2017. május 14., vasárnap

Emilio Salgari A bermudai kalózok regény ajánló

Emilio Salgari A bermudai kalozok regeny


Emilio Salgari A bermudai kalózok regény ajánló




Emilio Salgari A bermudai kalózok regény 1909-ben jelent meg Firenzében, I corsari delle Bermude címmel. A történet az amerikai függetlenségi harcok idején játszódik, mint a Vörös kalóz is, és egy három részes regényciklus első könyve.


Emilio Salgari A bermudai kalózok tartalom, történet

 
Sir William, a kalóz, angol apától és francia anyától származik. Miután megismerte fivérét – apja első házasságából – és egy fiatal hölgyet, aki elvarázsolja, Amerikában kalózként ténykedik, és már az angolok ellen harcoló amerikaiak mellé áll. Veszélyes útján angol csatahajók kerülnek az útjába, de el kell jutnia Bostonba, mert ott van az említett hölgy, és a saját testvére akarja nőül venni.
Iszonyatosan nagy ostrom van
Boston városa körül és a bejutás a lehetetlennel határosnak tűnik. Mivel Sir William jelentős hadianyagot is hoz a támadó amerikaiaknak, segítenek neki. De így is az ő tervére, és egyik legkiválóbb matrózának, a Sziklafejűnek a furfangosságára van szükség a sikerhez. Ez azonban még kevés. Be kell jutniuk fivére, Halifax márki területére, ami már igazán ördöngösség lenne.


 
A bermudai kalozok regény




Emilio Salgari A bermudai kalózok ajánló, jellemzés


Mit mondhatnék? Ez a könyv elejétől a végéig lekötött. Felülmúlja a szerző másik regényét, A fekete kalózt. A szereplők is nagyon egyéni karakterek, és az egész történet húz magába. Egy csepp unalom nem sok, annyi sincs benne. Egyébként is érdekelnek az amerikai függetlenségi harcokkal kapcsolatos történések, és ettől sokkal élethűbbé lett a könyv.

Kis túlzással azt mondhatnám, hogy nem a főszereplő báró, aki kalóz, hanem a Sziklafejű vitte a hátán az egész történetet. Az ő szövegei amilyen pörgősek, olyan humorosak voltak, és minden helyzetben feltalálta magát. Elég sok „képet” is kapunk a bostoni csatáról, így igazán történelmi helyzetbe van téve a történet. Utoljára a Tarzan, a diadalmas történeten nevettem ennyit, ami szintén kalandregény, de jó a párbeszéd szövege, mint ennek.
A bermudai kalózok újabb bizonyítéka annak, hogy
Salgari tud még újat mondani, akkor is, ha sok regényét olvastuk. Mert ez a regény számos egyedi jellemvonást hordoz magán. Amellett, hogy a története is elég agyafúrt, a szereplők színessége és az események sodró lendülete szép élményeket okozott. Alig várom a folytatást.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Emilio Salgari - A kalózbáró diadala


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!




 


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés