2018. június 26., kedd

Don Juan tanításai könyv bemutatása, jellemzése

Don Juan tanitasai konyv bemutatasa, jellemzese

Don Juan tanításai könyv bemutatása, jellemzése




Carlos Castaneda Don Juan tanításai című művét a Kaliforniai Egyetem adta ki 1968 -ban. Ebben a könyvben egy idős jaki indiánnál töltött idejét mutatja be 1961 és 1965 között. A különleges alkotás, mely az ősi tolték tudás rejtelmeibe is bepillantást nyújt, nagy sikert ért el világszerte.



Magyarországon először a Gondolat kiadónál jelent meg 1991-ben, majd 1997-ben az Édesvíz is kiadta, amelyet további újra kiadások követtek.




Don Juan tanításai tartalom, történet



Carlos a Los Angeles -i egyetem antropológus hallgatójaként 1960-ban terepmunkára megy, és a délnyugati indiánoktól szeretne többet megtudni a pejot növényről. Egy arizonai buszmegállóban a barátja odavezeti egy idősebb indiánhoz. Szeretné rávenni őt, hogy beszéljen neki a pejotról. Nem kap semmiféle ígéretet, de az indián mégis nagy hatással van rá, ezért később felkutatja.
1961 nyarától rendszeresen járni kezd hozzá. Megtudja, hogy az indián – akit ő csak Don Juannak nevez – 1891-ben született Mexikóban. Különböző tanításokat kap, amelyeket eleinte még nehezen ért. Egy alkalommal meg kell találnia a „helyét” a verandán, ahol jól érzi magát, s rámegy az egész éjjel.


Don Juan tanításai tartalom, történet

Egy másik alkalommal Don Juan Matus elviszi őt egy indián összejövetelre, ahol életközelből megismerkedhet a pejottal, mivel adnak neki belőle fogyasztásra. A növény hatására furcsa dolgokat művel, és új tanítója különös magyarázatokat ad neki. Egyszersmind elkezdi bevezetni egy egészen más tudományba, mint amit addigi életében ismert.




Don Juan tanításai bemutatás, elemzés, jellemzés, kritika



Mint a Castaneda könyvek sorozat cikkben már említettem, a könyvek közül ez a legszárazabb és legkevésbé szórakoztató. Talán mert ez az első, mégis a legismertebb. Ezt másodikként olvastam el a Belülről izzó tűz után, amelyet az Édesvíz adott ki, s ezzel folytatta '97 -ben.
Itt még folyamatosan megpróbál racionalizálni a szerző, és tényszerűen leírni az eseményeket, ezért nem olyan regényszerű, mint a többi. Ennek ellenére a párbeszédek és némelyik történés így is lenyűgöző, Don Juan válaszai pedig nagyon elgondolkodtatóak.
Amikor elmennek az indián összejövetelre, azt nem értettem, miért kellett mindjárt annyi pejotot elrágnia, nem lett volna elég elsőre csak nagyon kevés? A Don Juannal folytatott rövid, velős párbeszédek viszont sokadszori olvasásra is megfognak.


Én soha nem haragszom senkire. Nincs olyan emberi lény, aki olyan fontos dolgot tehetne, amiért én mérges lennék. Csak akkor tudsz emberekre haragudni, ha cselekedeteiket fontosnak tartod.” Don Juan Matus


A Don Juan tanításai könyv legfőbb jellemzője, hogy „szakaszos”, mindig csak egy-egy részt kiragadva Castanedának valemelyik ott tartózkodásából. A sorozat utána következő darabjai pedig mind regényszerűek, sokkal folyamatosabbak. Don Juan személye is kevésbé közvetlen, és bár bölcs, egy kissé merevnek is tűnik itt még.

Don Juan tanításai bemutatás, elemzés, jellemzés, kritika

Nehéz elkülöníteni a „valódi tudást” a félrevezető cselekedetektől, és a sok furcsa eseményt a lényegtől. Ebben a könyvben még kevés kérdésre kapunk választ. De az idős jaki indián közlései mélyértelműek.


...ami a minden, az az az ember, aki csupán utazik az élet útjain….Számomra egyetlen dolog létezik, mégpedig, hogy a szívvel rendelkező ösvényeket járjam; bármelyik olyan utat, melynek van szíve.
Hát ezen járok én, és számomra az egyetlen valamirevaló kihívást jelenti, hogy végig is megyek rajta. Ezen utazom én, és csak nézek, nézek – lélegzetvisszafojtva.” Don Juan Matus


A Don Juan tanításai könyv végén található összegzés Castaneda összefoglalása a tudásról. Amikor ezt írta, még nem emlékezett vissza minden eseményre, és a tanításokat is csak javarészt külsődlegesen értette meg. A sorozat többi könyvében nincs is ilyen összefoglaló, mert meglehetősen túlhaladta ezt a száraz nézőpontot. Így gyakorlati szempontból ez nem más, mint csupán az akkori, részleges rálátása élményeire.
Armado Torres Találkozók az utolsó naguállal című művében Carlos felfedi, hogy don Juan ösztönözte a könyv megírására. Sőt, azt is elmondja, a tanítója javasolta az általa alkalmazott tudományos megközelítésű stílust.


Tudta, hogy ha misztikus vagy vallásos formában adnánk közre a tanításokat, akkor nem lenne akkora hatásuk, mint egy tudományosan megtámogatott szakmunkának. Ezért követelte meg tőlem, hogy az első könyvemet diplomadolgozatként publikáljam."


Értékelés (saját tetszési indexem)
6
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.06.26. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés