2018. június 10., vasárnap

A 10 legjobb, legismertebb kalandregény

=" A 10 legjobb, legismertebb kalandregeny

A 10 legjobb, legismertebb kalandregény





A 10 legjobb, legismertebb kalandregény összeállításakor nagyon nehéz dolgom volt, ugyanis nincsen totálisan objektív, statisztikai lista, amelyben eladási, olvasottsági és ismertségi adatok egyaránt szerepelnének.
Van számtalan lista, de ezek vagy nem teljesen, vagy magánemberek általi szubjektív listák, vagy keverik bennük a kalandot más műfajokkal. Így kénytelen voltam számtalan oldalt végigböngészni, és az a 10 legjobb kalandregény került ide, amelyekből egyrészt a legtöbb elkelt világszerte, másrészt a legismertebbek is. Mindegyikből készültek filmek.



Ezek valódi kalandregények és nem fantasztikummal, fantasy -vel, meg mindenféle mással kevert listák, mint oly sok más oldalon. Többségükről írtam is már külön cikket, így tudtam arra is hivatkozni, ha valaki bővebb információra kíváncsi. Időrendi sorrendben mutatom be őket.




Daniel Defoe – Robinson Crusoe 1719



Defoe ezzel a művével megalapozta a hajótöröttes-szigetes kalandregények népszerűségét a következő évszázadokra. Már a megjelenése évében többször kiadták és azóta évszázadokon át a legismertebb ilyen jellegű regény.

Defoe - Robinson 1719

Érdekes, hogy a Robinson Crusoe regény nagy részében inkább leírás, a főszereplő túlélését mutatja be, izgalom inkább a könyv elején és végén van, népszerűségben mégis megelőzi a sokkal akciódúsabb kalandregényeket.
A 19. század végéig ez a könyv érte meg a legtöbb kiadást, fordítást, vagy spin-off verziót. Defoe is írt két folytatást, amelyek azonban kevésbé ismertek. A könyvet itt jellemeztem részletesen: A hajótöröttes regények klasszikusa




James Fenimore Cooper – Az utolsó mohikán 1826



Az utolsó mohikán könyvet már két éve bemutattam (katt. a címre), valami miatt pont ezt a Cooper regényt kapták fel nagyon. Így bele kellett kerülnie a 10 legjobb kalandregény közé. De ez a könyv már majdnem határeset, mivel a közepét tekintve van némi történelmi vonatkozása.

Az utolso mohikán

Coopert a korában sikerei ellenére is gyakran kritizálták a stílusa miatt, azonban az idő rácáfolt erre, mármint abban a tekintetben, hogy a regény népszerűsége töretlen maradt. A kalandregény által a mohikánok örök emlékezete fennmaradt, és mindmáig ez a legkelendőbb regénye az írónak.




Herman Melville – Moby Dick, a fehér bálna 1851



A Moby Dick -et is jó párszor elolvastam gyermekkorom óta, azonban nem tartozik a kedvenceim közé. Elég nehéz könyv, de gyermekként lenyűgözött a nagy ámbrás cet, és mindig nagy izgalommal vártam.
A Moby Dick -et rengetegszer dolgozták fel filmen is, és némelyik változat nagyon hasonlít a könyvre. A tengeri történetek egyik legismertebbje, bár kétségkívül vannak benne írói túlzások is. Néha el is gondolkodtam, ki az igazi főszereplő; az elbeszélő, Ishmael, vagy Ahab kapitány, netán maga Moby Dick?
Meg kell jegyezni, hogy a Moby Dick megjelenésekor kudarc volt, és csak az író halála után vált az egyik leghíresebb regénnyé a világon. Maga Melville szolgált bálnavadászhajón, és valóban megélt kalandjaiból merített a műhöz. Ha nem is tenném a 10 legjobb kalandregény közé, a legismertebbek között ott a helye.




Jules Verne – 80 nap alatt a Föld körül 1873



A 80 nap alatt a Föld körül könyvet nem is olyan régen mutattam be. A Verne népszerűségi-eladási listákat nézve ez csak egy hajszállal előzte meg A rejtelmes szigetet, amely szerintem tízszer olyan fárasztó regény mint ez. Igazából a 20 000 mérföld a tenger alatt című könyve mindkettőt megelőzi, de az a besorolás szerint már a fantasztikus témájú könyvekhez tartozik.
Nekem ebben a könyvben az tetszett, hogy nem olyan hosszú, viszont kellően változatos, izgalmas. A témája miatt nem véletlenül lett világhírű, és nagy tömegekkel megismertette az utazási helyszíneken levő közlekedési lehetőségeket abban az időben.




Robert Louis Stevenson – A kincses sziget 1883



Ha a Robinsont a hajótöröttes, ezt a regényt a kalózos-kincses-szigetes regények egyik alapművének lehet tekinteni. Ez igazából félig-meddig ifjúsági regény is, mert egy fiú szemszögéből meséli el a történteket. Nagy hatása volt a későbbi kalózregényekre (és filmekre is) gondoljunk a falábú tengerészekre-kalózokra, vállán papagájjal, és félszemű kalózra, vagy a kincses térképre.


Stevenson - Kincses sziget 1883

Ennek a könyvnek is számos valóságalapja van, és számtalan filmes változata is létrejött. Több előzménye is volt regényalakban – persze teljesen más történettel – de a kincskereső kalózos könyvek ezzel értek el a csúcspontra a 19. században. Stevensonra is hatással voltak a régebbi szigetes-kalózos történetek, és több ötletet is merített belőlük.




H. Rider Haggard – Salamon király kincse 1885



A cím igazából Salamon király bányái és nem kincse, de magyar címfordítások terén mindig is szerettek egyénieskedni. Eme történetet filmekből ismertem meg, különösen a 80-as évekbeli Allan Quatermain kalandfilmekből. Ez volt az első, teljesen Afrikában játszódó, angol nyelvű regény, s egyben az első „elveszett világ -os”.
Mivel Haggard hosszabb ideig élt Afrikában, ottani ismeretei segítették a könyv hitelességének és részleteinek megformálásában. 1965-ben minden idők egyik legkedveltebb könyve lett, 83 milliós eladási példányszámával. E cikk után elolvastam, én nem tettem volna a 10 legjobb kalandregény közé, de itt találod a beszámolót a könyvről.




Karl May – Winnetou 1893



Kíváncsi voltam, Karl May – akinek több, mint 200 millió példányban adták ki műveit – melyik könyve áll a könyvlisták és az összesített listák első helyén. A legtöbbször a Winnetou 1. része vezette ezeket a listákat, de ez szorosan összetartozik a második és harmadik résszel, amelyek szintén abban az évben jelentek meg.
A Winnetou trilógiának volt már előzménye, amelyeket az író 1883-ban összesített és bővített, így jelentek meg ezek a regények. De erről már írtam is a Winnetou -ról szóló könyvbemutató cikkemben. A három regény közül ez tetszett a legjobban, és elég nagy siker ahhoz képest, hogy nem angolszász, hanem német íróról van szó.




Ruyard Kipling – A dzsungel könyve 1894



Ez valójában egy novellagyűjtemény. A dzsungel könyve egy fiú és a dzsungel állatai által történetekbe ágyazott társadalmi mondanivaló, számos tanulsággal. Az előző könyvekhez képest ez inkább gyermekek számára íródott, mégis, bizonyos szempontból – és a filmfeldolgozásokat is tekintve – helytáll a felnőtt irodalomban is.

Kipling - A dzsungel könyve 1894

A vadonban felnövő gyermek témája új távlatokat nyitott meg, Maugli a hős egészen különleges típusa, amely megjelenése előtt nem volt divatos. A gyermek és a kaland irodalomban is az egyik legismertebb mű, számos megjelenéssel, folytatásokkal és még több film, animációs, és sorozatbeli feldolgozással. Egyben a dzsungelben játszódó kalandregény divatját is elindította.




Jack London – A vadon szava 1903



Ez a könyv pedig a szánhúzó kutyás kalandtörténetek egyik alaptípusa, illetve közülük talán a legismertebb. Jack London eme regényét több más története megelőzte, végül ez lett a legnépszerűbb regénye, amely megalapozta hírnevét.
Természetesen ezt is jó néhányszor feldolgozták filmen is, hiszen a vadonban helytálló, különleges kutya története örök hálás téma. A vadon szava a civilizáció találkozása az északi ősvadonnal, egy kutya helytállása a vadállatok között.




Edgar Rice Burroughs – Tarzan, a majomember 1912



Az összes Tarzan könyv közül kétségkívül ez a legismertebb, s ezt dolgozták fel a legtöbbször filmen. Szerintem nem ez a legjobb az egész Tarzan sorozatból, de többé-kevésbé ez került eladásra a legnagyobb példányszámban, hiszen általában az első kötet kiadásával kezdik…


Burroughs - Tarzan, a majomember 1912

Többen ismerik a filmeket, mint a könyveket, de a filmekben megváltoztatták az eredeti történetet, azon kívül egyik sem ér a regények nyomába. Ez a mű írja le Tarzan születését és felnövését, és a sorozat gyökere. Nekem annyira tetszettek ezek a regények, hogy külön weboldalt csináltam a témának, melyben a könyveket is bemutatom, és persze itt a blogban is, egyenként. A regényről szóló cikk linkjét lásd alább.




A 10 legjobb kalandregény végszó, és saját toplistám



Mivel 10 helyett vagy 100 kalandregény van, amely világszerte ismertté vált, és máig nagyon kelendő, könnyebb lett volna egy hosszabb listát készíteni. Így sok más könyv is belekerült volna, amely itt nem fért be. De a rengeteg weboldal alapján, ahol adatok is voltak, többé-kevésbé ez a 10 könyv volt a legkelendőbb és legismertebb az utóbbi századokban.
Kíváncsi voltam, tudok e a saját kalandregény gyűjteményemből egy top 10 -es listát összeállítani, de sokkal nehezebb volt, mint gondoltam. Ugyanúgy, ahogyan a zenei és filmes blogjaimnál, itt is annyira szoros a „tetszési indexem”, hogy egy ilyen lista nem lehet örökké egyforma, ezért 20 könyvet választottam a blogban is közzétett osztályozásaim alapján. Pillanatnyilag ezek a kalandregények alkotják nálam a top 20 -at, a kötetek megjelenésének sorrendjében.
 
 

A 10 legjobb kalandregény az én tetszésem szerint (megjelenési sorrendben)

 
(Amelyekről külön cikket írtam, linkké alakítottam, kivéve, ha fentebb már szerepeltek linkként is.)


James Fenimore Cooper - Bőrharisnya 1823

James Fenimore Cooper - Az utolsó mohikán 1826

James Fenimore Cooper - A préri 1827

James Fenimore Cooper - A vörös kalóz 1828

James Fenimore Cooper - Nyomkereső 1840

James Fenimore Cooper - Vadölő 1841

Karl May - A sivatag szelleme 1888

Karl May – A Rio de la Plata mentén 1894

Karl May – A Kordillerákban 1894

Karl May – Old Surehand II.A bosszú 1895

Karl May - Az inka öröksége 1991-1992 

Karl May - Winnetou I. (Old Shatterhand, Sam Hawkens) 1893 

Karl May - A máhdi (A Máhdi országa II.)
1896
 

Edgar Rice Burroughs - Tarzan a majomember 1911-1912

Edgar Rice Burroughs - Tarzan visszatér 1912-1913

Edgar Rice Burroughs - Tarzan fia 1915

Edgar Rice Burroughs - Tarzan és a gyémántok 1915

Edgar Rice Burroughs - Tarzan dzsungeltörténetei 1916-1917

Edgar Rice Burroughs - Tarzan a rettenetes 1920

Edgar Rice Burroughs - Tarzan és az aranyszőrű oroszlán 1922




Erre a 20. helyre olyan sok volt a „jelentkező”, hogy végül azok közül választottam, amelyeket 1000 év múlva és az ezredik alkalommal is ugyanolyan szívesen olvasnék. Mint látható, nálam Cooper és Burroughs regényei abszolút kedvencek, Karl May egyes művei pedig az utóbbi években kerültek be a listámba, és Emilio Salgari is jó.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.06.10. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés