2018. augusztus 6., hétfő

Burroughs - Tarzan a dzsungel ura könyv bemutatás

Burroughs - Tarzan a dzsungel ura konyv bemutatas

Burroughs - Tarzan a dzsungel ura könyv bemutatás



Edgar Rice Burroughs Tarzan, a dzsungel ura című regénye 1927 decembere és 1928 májusa közt jelent meg először folytatásokban, az amerikai Blue Book magazinban. Bár a könyvet megelőzte a Tarzan és a Tarzan ikrek című műve, ez ifjúsági besorolást kapott, így a Tarzan, a dzsungel ura lett a 11. számú regény a sorozatban. 


Tarzan a dzsungel ura saját rajz könyvből lerajzolva
Tarzan a dzsungel ura saját rajz könyvből lerajzolva
 



1928 szeptemberében könyv alakban is kiadták. Magyarországon Tarzan az ismeretlen országban címmel megjelent 1937-ben és 1940-ben, az eredeti címén pedig 1989-ben. A könyv tartalmát (spoiler nélkül) elolvashatod ugyanott, ahol az említett ifjúsági könyvét.


Edgar Rice Burroughs: új irányvonal a Tarzan könyvekben



A Tarzan, a dzsungel ura az a regény, ahonnan kezdve a Tarzan sorozat egy új irányvonalat vett fel. A régi, megszokott szereplők és a család nagy része eltűnik, kivéve például Jad-bal-ját, az aranyszőrű oroszlánt, és újabb, rendszeresen visszatérő karakterek érkeznek.
Ezentúl Muviro a vazirik vezetője, és általában őt hívja embereivel Tarzan, ha idegen erő ellen kell fellépnie, ahol kevés ő egyedül. Az elveszett civilizációkra való rábukkanás itt már szinte minden regénynek a velejárója. A dzsungel ura a legtöbb esetben egyedül kalandozik dzsungelbéli birodalmában.


Burroughs új irányvonal a Tarzan könyvekben

Tarzan majd minden új történetben villámgyorsan elsajátít egy új nyelvet, érkezésével megváltoznak a felfedezett civilizáció viszonyai, amelyekben mindig talál egy-két ugyanolyan típusú, nemeslelkű barátot. Ezekben a történetekben szinte állandóan két város áll harcban egymással.




Tarzan a dzsungel ura jellemzés, értékelés, vélemény



Ideális környezetben, s állapotban kezdődik a regény; Tarzan Tantoron relaxálva élvezi a forró égöv dzsungelének árnyékát. Itt egy meglehetősen idős, 100 éves elefántról van szó, és minden tökéletes, amíg meg nem jelennek az arabok.
Ami számunkra jó, mert egy izgalmas történet veszi kezdetét. Örültem, hogy vannak visszautalások régebbi regényekre, például a Tarzan dzsungeltörténetei -re. Jó volt az arab szerelmi szál, és a gallák is illettek a képbe. Itt először segít egy gorillának a főhős, amelyek általában majom törzsének ellenségei voltak.
A dzsungelkalandok után a szokásos Burroughs -féle elveszett civilizáció sztori következik, ahol mindig két város áll szemben egymással. Ezúttal a középkori lovagok világába érkezünk, pontosabban ők a középkor óta Afrikában rekedtek.


Tarzan a dzsungel ura, jellemzés, értékelés, vélemény

A dzsungel urának fellépései mindig felemelőek, imádom azokat a jeleneteket, amikor felbukkan, és a gazfickók azt sem tudták, hogyan húzzák össze magukat ijedtükben. Ilyen jelenet az is, amikor besétál az arabok táborába és utasítja őket a vidék elhagyására.
A középkori lovagos részek nem voltak rosszak, de annyira nem illettek az afrikai dzsungelbe… A Tarzan, a dzsungel ura könyv vége élvezetesen lett megírva, jó olvasni. Ez volt az utolsó Tarzan regény, amelyben megcsodálhattuk Fazekas Attila kiváló rajzait.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.08.06. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés