2018. október 19., péntek

A Mars hercegnője – Edgar Rice Burroughs regénye

A Mars hercegnője – Edgar Rice Burroughs regénye

A Mars hercegnője – Edgar Rice Burroughs regénye







A Mars hercegnője Edgar Rice Burroughs regénye, amelyet 1911-ben írt meg. Az eredeti címe Dejah Thoris Princess of Mars (Dejah Thoris, Martian Princess) volt, amelyet 1912 -ben, a The All Story magazinban, Under the Moons of Mars címmel jelentettek meg, és folytatásokban közölték.
Könyv formájában, Princess of Mars néven, 1917-ben jelent meg először. Magyarországon A Mars hercegnője regény már a következő évtizedben napvilágot látott, a Fővárosi Könyvkiadó jóvoltából. 1990-ben az Ifjúsági Könyvkiadó adta ki, majd 2012 -ben újra megjelent a Szukits Könyvkadónál. A könyv történetét (spoiler nélkül) – a folytatásokkal egyetemben – itt olvashatod el.


A Mars hercegnője 1917 kiadás Princess of Mars
A Mars hercegnője 1917-es kiadás


Ez egy 11 részes regénysorozat kezdete volt, amelyet a szerző 3 évtizeden át, egészen a század 40 -es éveinek elejéig írt. Filmként 2009 -ben egy alacsonyabb költségvetésű alkotás készült belőle, majd 2012 -ben egy nagyobb volumenű, John Carter címmel megjelenő mozi. Ezek azonban eltértek az eredeti történettől.


Burroughs A Mars hercegnője megírása, kiadások



Edgar Rice Burroughs 1911 nyarán fogott bele a történet megírásába. Akkoriban megélhetési gondokkal küszködött és számos munkahelyen megfordult, mivel üzletemberként többnyire kudarcot vallott. Kevésbé bízott írói sikerében és a Normal Bean álnevet használta.
Mindenesetre augusztus elején befejezte a kézirat első változatát, és jobb ötlet híján odaadta Thomas Newell Metcalf -nak, a The All Story magazin szerkesztőjének. Ez még nem a teljes változat volt, és a szerkesztő javasolta egy fejezet kihagyását, valamint azt mondta, ha 70 ezer szó alatt képes befejezni a történetet, akkor közzéteszik.
Kapcsolatban maradva a szerkesztővel, néhány módosítást végrehajtva és a történetet befejezve, 1911 novemberében átadta a magazinnak az elkészült művet. 400 dollárt ajánlottak a folytatásos közlés jogaiért, de a címét meg kellett változtatni és a nyitó fejezeten is alakítani valamennyit.


Burrougs A Mars hercegnője megírása, kiadások


A magazinban 1912 februárjától jelentek meg a történetek, de Normal Bean helyett Norman Bean néven, mert egy tipográfus azt hitte, az „l” betű csak véletlen hiba. Jellemző volt Burroughs akkori önbizalmára, hogy nem merte saját nevét használni, mert úgy gondolta, mások nevetségesnek találják, hogy ilyen fantasztikus történeteket agyal ki.
A következő években az író olyan sikeres lett, hogy az A.C. McClurg & Company kinyomtatta A Mars hercegnője (Princess of Mars) könyvváltozatát. A könyvhöz illusztrációk is készültek, és visszakerült a korábban Metcalf által mellőzött fejezet is.
Ez Burroughs első regénye (ha a keletkezési sorrendet vesszük), és mintegy bevezetés volt a folytatásokhoz. Először csak trilógiának készült, de később, a népszerűsége miatt további kalandokkal folytatódott.




A Mars hercegnője szereplők bemutatása, jellemzése



John Carter: Fekete hajú, izmos, jóvágású férfi. Virginiából származik, és harcolt a polgárháborúban az 1860 -as években. Arizonai aranyásó kalandja során – miközben indián támadás éri társával – rejtélyes módon a Marsra kerül. Ő a főszereplő, és aki elmeséli a történetet. Végig együtt tudtam vele érezni, és izgulni.
Tars Tarkas: A marsi négykarú, 4 és fél méter magas zöld emberek egyik vezetője. Törzse többi, hideg, és érzéketlen tagjához képest ő érti a barátság jelentését. Kezdettől fogva elnyerte szimpátiámat.
Sola: az egyetlen nő a zöldek között, aki ismeri szeretetet jelentését, és gondoskodik Carterről.
Woola: Egy tízlábú, békaszerű fejjel rendelkező, 3 fogsoros, kutyára emlékeztető viselkedésű állat, amely azonban póni nagyságú. Carternek sikerül a bizalmába férkőznie, és egyik leghűségesebb társává válik.
Lorquas Ptomel: A zöld harcosok hordájának törzsfőnöke.


A Mars hercegnője szereplők bemutatása
A Mars hercegnője szereplők részlet


Dejah Thoris: A Héliumi vörös emberek uralkodó családjának tagja. Nagyapja Hélium legfőbb vezetője. Hosszú, fekete hajú, jó alakú, igazi szépség. Carter számára igazi különlegesség, aki hamar érdeklődésének középpontjába kerül. Ugyanazt a szimpátiát éreztem vele szemben, mint a férfi főszereplővel.
Sarkoja: Egy idős zöld nő, Tars Tarkas házanépéből, aki folyamatosan ármányt forral a főszereplők ellen.
Tal Hajus: A tharkok, vagyis a zöld emberek egyik nagy népének az első számú vezetője.
Kantos Kan: Héliumi harcos vezető, aki azzal a flottával volt, amelyet megtámadtak a zöld emberek. Dejah Thoris elfogása után mindent megtesz, hogy megtalálja, és visszajuttassa honába. Hasonló jellem John Carterhez, akivel össze is barátkoznak.
Than Kosis: Zodanga, egy másik vörös emberekből álló ország uralkodója, aki kihasználva, hogy Hélium flottája a hercegnő keresésére indult, megtámadja Hélium fővárosát.
Sab Than: Than Kosis fia, a herceg, aki magának akarja Dejah Thorist feleségül, és apja beleegyezik.
Mors Kajak: A kisebbik Hélium uralkodója, Dejah Thoris hercegnő apja.
Tardos Mors: Hélium legfőbb uralkodója, a hercegnő nagyapja.




Edgar Rice Burroughs Mars sorozatának jelentősége



Nem véletlen, hogy Burroughs a klasszikus sci-fi írókról szóló és a fantasy történetét bemutató cikkemben is szerepel. Mindkét műfajra nagy hatással volt a Mars sorozat, amely bevallottan számos későbbi szerzőt is ihletett.
A Mars sorozatban érdekes módon ötvöződik a két műfaj. Számos modern szerkezet és repülő jármű mellett, régies berendezkedésű civilizációk, kardok, pisztolyok és lándzsák, jó és rossz küzd egymással. Másrészről egyfajta romatikus-fantasztikus kalandregénysorozat, amelyben a főhős általában egy nem mindennapi hölgy szívének elnyeréséért, majd megmentéséért küzd.


Burroughs Mars sorozatának jelentősége


Érdekességként említem, hogy mások a Mars Burroughs által elképzelt világának (Barsoomnak) térképét is elkészítették, melynek egyik változata a híres csillagász, Carl Sagan irodája melletti folyosón függött. 
Pontosan egy évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy filmen is életre tudják hívni a történetet. Míg a 2009 -es Asylum -féle verzió egy gyenge próbálkozás, a 2012 -es John Carter már egy látványos film lett. Azonban annyira más a hangulata, mint az eredeti regénynek, hogy kétszeri megnézés után sem emlékszem rá igazán. Csak azt tudom, hogy a történetet megmásították, holott, mint már egy régebbi cikkben írtam, erre semmi szükség nem lett volna.




A Mars hercegnője könyv elemzés, kritika, jellemzés



1990 -ben, nagy érdeklődéssel vettem kézbe Burroughs eme sorozatának első regényét. A remekül sikerült borító hívogatóan csábított az elolvasásra, s egyben segítette a szereplők elképzelését is. Nem is csalódtam, igazán különleges kalandba csaptam bele olvasóként.
Bár van néhány aprólékos leírás, a sztori fordulatos, és akciódús, meghökkentő elemekkel tűzdelve. Onnantól élveztem igazán a könyvet, amikor felbukkant Dejah Thoris, és Carternek már nem csak saját magáért kellett küzdenie. Az események egyre izgalmasabbak lettek, és a végére minden összefut. A sok karakter, majd több marsi nép végső összecsapása igazi csúcspont.
Barsoom, vagyis a Mars világának bemutatása lenyűgöző. Az viszont, hogy az ottani lényeknek - zöld és vörös embereknek is - tojásból kelnek ki az utódaik, jó nagy butaság, hiszen emlősökről van szó. Érdekesség, hogy néha roppant izgalmas küzdelemnek lehetünk szemtanúi, máskor pedig a harcot, vagy éppen csatát, egy mondattal elintézi a szerző.
Maga a történet elmesélése – hiszen John Carter naplójáról van szó – gyermekien őszinte. Az ötleteket leszámítva, a főszereplők nem sokat gondolkodnak, szenvedélyesen éreznek, habozás nélkül cselekszenek, főképp az érzelmeik irányítják őket. Az egyszerű elmeséléshez – ami egyszerre naiv és szórakoztató – közrejátszhatott az is, hogy Burroughs nem írhatott túl hosszú sztorit első szerzőként.


A Mars hercegnője elemzés, kritika, jellemzés


A vége elég drámai lett, de megalapozta a folytatások utáni érdeklődést, és egyben az író lehetőségét a további publikálásra. Nem csodálkozom, hogy sok szerzőt inspirált, és rengeteg ember kedvenc fantasztikus sorozata volt régen. Kellemes élményt okozott újra kézbe vennem a regényt, amelyet közel 3 évtized után is eredeti épségében őriztem meg.
Összehasonlítva az 1900 -as évek első évtizedeiben készült illusztrációkat az évszázad második feléből, végéről származó, és mai képekkel, ég és föld. Borzalmasan csúnyák, és korhoz kötöttek a régiek, míg az újabb, művészi festmények és rajzok a könyv világáról és a szereplőkről, bámulatosak. Sajnos szerzői jogok miatt nem tehetek itt közzé belőlük, de utánanézve a világhálón, csodás képeket találhatsz.


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: A Mars istenei


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.10.19. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés