2017. október 17., kedd

Theodore Taylor A homokzátony regény bemutatás

Theodore Taylor A homokzatony regeny bemutatas


Theodore Taylor A homokzátony regény bemutatás

A homokzátony Theodore Taylor amerikai szerző 1969-ben megjelent ifjúsági, vagy inkább gyermek kalandregénye. Phillipről, a fiúról és egy idősebb négerről szól, akik egy tutajon próbálnak túlélni a Karib-tengeren, a második világháború idején. 1974-ben egy tv-film is készült belőle.
1993-ban a szerző egy folytatást is írt, (Timothy of the Cay), amely Timothy –ról az előzményeket, és Phillip –ről a későbbieket írja le.



Theodore Taylor A homokzátony könyv tartalom, történet


Phillip, az amerikai kisfiú Curacao szigetén él Közép-Amerikában. Még csak 11 éves, egy évvel fiatalabb, mint Tom a Barlang a szigeten történet kezdetén, és csodálva nézi a tengert, ahol újabban német tengeralattjárók bukkannak fel. 1942 –őt írunk, javában zajlik a háború, amelynek hatása ide is elér.
Egy hajóúton találatot kapnak és mentőcsónakokba kell szállni. Phillip és édesanyja elszakad egymástól, a fiú egy tutajon tér magához, ahol egy hatalmas termetű, de már idősebb néger férfi és egy macska van. Csak kevés az élelmük és vizük, ezért takarékoskodniuk kell. Ahogy telik az idő, nem találkoznak másokkal és repülő halakat fognak.
Az erős fényviszonyok miatt a fiú időlegesen elveszti a látását, ezért a férfira lesz hagyatva. Eddigi életében távol maradt a feketéktől, így van benne némi tartás és előítélet, de aztán kezd felengedni, és belátja, hogy Timothy –ra mindenben számíthat. A tutajuk egy kisebb sziget felé közeledik, amely időlegesen megoldást jelenthet számukra.

 

A homokzátony könyv


A homokzátony regény bemutatás, jellemzés


A homokzátony könyvben az a jó, hogy gyorsan el lehet olvasni, mert rövid, nem úgy mint Verne Rejtelmes szigete, ami eszméletlenül túlírt. Az elején kevésbé érdekelt, onnantól volt jobb, amikor már a tengeren hánykolódtak. De ami igazán megfog, az a trópusi környezet, amit mindig szerettem.
Nagyon rossz lehetett Phillip helyzetében vakon, de kénytelen volt alkalmazkodni és továbblépni. Érdekes, hogy itt a tenger vakít, északon pedig - egy másik ifjúsági regényben - a havas tundra rontotta el a fiatal srácok látását. Timothy türelmes, kitartó és következetes oktatónak bizonyult. Miközben a srác gyakran kifakadt, ő megértő maradt, ám mindig folytatta a fiú képzését. Így elérte, hogy Phillip nem adta fel, és látása nélkül is szép sorjában, minden fontosat megtanult. Amikor pedig az öreg lett beteg, számíthatott fiatal társára.
Később a fiú már egyedül is képes volt számos dolgot megoldani, amit azelőtt elképzelhetetlennek gondolt volna vakon. Elég fura volt
A homokzátonykönyv, kicsit különbözött más hajótöröttes könyvektől. Nem volt rossz elolvasni, de elég volt egyszer. Ami a fontos, hogy tartalmazott tanulságot, mondanivalót, s ez az ifjúság és a gyermekek számára jó.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Hasonló könyv: Hunyady József - Hét tenger vándora



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!




 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés