2017. április 30., vasárnap

Kajmán kapitány könyv bemutatás, tartalom, jellemzés

Kajmán kapitány könyv bemutatás


Kajmán kapitány könyv bemutatás, tartalom, jellemzés




Karl May Kajmán kapitány könyv története először 1878-ban került napvilágra. Később az Old Surehand történetekbe is be lett építve. Bővebben írtam erről az Old Surehand könyvek című cikkben, ott részleteztem a különböző magyar megjelenéseket is.

 

Karl May Kajmán kapitány történet, tartalom


Kajmán kapitány régi embere jóvoltából megtudja, hogy odalett egykori hajójuk. Álnéven Amerikába utaznak. A préri egyik fogadójából Pitt Holbers és Dick Hammerdull Winnetoutól megtudják, hogy Deadlygun –t veszély fenyegeti. Erre elindulnak és velük megy két jöttment alak, akik németnek mondják magukat és az egyikük a nagybátyjának hívja Deadlygun –t.
A Sans-Ear történetből is ismert ogellalla sziúk felszedték a síneket és készek megtámadni a vonatot, de barátaink készenlétben vannak és figyelmeztetik a vonatot, miközben Winnetou szemmel tartja a sziúkat.



Karl May Kajmán kapitány regény



Karl May Kajmán kapitány könyv jellemzés


A Kajmán kapitány regény azon része, ahol a sziúk meg akarják támadni a vonatot, kísértetiesen emlékeztet a már említett Winnetou történetre, Deadlygun pedig – akit Sam Fire-gun néven is hívnak némelyik változatban - Firehand –re. Holbers és Hammerdull pedig mintha az ifjúsági Winnetou regényekben található Köpcös Jemmy és Hosszú Davy alteregója lenne. Ez azért nem egy Ezüst-tó kincse szerű történet, de érdekes.
Ebben a történetben nem szerepel Shatterhand, mondjuk Winnetou is csak időnként bukkan fel. A Kajmán kapitány különlegessége, hogy több helyszínen játszódik, és a préri emberek valamint a tengeri fickók kalandjait párhuzamosan – néha összekapcsolódva – olvashatjuk. Bár például a Vörös kalózhoz képest itt több a szárazföldi rész. Könnyed kis szórakoztató regény, viszont nem tartozik a jelentősebb Winnetou művek közé.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Ajánlott cikk: Kalandregények, legjobb kalandkönyvek fajtái


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés