2018. október 3., szerda

Robert E. Howard - Cormac Mac Art - A tenger tigrisei

Robert E. Howard - Cormac Mac Art - A tenger tigrisei

Robert E. Howard - Cormac Mac Art - A tenger tigrisei




Robert E. Howard hőse, Cormac Mac Art, dán vikingek csapatával kalandozott Arthur király idejében. 4 történet maradt fenn Howard hagyatékából, amelyek főszereplője Cormac, és ezek 1973 -ben jelentek meg a Tigers of the Sea című könyvben.
Magyarországon A tenger tigrisei címmel adták ki 1990 -ben. Majd 2012 -ben a Cormac Mac Art és a vikingek című kiadványban újra megjelentek ezek a történetek, de A tenger tigrisei novella különböző befejezésekkel.
Míg Conant a 60 -as években L. Spraque de Camp és Lin Carter írta tovább, a Cormac Mac Art történeteketHoward nyomán – Andrew J. Ofutt folytatta, 1975 és 1977 között, 4 regény megírásával. Keith Taylor csatlakozott hozzá, így 1980 -ban és 1982 -ben két újabb kötettel bővült a sorozat. A tenger tigrisei 1995 -ös amerikai kiadásához David Drake is írt egy kisregény méretű történetet.




Cormac Mac Art, a gael



Cormac Mac Art egy gael harcos, aki Írországot elhagyva került a dán Koponyahasító Wulfhere és vikingjei közé. Ő a viking vezér jobbkeze és az ész a csapatban. Cormac több nyelven beszél, rengeteg helyen megfordult, ügyessége és csavaros esze miatt kiválóan alkalmas felderítésre, kémkedésre. A druida tudás és hagyomány híve, szokták an Cliuin -nak, vagyis Farkas -nak is hívni.


Cormac Mac Art és Koponyahasító Wulfhere


Wulfhere könnyen indulatba jövő, nagy termetű, kivételes harcos, aki számos viking főnökkel szemben táplál rossz viszonyt. Bár erős és harcias, távol áll tőle a kegyetlenség, képes a jó érdekében cselekedni. Általában elfogadja Cormac tanácsait, aki őt vezérként, s ketten együtt a viking harcosokkal számos kalandon esnek át, még több csatán jutnak túl sikeresen.




Cormac Mac Art és A tenger tigrisei történetek



A négy történet közül csak az egyik fantasy, a többi inkább történelmi fikció. Alább feltüntettem a címek 1990 -es és 2012 -es fordítását is, ahol különbözik.


The Night of the Wolf (1973), A farkas éjszakája (1990), Farkasok éjszakája (2012)


Thorvald és vikingjei uralják a piktek földjét, akik valaha barátsággal fogadták őket. Mivel megelégelték a túlkapásaikat, a pikt főnök felkeresi Thorvaldot, aki nem veszi komolyan. A pikt jelzi, hogy veszély fenyegeti őket, ha nem hagyják el a területüket.
Közben ott van a vikingek közt egy idegen, aki egy foglyot akar kiváltani. Thorwald embereivel csúnyán elintézi Brullát, a piktek főnökét, nem is gondolva, ezzel milyen veszedelmet zúdít a fejére.


A Farkasok éjszakája remekül megírt novella, parázs harcokkal és csatákkal tűzdelt. Kemény, és vad történet, amely végig tartja a feszültséget. Értékelésem: 8




The Temple of Abomination (1973), Az undor temploma (1990), A förtelem szentélye (2012)



Cormac, Wulfhere és a dán vikingek egy régi szentélyszerűséghez hasonló helyre vetődnek. Kísérteties alakok vannak a barlangszerű járatokban, és egy lyuk, amelynek az alja a végtelenbe veszik. Találnak egy megkínzott, haldokló, keresztény papot odaláncolva.


A tenger tigrisei könyvben ez volt az egyetlen, amely részleteiben is a fantasy műfajhoz tartozik. Anno nem jelezték, de a Cormac Mac Art és a vikingek könyvben már igen, hogy ez sem volt teljes kézirat. Két töredékből maradt fenn, és a történet közepe hiányzott, Richard Tierney egészítette ki. Hátborzongató és rejtelmes, adjunk neki egy 7 -est, ami nálam már nagyon jónak számít.


Tigers of the Sea (1973), A tenger tigrisei (1990, 2012)


A brit szigeten élő Gerinth király húgát, Helénét elrabolják, és senki sem tudja, hova vitték. Donal, a lantos, Wulfhere csapatát ajánlja a királynak, akik segíthetnének. Találkozva velük, megegyeznek. Velük tart Donal és Marcus is, aki a hercegnő jegyese.
Mivel nem tudják, hova vitték, csak egy nyom van, Cormac a régi népe közé vegyülve akarja kideríteni, merre menjenek. Ezért szakállat növeszt, hogy ne ismerjék fel, és egy este hozzájuk megy. Szerencséjére köztük van egy pikt vezető, aki tud a lányról, de ott van még valaki, aki a gael igazi kilétére is rájön…


A tenger tigrisei



A tenger tigrisei novella a 6. fejezetnél félbeszakad. Az 1990 -es A tenger tigrisei könyvben Richard Tierney befejezését olvashattuk. Sokáig nem is tudtam, hogy a végét nem Howard írta, mivel ezt elfelejtettek közölni a szerkesztők. Tökéletes, izgalmas történet, sok erőteljes szereplővel, nálam egyértelműen 10 -es.
A David Drake -féle befejezés nem tetszett, rövid, gyenge, és egészen eltér az addigi történetvezetéstől, legalábbis nem ezt várná az ember. A későbbi kiadásban a szerkesztők azt írták, hogy Richard Tierney csak egymás mellé rakosgatja Howard paneljeit, de hiányzik belőle a szerző szelleme. Viszont Drake -nál érezhető a howardi hagyományok követése. Lehet, hogy valamennyire így van, szerintem ennek ellenére sokszorosan felülmúlja a Tierney -féle befejezés a másikat.




Swords of the Northern Sea (1973), Az Északi-tenger kardjai (1990), Véres menyegző (2012)



Cormac, a gael, a viking Rőt Rognor szálláshelyén vesz részt az esti lakmározásban, amikor visszatér a viking főnök egyik embere, Hakon. Rognor bejelenti, hogy egy elfogott brit hölgyet fog feleségül venni másnap.
A lány, Tarala megjelenése elárulja tüzes vérét, és a főnök iránti utálatát. De felbukkan egy roggyant alak, a vén Anzace, aki elárulja, hogy valaki Rognor emberei közül meg akarja szöktetni a lányt. Erre elszabadul a pokol, a férfit elkapják, és Cormac az egyetlen, aki segíthet.


Ez is jó novella, a szokásos karakter típusokkal, bár itt a női szereplő sem átlagos. Van némi hasonlóság a tenger tigriseivel. Noha itt egészen másképp kezdődik a történet, a vége akár azé is lehetne némi különbséggel. Egyben magyarázat arra is, honnan merített ötletet Drake az előző történet befejezéséhez. Ez viszont Robert E. Howard eredetije, és megér egy 7.5 -öst.




Cormac Mac Art történetek jellemzés



Az 1990 -es és a 2012 -es magyar kiadás nem ugyanaz a fordítás, így vannak különbségek szóhasználatban, a mondatok leírásában. Az első könyvnél is kellett tudniuk a kiadóknak, hogy ezek nem teljesen eredetiek, de erről nem írtak semmit. 


Cormac Mac Art történetek

 
Sajnálom, hogy Howardnak nem sikerült több és teljes történetet írnia Cormacról, mert ezek nagyon jók. Az persze igaz, hogy többségük még csak nem is történelmi fantasy, hanem mint már említettem, történelmi fikció. Ha nem vet véget életének oly hamar, hatalmas és lenyűgöző hagyaték maradt volna utána. De így is rengeteg történetet hagyott örökül.
Az 1990 -es könyv utószavában a szerkesztő (Novák Csanád ?) bemutatja a fantasy műfajt és altípusait. Ez egy nagyon jó ismertető volt akkoriban, hiszen egy-két magazinon kívül nem sokat tudhattunk erről. Azonban Howard műveit – Conannal az élen – a hard fantasy -hoz sorolta, holott a kard és boszorkányság alműfajhoz tartozik. Ezzel kapcsolatban ajánlom a fantasy történetét bemutató írásomat is.




Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2018.10.03. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés