2017. július 30., vasárnap

E. K. Johnston Ahsoka könyv bemutatás, jellemzés

E. K. Johnston Ahsoka könyv bemutatás, jellemzés


E. K. Johnston Ahsoka könyv bemutatás, jellemzés





E. K. Johnston Ahsoka könyve 2016 októberében jelent meg. Az Ahsoka regény a klónok háborúja után 1-2 évvel (Yavin előtt 18 – 17)játszódik. Az ifjúsági regény a fiatal jedi tanítvány bujdosását, gondolatait és kalandját meséli el, miután egykori tanítói eltűntek az Erő szövedékében.


Ahsoka könyv tartalom, történet


Ahsoka a Tabeeska bolygón dolgozik a Fardi családnak, akik valamilyen csempészés jellegű fuvarozást végeznek. A Birodalom napja eljövetelével – amikor is kötelező ünnepelni - megelégeli a helyet, ahol tartózkodott, s elhagyja a bolygót. Még távolabb utazik, és a Raada nevű holdon száll le. Itt főleg mezőgazdasági munkálatok folynak, és sokféle idegen tartózkodik a bolygón. Egy fiatal lány, Kaeden segíti kezdetben, aki húgával együtt itt dolgozik.
Szerelőként aposztrofálja magát, és megjavítja a hozzá szállított droidokat. Nemsokára azonban ezen a bolygón is megjelennek a birodalmiak, és jelentősen korlátozzák az itteniek szabadságát.
Ahsoka tanácsokat ad nekik a birodalmiak ellen, de nem mind fogadják meg és egyéni akcióba kezdenek. Ebből baj lesz, pedig a jedi lány meg akarta őrizni az inkognitóját.




Ahsoka könyv kritika




E. K. Johnston Ahsoka jellemzés, kritika


Az előjátékot később A klónok háborúja animációs sorozat 7. évadában feldolgozták. Abban szembeszáll Darth Maullal, a vadászó árnyékkal. Az Ahsoka regény eleje elég átlagos, semmi rendkívüli nem történik benne, és hamar felejthető eseményeket közöl. Onnantól kezd érdekesebb lenni, amikor a birodalmiak megjelennek. Igencsak kegyetlennek vannak ábrázolva, s itt már megjelenik egy inkvizítor is, amely olyan típusú Erő használó, akik a régi könyvekből hiányoztak. Bár a későbbiekben, mint például Az Erő mintázatai, felbukkantak már.
Elég sokat kellett várni, mire végre „bepörgött” a regény, de legalább jó lett. Amikor lezajlik a találkozás Artuval – aki az eredeti filmekben a második számú kedvencem volt – már nem lehet nem szeretni a történetet. Bár szerintem az újabbak közül az Új hajnal regény jobban sikerült. Az Ahsoka könyv egy híd is – legalábbis a kezdet – a jedi lány független sorsa kezdetének összekapcsolása a Lázadók animációs sorozatban látottakkal.
A végén több említés történik a jövőről, utalások az elkövetkezendőkre, de még sok szál nyitott maradt. Az jó, hogy Bail Organa háttér tevékenységeiről és szervezkedéseiről is több mindent meg lehet tudni. Összességében nem túlzottan nagy durranás az Ahsoka könyv, de egy kellemes olvasmány, amely ifjúsági volta révén könnyen érthető és egyben informatív is. Külön öröm, hogy Ahsoka Tano néhány évtizeddel később, A mandalori 2. évadában is felbukkan.



Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikkek:
  Coruscant Citizen - Daniel Wallace: A Jedi útja
                         X-szárnyúak könyvsorozat



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés