2017. április 2., vasárnap

Michael Sea Ravasz Cugel könyv tartalom, ajánló

Michael Sea Ravasz Cugel könyv


Michael Sea Ravasz Cugel könyv tartalom, ajánló




Michael Sea Ravasz Cugel fantasy regénye 1974-ben jelent meg A Quest for Simbilis címmel. Ravasz Cugel Jack Vance A túlvilág szeme című regényének folytatása, amelyet a szerző jóváhagyásával írt meg. Később Vance is megírta saját könyvének folytatását – Démonpikkelyek címmel – így Michael Sea folytatása alternatív változattá vált.

Michael Sea Ravasz Cugel tartalom, történet


Cugel az óceánon átjutva próbál meg délre jutni, hogy hazaérjen Almery –be. Közben Mumber Sull, aki elöljáró egy településen, csalódottan veszi tudomásul, hogy jogtalanul megnyirbálják a jogait. Mivel egy régi varázsló, Simbilis területéhez tartoznak, úgy gondolja, csak az ő megtalálásával vehetne elégtételt.
A tengeren megpillantja Cugelt egy csónakban, majd megtudva, mi járatban van, csatlósává fogadja. Cugel kénytelen vele tartani nyugatra, hogy legyen esélye később délnek jutni. Grog városában sem találják Simbilist, az egykori varázslót, de hozzácsapódnak egy bandához, akik az emberevők erődjét igyekeznek kifosztani. Egyik nap egy véletlen esemény folytán Cugel megtudja, hogy turpisság áll az egész mögött.
Simbilisig hosszú út vezet a haldokló Földön, egy különleges hídon, annak őrzőjén, és a sivatagon át, de az alvilág sem maradhat ki.




Michael Sea élete, művei


Michael Sea ír szülők gyermekeként született Los Angelesben, 1946-ban. Amikor fiatalon olvasta A túlvilág szemét, elragadta annak világa, és négy évvel később, Vance iránti hódolataként írta meg első regényét. A tisztelt „előd” benne volt Sea verziójának megjelenésében, így 1974-ben, ezzel indult karrierje.




Ravasz Cugel fantasy regény



Michael Sea több könyvet és rövidebb művet írt élete folyamán, és több díjat is nyert munkáival, mint például a World Fantasy Award –ot, 1983-ban egy regényért, 2005-ben egy novelláért. 2014-ben távozott váratlanul a földi színtérről a másik világba.


Michael Sea Ravasz Cugel könyv ajánló, jellemzés


Bár nem olyan jó, mint Jack Vance későbbi folytatása, mint fantasy, nagyszerű szórakozás a Ravasz Cugel, és Michael Seának igen jól sikerült utánozni Vance stílusát. Az nem tetszett, hogy a regény jelentős része az alvilágban játszódik, mivel a külvilágban változatosabb kalandok estek velük, de így is jó. Az emberi jellemek hasonlóak a Folyóvilág regény szereplőihez. 
A magyar címének viszont semmi köze a történethez, mert Ravasz Cugel csak az egyik főszereplő. Igazából arról szól, ami az eredeti cím, azaz Simbilis kereséséről. A regényben a hatodik rész igen csak humoros lett. Tetszik a fantáziabirodalom, eléggé eltér a szokványostól. Akár Burroughstól A Mars géniusza, hiszen ott is van egyfajta tudományosnak álcázott varázslat. 
Jó néhány jellemtelen alak szerepel a regényben, alig van egy-két szereplő, aki korrekt és megbízható, ez azonban hozzátartozik ehhez a stílushoz. Érdekes, hogy újraolvasva nem találtam olyan szórakoztatónak, mint régebben. A felső világi részekben valahogy több „értelem” volt, mint a regény többi részében. De azért így is a jobb fantasy regények közé tartozik.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Kapcsolódó cikk: Fürge Calver történetek, könyvek
                             


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!




Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés