2017. május 29., hétfő

Emilio Salgari A kalózbáró diadala könyv bemutatása

Emilio Salgari A kalózbáró diadala könyv bemutatása

Emilio Salgari A kalózbáró diadala könyv bemutatása



Emilio Salgari A kalózbáró diadala könyv az egyik cikkben már bemutatott A bermudai kalózok történet folytatása. Az olasz író eme művét 1910-ben adták ki először.

Emilio Salgari A kalózbáró diadala tartalom, történet


Az előző történetből megismert hőseink szélsebesen haladnak a tengeren a menekülő angol flotta, s főleg a márkit és a báró szerelmét szállító fregatt után. Ám nincsen szerencséjük, a rövid harcban odalesz a főárbóc, s kénytelenek visszahajózni Bostonba, javításra. Újabb „sereggel” indulnak útnak, és közben potyautasokra bukkannak, köztük van a bostoni csatában megismert német zsoldos.
Ismét sikerül utolérniük a szökevényeket, de vihar is tombol és az ellenfél is szokatlanul ügyes. A pörgő események sodrában a
Sziklafejű és a kis Floc a márki kezébe kerülnek.




A kalózbáró diadala regény



Emilio Salgari A kalózbáró diadala könyv bemutatása, jellemzés


„A batzi városháza tornyára” – mondaná a Sziklafejű, s valóban, hasonlóan az első regényhez, itt is ő viszi a prímet. A kalózbáró diadala regény egy jókora részében nincs is bent a címszereplő, hanem a már említett Sziklafejű, társa, a kis Floc, és a német Hulrik állnak az események középpontjában.
Itt ismét van tengeri harc, de ezúttal tengeri hánykolódás, hajótörés, mint A kék hegyek kincsében, küzdelem vérszomjas vadállatokkal, és déli indiánokkal is. Az elhagyott hajón kitörő jaguárok, medvék, pumák és farkasok harcát és zabálását nem lehet feledni. Az amerikaiak függetlenségi harca itt most inkább csak keretként szolgál a történethez.
Érdekes, hogy a kalózbárót – aki elvileg a főszereplő lenne – milyen keveset mozgatta a szerző. Tulajdonképpen csak az elején és a végén van igazán szerepe, s a történet is inkább szól a kalandról, mint másról. A helyszínbeli változatosság jó, akár a 80 nap alatt a Föld körül sztoriban. Ez már nem hatott olyan újdonsággal, mint az első regény, de „megtette a magáét”. Az az érdekes, hogy a befejezése kerek, pedig még hátra van a trilógia befejező darabja, amit eddig még nem fordítottak le magyarra.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikk: Hét tenger vándora könyv
                         


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés