2018. január 9., kedd

Yasar Kemal Az Ararát legendája regény értékelés

=" Yasar Kemal Az Ararat legendaja regeny


Yasar Kemal Az Ararát legendája regény értékelés





Yaşar Kemal Az Ararát legendája című epikus romantikus regénye 1970-ben jelent meg. A többszörös díjas török író ezen művéből egy évvel később egy opera készült hazájában.





Yasar Kemal Az Ararát legendája tartalom, történet



Az Ararátnál élő Ahmet -nél megjelenik egy ló. Többször elviszi messzebb, de az állat mindig visszatér. Az idős Szufi elmondja, a hagyomány szerint ha ez történik, az övé lesz az állat és az élete árán is meg kell védenie. Sok idő telik el és nem jelentkezik a gazdája. Egy idő után viszont a pasa keresni kezdi a lovát. Sok mindent ígér Ahmet -nek, de az nem hajlandó megválni lovától. Ezért a pasa embereivel az Ararátra indul.
Felégetik a házakat példát statuálva, de nincs eredménye. Eltűnik a lóval, és a környező népek is. Bejárják a hegyet, de az emberek mindenhonnan eltávoztak. Hosszú ideig tartó keresés után fel kell adniuk.


Az Ararát hegység előtt
Az Ararát hegység előtt


Közben az öreg Szufit börtönbe záratják, ahol csak a pasa egyik leánya, lbáhár látogatja meg és hallgatja a kaval (egy hangszer) játékát. Később apja eltiltja ettől. A pasa üzen Ahmet -nek, hogy látogasson el hozzá, a lovat nem kell hoznia. Bégeket küld hozzá, akik elkísérik. Ahmet megjelenik, de a pasa hamar haragra gyúl iránta és őt is bezáratja.
Mivel a mellette kiálló béget is a tömlöcbe küldi, már hárman raboskodnak ott igaztalanul. lbahar szerét ejti a börtönőr segítségével, hogy mégis meglátogathassa őket. Ahmet -et megismerve újfajta érzés ébred a szívében. Hát még amikor meghallja őt is játszani a kavallal.




Az Ararát legendája regény értékelés, jellemzés


Az Ararát legendája regény egy kicsit meseszerű, ami nem baj, mert kedvesen vonzó, van benne valami magával ragadó. Számunkra kicsit fura és szokatlan az a hagyomány, hogy ha egy ló háromszor visszamegy egy másik helyen, akkor már nem az eredeti gazdájáé. Nem igazán pörgős könyv, de a története elvisz magával. Akár az ezüst oroszlán birodalmában is lehetnénk, ha kicsit délkeletebbre játszódik a történet.
A szereplők miatt gyakorolt rám hatást, és mivel mindig is vonzott az egzotikum, a Kaukázus vidékéről is szerettem volna olvasni. Gülbáhár tipikus álomleány, akit nem lehet nem szeretni, egyébként a valódi világban (könyvön kívüli) is vannak ilyen tiszta jellemek.


Gülbáhár az Ararát legendája


Több érdekes és különös/különleges személyiség van a regényben, amely egészen más, mint a bengáli éjszaka, mely szintén romantikus történet. Memo, a börtönőr olyan egyén, aki szinte végig szótlan visszafogott, pedig óriási érzelmi vihar dúl benne. Ő az egyik áldozat, aki bensejében leborul a lány varázsa előtt, de nem tud mit kezdeni a helyzettel. Érzéseivel viaskodva segít, miközben vágy, bűntudat, bánat és önfeláldozás kevereg benne.
Hüszo, a kovács erős jellem, nem tud elmenni szótlan az események mellett, a lány hatására cselekszik, megteszi, amit senki sem tett meg. Még a pasa ellen is szól, mert az igazságérzet erősebb benne a tiszteletnél. Kerván, az öreg sejk bírja a környék bizalmát, nagy tekintélye van, amely misztikus elemekből is táplálkozik. Talán csak Cayce akasha történetekkel foglalkozó gyűjteménye a megmondhatója, kit mi vezérelt ebbe az életbe, ebbe a helyzetbe.
Ilyen emberek állnak Gülbáhár mellett, mégis csak korlátozottan léphetnek fel. Úgy tűnik, sorsuk el van vetve. Mégis Juszuf, a testvére az, akiben megbízott, de gyenge jellem. Juszuf különösen paranoiás, betegesen fél apjától és azt hiszi mindenről tud. Ő volt az a személy, akit a legbosszantóbbnak találtam a regényben. Hogyan lehet valaki ennyire…
 
 

Az Ararát legendája könyv vélemény

 
Az Ararát legendája könyv előhozta bennem azokat az érzéseket, amelyeket régebben egy-egy tévé sorozat gonosz főszereplője keltett életre. Miért kell eltűrni a gonoszságot? A bég, akihez később mentek viszont éppen az ellentéte volt a pasának. Nagyon becsületes, jóravaló.
Az egész könyvön végigvonulnak a szokások. De felmerül a kérdés, a szokások vannak az emberért, vagy fordítva? Mert itt az embereknek inkább pusztulniuk kell, minthogy a szokás megtörjön. Ha valami jó dologról van szó ez érthető is, de itt helyzettől függő. Az emberi tudat fejlődése egyszer felül fog emelkedni a rossz hagyományokon.


Az Ararát hegység Yasar Kemal legendája


Az Ararát legendája regény végét természetesen nem árulom el, de számomra fura. Igazából most sem értem, hagyjuk is. Ez a regény más, mint amit általában a legtöbben olvasunk, nem is hasonlítható az átlagos romantikus könyvekhez. Bár egzotikus, más a hatása, mint például A kék lagúnának.
Végig vonul az egész művön egyfajta „költeményszerűség”, mindig olyan, mintha valami káprázatos, légies, csodaszép, mégis valódi élményben lenne részünk. Egy kicsit túl kell lépnünk a logikán, és a szívünkkel olvasnunk, ami persze nem mindig könnyű. Mindenképpen egy nem mindennapi élményben lesz részünk.


Értékelés (saját tetszési indexem)
6.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikk:
Bambi regény




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés