, s hazánkban a Conan a kalandor című 1992-ben megjelent kötet, első része.




Ymir leánya megjelenések


A Ymir leánya különlegessége Conan fiatal életkora, és az északi helyszín, mivel a többi – Howard által írt – Conan novellában, többnyire délebbre kalandozik. Szerencse, hogy idővel ezeket a Howard történeteket az eredeti formájukban is kiadták, így nem vesztek el. Bár nem olyan jó, mint például a Solomon Kane, megfelelő kezdete a hősnek. Kíváncsi lennék, miért nem fogadták el 1932-ben a történetet, hiszen a barbár életének „ritkán megpillantható” részében játszódik.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: Isten a szarkofágban

Ajánlott cikk: Fantasy filmek a 80-as évekből



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

3 megjegyzés:
Write megjegyzés
  1. Érdekes, hogy nincs még itt egy komment se. Pedig Conant szeretik az emberek, és nem hinném, hogy van blog ami ennél részletesebben összeszedte volna az írásait. Eddig valahogy nem vonzott a drabális agyatlan barbár kalandjai, de úgy érzem muszáj elolvasnom a történeteket, (kicsit megkönnyebbültem hogy egy kivételével novellák és kisregények). Annak pedig külön örülök, hogy valaki vette a fáradtságot és kihámozta hogyan is vannak ezek a storik időrendben ha már egyik kiadó se vette a fáradtságot. Hihetetlen, hogy egyetlen Conan válogatás sincs, ami teljesnek mondható lenne - én amolyan purist vagyok, vagyis csak és kizárólag azt tartom egy író szellemi termékének amit Ő fejezett be, nem pedig más.

    Szóval tegnap ezzel kezdtem, és bár az eleje végtelenül unalmasan indult, pár oldal után már átadta mire is számíthatok majd a további 20 írásban. Az már biztos, hogy szerencsétlen Howardot nagyon megtaposhatták a nők és viszonylag korán. Ez már itt vissza köszön. Külön érdekes lesz ezeket az írásokat ebben a feminista, pc elférfiatlanodó világban olvasni, ahol Conan addig üldözi a vele kacérkodó nőt, amíg el nem kapja, és csak azért tud megmenekülni, - a jogos erőszaktól :D - mert egy Isten az apja :D

    VálaszTörlés
  2. jah még valami, én magam a Conan a Kimmériai kötetet tartom a legtökéletesebbnek, egyszerűen minden tetszik benne, még a borítón is odatette magát Szendrei, aki valljuk be festményeivel eleve gallyra vágott jó pár kiadványt, összesen kettő novella hiányzik belőle plusz a regény, de hát az nem baj nem kerül bele egy novellás kötetbe. Viszont az eredeti címek leírása a kolofonoldalon eszméletlenül vicces. Szinte egy nincs, amiben ne lenne hiba! Ezt nem is értem egyébként, mert nyilván rajta volt helyesen az eredeti verzióban, és csak át kellett volna vezetni a könyvbe a nyomdába, elképzelni sem tudom mi történhetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm értékes hozzászólásaidat! Örülök, hogy idetaláltál, valóban nem kis munka volt az összes eredeti (s néhány másik) Conan történet bemutatása-jellemzése.

      Törlés