2017. október 4., szerda

James Luceno Katalizátor bemutatás, jellemzés, kritika

James Luceno Katalizator bemutatas, jellemzes, kritika


James Luceno Katalizátor bemutatás, jellemzés, kritika




James Luceno Katalizátor című Star Wars regénye 2016-ban született, és a Halálcsillag megtervezésében részt vevő Galen Erso, családja, valamint a tevékenységükhöz kapcsolódó személyek történéseit mutatja be.
A Katalizátor Star Wars regény eseményei a klónháború második évében kezdődnek, és több éven át, egészen a Yavin-i csata előtti 17-ik évig kísérhetjük figyelemmel őket.



James Luceno Katalizátor regény tartalom, történet


Galen Erso, a külső gyűrűben tevékenykedő mérnök tudós fogságba kerül állapotos feleségével, miután a Vallt vezetői az ígéretek reményében lepaktálnak a szeparatistákkal. Orson Krennic ezredes megemlíti Mas Ameddának, hogy a tudós nagyon hasznos lenne az újfajta globális fegyver kifejlesztésében, amelyen a Köztársaságból titokban dolgoznak.
Krennic együttműködik egy csempésszel, és szeparatista tudósokkal kicseréli Galent. A tudós visszakerülve Coruscantra, nem találja a helyét. Főleg, hogy munkához szokott, azt pedig nem kap, illetve a háborúhoz kapcsolódóan kapna, de nem akar ebben részt venni. Krennic folyamatosan azon mesterkedik, hogy valamiképpen rábírja a részvételre. De ehhez cselhez, és kerülő utakhoz kell folyamodnia, hogy Galen ne is sejtse, miről van szó.


 

James Luceno Katalizátor regény



James Luceno Katalizátor könyv bemutatás, jellemzés


A Katalizátor Star Wars könyvnél is kellett egy kis idő, hogy „bemelegedjek”. Luceno néha bőkezűen bánik az információkkal, leírásokkal, amelyek nem éppen szórakoztatóak. Egyedül az okozott egy kis izgalmat, hogyan akarják rávenni Galen Ersót a fegyverkezési kutatásokban való részvételre. Jócskán elmarad például a Sötét tanítvány című regénytől, ami teljesen más témájú, de mégiscsak időben közel játszódik.
Amikor már kezdene érdekfeszítőbb lenni a regény, Luceno gondoskodik róla, hogy mindig leüljön. A közepe táján ismét hosszadalmas leírások következnek. Amúgy engem érdekelnek a háttérinfók és egy bizonyos fokig szívesen olvasom. Azonban kevés gyakorlati haszna van, lévén kitalált világ, és megtöri a könyv lendületét. Többé-kevésbé váltakoznak a leírások, gondolatok ismertetése, és a történések. Ilyenkor vágyom egy igazán jó, akciódús Star Wars regényre, mint például a Megsemmisítés.
 
 

Katalizátor könyv kritika

 
Ami a szereplőket illeti, van egyéniségük, de egyik sem tett rám mély benyomást. Talán Tarkin és Krennic rivalizálása egy kicsit érdekesebbé teszi az egészet. Itt is adott egy „szokásos jó fiú - rossz fiú csempész”, amely karakter típust már az első "SW" film óta rendszeresen alkalmaznak a regényekben is.
A Katalizátor regény is egyfajta „előkészítő” történet, s bár a vége egy hajszállal izgalmasabb volt, ezt sem fogom újraolvasni. Jellegében talán a Tarkin regényhez hasonlítanám, annak az emléke is teljesen elszürkült bennem. Kicsit száraz volt ez a sci-fi, a fantasy jelleg, amit a jedik és a misztikus dolgok képviselnek, izgalmasabbá teszi az egészet. De enélkül is lehetett volna jobb, ha az új tulajdonos(ok) óta nem lenne annyira megkötve a Star Wars írók keze.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Folytatás: Alexander Freed - Zsivány Egyes


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés