2017. április 18., kedd

Emilio Salgari Az aranymezők királynője kalandregény

Emilio Salgari Az aranymezők királynője kalandregény


Emilio Salgari Az aranymezők királynője kalandregény




Emilio Salgari Az aranymezők királynője kalandregény először 1905-ben jelent meg Genovában. A könyv eredeti címe La sovrana del campo d'oro, és az író vadnyugati regényeinek részét képezi.

Emilio Salgari Az aranymezők királynője tartalom, történet


Az aranymezők királynőjének nevezett fiatal hölgy – elvesztve vagyonát – kénytelen elárvereztetni saját magát, San Francisco -ban. Az árverésen először sorshúzással egy írót húznak ki, aki inkább elfogadja a húszezer dollárt és felajánlja a hölgyet az árverésre. Ezen egy szimpatikus fiatalember és egy gazdag néger marad csak állva a végén. Amikor a lány elájul, a jegyző úgy dönt, az árverést csak másnap folytatják.
Az író megszólítja a fiatalembert és felajánlja a segítségét. Kettőjüket elvezeti a fekete, akit csak
Rákász-királynak neveznek, az ő birodalmába. Kiderül, hogy kínai felesége halála által, óriási örökségben részesült és nem tudnak vele versenyezni az árverésen. A fiatalember dühös, de az író csitítgatja, és megnyugtatja, hogy neki van egy ötlete.
A későbbiekben a vadnyugati préri szédületes tájain haladunk át, miközben ellenséges indiánokkal és mindenféle természeti akadállyal szembenézve kell eljutniuk úti céljukhoz. A Cserna grófjához hasonlóan érdekfeszítő regényben eljutunk a
Grand Canyon –hoz, megismerjük Buffalo Bill -t, és egy bányát is.
 

Emilio Salgari Az aranymezők királynője kalandregény jellemzés


Roppantul tetszik, ha egy regény már az elején annyira megfog, hogy le sem tudom tenni. Az aranymezők királynője pontosan ilyen izgalmasan kezdődik. Azonnal felkelti az érdeklődést és máris drukkolnunk kell a főszereplőknek. Míg Karl May könyveiben az apacsok pozitív szereplők, itt kegyetlen, rosszindulatú indiánoknak vannak feltüntetve.



Az aranymezők királynője regény


Az zavaró, amikor fogságba esnek, először apacsokról van szó (akiket apache –oknak írnak, dicsérve a szörnyű fordítást), majd az író egy navaho falut mutat be, de kiderül, hogy mégiscsak apacsokról van szó. Olasz elemzésekben azt írják, ebben a regényben Salgari a maláj tigris, vagy a karib-tengeri sorozataival ellentétben – nem adja vissza ugyanazt a feszültséget.
Az aranymezők királynője kalandregény erősen cselekmény központú, a lényeg a kaland, a küzdelem, a gyors izgalmak és megoldások. Számomra, mint kalandregény imádónak, ideális könyv. A vége is gyorsan lezajlott. De nem olyan humoros és karaktererős, mint A bermudai kalózok
Érdekes érzésekkel búcsúztam a regénytől, mert igazából egyik szereplő sem fogott meg különösebben. Csak gyorsan végigrohantunk az eseményeken. Más könyvekkel sokszor az a bajom, hogy túl hosszúak, itt viszont lehetett volna bővebben kifejteni a történetet. De mindezt leszámítva, kalandregénynek tökéletes.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Kapcsolódó cikk: Kalandregények, legjobb kalandkönyvek


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés