2017. december 3., vasárnap

Arthur Herzog Delej regény bemutatás, értékelés

Arthur Herzog Delej regeny bemutatas, ertekeles


Arthur Herzog Delej regény bemutatás, értékelés




Arthur Herzog Delej című, „ítéletnapi” sci-fi regénye 1991-ben jelent meg. Az amerikai író ebben a könyvében a Föld mágneses pólusainak felcserélődésével, s ennek a következményeivel foglalkozik, amelyet a regény szereplőinek történésein élhetünk át.


Arthur Herzog Delej regény tartalom, történet


Darius Sykes a Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársa. Főnöke, Lamont Gertz madarak megfigyelését bízza rá, hogyan viselkednek demagnatizált közegben. Darius rendkívül pontos és rendszerető ember, igazi melankolikus vérmérséklet, fő témája a dinoszuruszok kipusztulása. Felesége, Ruby, tűri a szokásait, de időnként kifakad.
Ruby életében először kapcsolatba kerül házasságon kívül, s történetesen a választott férfi éppen Lamont Gertz. Sykes egyszer arra figyel fel, hogy a falióra nem pontos. Többszöri megvizsgálás után arra jön rá, hogy a mágneses késtartó zavar be. Kutatni kezdi az események okait, és a mágneses pólusok zavarára gyanakszik. A Los Angeles –i erőmű területére is bemászik, ahol váratlan áramütést szenved.


 


Arthur Herzog Delej



A rendőrség veszi őrizetbe, de elfogadja az orvosi kezelést – ami ez esetben egy pszichológust jelent – és így szabadon engedik. Nem áll le a kutatásokkal, mert azt feltételezi, hogy a Föld mágneses pólusai felcserélődnek a közeljövőben. De ehhez bizonyítékokra van szüksége. Még egy alkalommal tiltott területre téved, majd kénytelen titokban keresgélni, ezért elhagyja otthonát. Többször is próbál kapcsolatba lépni illetékes szervekkel, de ezek először figyelemre sem méltatják.

 

Arthur Herzog Delej könyv bemutatás, jellemzés


Ezzel a témával a 20. század legjobb sci-fi írói közül kevesen foglalkoztak. A mágneses pólusok a Föld északi és déli részén nem pontosan a sarkokon vannak, és ezek minden évben el is mozdulnak helyzetükből valamennyit. A mágneses pólusok felcserélődése több százezer évenként következhet be, és több ezer évig tarthat. Jelenleg a Föld mágneses védőpajzsa csökken, így a következő ezredekben bekövetkezhet egy pólusváltás.




A magneses pólusok




A könyv nyitányában Arthur Herzog meglehetősen optimistán szól a jövendő ezredfordulóról. Szokványos helyzettel és emberekkel indul a regény, csak fokozatosan kapunk képet a háttérben működő jelenségről. Darius Sykes tipikus kis átlagemberke, aki végtelenül precíz, és órákon át képes figyelni valamit. Senki sem gondolná, hogy valaha is viszi valamire, ami kiemeli őt társadalmi helyzetéből.
A mágneses pólusok változása utáni érdeklődése, azonban mindent a feje tetejére állít. Lehetségessé válik, hogy egyfajta vörös oroszlánszerű átalakulással a kis ember naggyá váljon. A Delej regénynek ezen a részén „szakadozottan” halad a történet, több helyszín, több szereplő, gyors váltások. Csak később, a történet közepe táján kezdenek összefutni a szálak, és válik egyre izgalmasabbá a dolog. Az események hatására emberkénk, és mások is megváltoznak.
 
 

Delej regény értékelés, vélemény

 
A Delej is az a fajta regény, amelyet nem sokat forgattam, mégis, amikor újra elolvastam, kíváncsivá tett. Hasonlóan a Világok házához, erre sem sokat gondoltam, így elfeledve a végkifejleteket, az újraolvasások érdekesebbek voltak. Nekem kifejezetten tetszett Sykes átlagos személyiségének megváltozása. Míg az elején „csak” egy alkalmazott volt, aki irányítható, fokozatosan átvette az irányítást sorsa felett és egyre öntudatosabbá, magabiztosabbá vált.




A Föld mágneses mezeje




A Delej regényben ugyan már véget ért a hidegháború, de a szovjetek és amerikaiak nem bíznak egymásban (a történet 1991-ben született), ezért a régi sci-fikben megszokott két nagyhatalom szervezkedését is figyelemmel kísérhetjük. Az, hogy a mágneses változásokból egyből a fegyverkészítésre gondolnak, az emberiség lelki-szellemi fejlettségének szánalmas gyengeségét mutatja. 
A félelem irányítja őket, nehogy a másik fél előnyre tegyen szert. Ahogy kétkedve fogadják a figyelmeztetéseket a póluscseréről és a bekövetkező változásokról, és csak habozva készülnek fel, is mutatja, mennyire nem akarnak a vezetők a szokottól eltérő állapotokat.
A Delej regényben a mágneses pólusokhoz hasonlóan sok más dolog is az ellentettjére fordult. A visszafelé beszélés, vagy a személyiségtulajdonságok ellentétesre változása érdekes feltételezés. Egyébként
Arthur Herzognak számos regényét is megfilmesítették, többről írtam is a Gyilkos állatfilmek című cikkben.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikk: Bryan McLeod - Küldetés
                        


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés