2018. október 25., csütörtök

A Mars istenei Edgar Rice Burroughs regénye

A Mars istenei – Edgar Rice Burroughs regénye

A Mars istenei – Edgar Rice Burroughs regénye



A Mars istenei Edgar Rice Burroughs regénye, amelyet 1912-ben vetett papírra, és az előző cikkben bemutatott A Mars hercegnője folytatása. A The Gods of Mars címmel, 1913 első felében folytatásokban megjelenő történetért a szerző 750 dollárt kapott. Könyv formájában 1918-ban jelent meg először Amerikában, Magyarországon a 20-as években, majd 1991-ben.
Az előző cikkben már említett szerkesztő, Metcalf javaslatára, Edgar Rice Burroughs ebben a történetben a Mars túlvilági helyeit hozta előtérbe. Műfajilag A Mars istenei is egy fantasztikus regény, fantasy elemekkel, de a bolygóközi románc stílusjegyeit is magán viseli. A könyv történetét (spoiler nélkül) – a sorozat többi köteteivel egyetemben – itt olvashatod el.


A Mars istenei elemzés, kritika, jellemzés



A Mars istenei kidolgozottabb az első regénynél, látszik, hogy itt már Burroughs befutott, és mert részletezőbb, alaposabb lenni. Bár a valóságban a Mars holdjai nem láthatók a déli sarkáról, és az év egy részében sötét, más részében világos van, a történethez tartozó "bolygó logika" stimmel.


Marsi csatajelenet a Mars istenei könyvből
     Marsi csatajelenet a Mars istenei könyvből


Ebben a kötetben újabb marsi fajokkal gyarapodhat ismeretünk, találkozunk a fehér (thernek), és a fekete (elsőszülöttek) emberekkel. A személyiségük pedig ugyanolyan sokrétű, mit a többiek esetében. Természetesen John Carter itt is hozzá hasonló jellemű barátokra, vagy jellemtelen ellenségekre lel.
Metcalf -nak volt egy olyan ötlete, hogy Dejah Thoris meghalhatna ebben a könyvben, de hál' istennek, Burroughs nem hallgatott rá… Az új fajok mellett sok új szereplő lép színre. Mindenesetre ennek a regénynek az elejét nem szerettem, a hosszadalmas küzdelmek és a leírások miatt.
A Mars vallásának megismerése elég vérszomjas lényeken és harcias eseményeken át kerül bemutatásra. Nagyon őrült világ ez, már ami a népek fanatikus és elvakult beállítottságát illeti. Nem is érdemes mélyen belemenni, inkább élvezni kell a kalandokat.
Az zavart, hogy Zat Arras -t mint régi szereplőt mutatták be – aki neheztel John Carterre – mert egyáltalán nem emlékszem rá az első kötetből. Visszanézve azt, sem találtam, úgyhogy nem értem. A Mars istenei regény fokozatosan lesz a történet közben egyre jobb. A sok új és régi karakter találkozása, és az események egymásba futása élvezetessé tette a könyv második felét, különösen a végét.
Egyébként ebben a könyvben kapjuk meg a Mars lényei létrejöttének leírását. Ami persze Burroughs nem kis fantáziájának agyszüleménye, mint ahogyan minden más is. A jellemek viszont nagyon is „földiek”, és reálisak. Erős kontraszt van a „jó” és „rossz” emberek viselkedésében, moráljában. Bizonyos jelenetek emlékeztettek a Tarzan és a tiltott város regény végére.
A regény azon része, amikor Cartert olyan hosszú időre bezárják, sokáig megmaradt emlékezetemben. Csaknem egy éven át láncra verve egy teljesen sötét pincében? Még belegondolni is szörnyű… Mindenesetre azon húzások egyike, ami miatt a szerzőt szeretem olvasni. Sok az ismétlődés a jellem és történetformálásban, de képes meglepő fordulatokra.


Edgar Rice Burrougs A Mars istenei kritika


A vége felé – amikor kedves főszereplőink összegyűlnek – nagyon szórakoztatóvá, izgalmassá válik a sztori. Imádom az ilyen pörgéseket, egyik alakulás a másik után, az ember csak kapkodja a fejét. Valahogyan ezt filmen sosem tudják visszaadni, Burroughs mestere volt ezen történetbeli csavarásoknak.
A regény tetőpontja igazán fenomenális, elképesztően akciódús. Sikerült elmesélni a lehető legnehezebb helyzetet, amivel szemben a főhősöknek és csapataiknak meg kellett küzdeniük. Egyik pillanatban örülünk, a másikban izgulunk, a harmadikban bánkódunk, majd újra kezdődik elölről… De hadd ne áruljak el részleteket. Olvasd, ezt nem lehet elmondani!


Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Folytatás: A Mars ura



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.10.25. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.


Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés