2018. november 22., csütörtök

Edgar Rice Burroughs - A Mars katonája könyvértékelés

Edgar Rice Burroughs - A Mars katonája könyvértékelés

Edgar Rice Burroughs - A Mars katonája könyvértékelés




Edgar Rice Burroughs - A Mars katonája könyve a sorozat hetedik kötete, amely az előző cikkben bemutatott A Mars géniusza regény után következik. Ezt a könyvet 1929 -ben írta meg a szerző, és a következő évben a Blue Book magazin közölte, hat részletben. 1931 -ben könyv alakban is kiadták, Magyarországon a Szukits kiadónál jelent meg, 2013 -ban.
A Mars katonája gyorsabban elkelt, és 8000 dollárt hozott a konyhára. Ezt a kötetet Burroughs már a saját kiadójánál jelentette meg. Ez a történet egy marsi harcosról szól, aki padwar (ez a Földön nagyjából a hadnagynak felel meg) Héliumban, és a gatholi uralkodó családdal áll rokonságban. A regény történetét röviden itt találod: Burroughs és művei



A Mars katonája háttér, helyszínek, szereplők


Mindjárt a könyv elején felbukkan Jason Gridley, akit a régebben általam már bemutatott Tarzan a Föld mélyén című kötetből ismerhetünk. Vele a szerző találkozott, és a Gridley-hullám miatt szerepel, amely eszköz segítségével kommunikálhatott a Marssal. 


A Mars katonaja bemutatás

 
Így kapcsolatba lépett a 6. kötetből megismert Paxton Ulysses -szel, aki „elmesélte” neki ezt a történetet. A sorozat előző regényeihez képest változás, hogy itt a nő, akiért a főhős bolondul, egészen más természetű a megszokottnál. Ugyanis rendkívül szép, de nem a kérők jellemét nézi, hanem az anyagi helyzetét.
Tan Hadron, a katona, Hastorból származik. Az igazi, jelentős cselekménysor akkor indul, amikor választottját, Sanoma Torát elrabolják. Keresésekor találkozik Taviával, aki rabszolgalány volt, és elszökött. Nur An egy elmenekült nemes, akivel fogságban barátkozik meg a főhős.
A Mars katonája regényben újabb városokkal ismerkedhetünk meg. Jahar és Tjanath, messze Héliumtól nyugatra, és kissé délebbre helyezkednek el. Tjanath uralkodója, Haj Osis, rendkívül bizalmatlan minden idegennel, és tart a másik várostól. Jahar uralkodója, Tul Axtar végtelenül nagyravágyó, de egyben zsarnoki. Titkos vágya a Barsoom feletti uralom, de nincsen elég bátorsága a véghezviteléhez.
A jahariak új fegyvert alkalmaznak, amely elporlasztja a fémet, így veszélyes előnybe kerülhetnek vetélytársaikkal szemben. Uralkodójuk rendeletei miatt nagyon megszaporodott a népesség és új területekre, javakra, élelemre van szükségük. Phor Tak, a vén lángelme áll a találmányok mögött, akit messze száműznek.
Tar Hadron személyisége a lehető legjobb. Messze nem olyan legyőzhetetlen, mint John Carter, de leleményessége, ügyessége, és egyéb jó jellemvonásai által, szinte minden helyzetből megtalálja a kiutat. Pont el van találva, könnyű vele azonosulni, és társai, akiket megismerünk, szintén gyorsan elnyerik bizalmunkat.


A Mars katonája háttér, helyszínek, szereplők


A temérdek új helyszín – a földalatti világ, a különös város, U-Gor földje az emberevőkkel – igencsak változatossá tette ezt a könyvet. Úgy tűnik, mintha hősünk egyik csapdából a másikba keveredve juthatna csak előre. Mindeközben Sanoma Tora alakja keveset tűnik fel, és eléggé ellentmondó a személyisége. Tavia viszont fontos szerepet vállal, és erős lelket mutat meg.



A Mars katonája könyvértékelés, vélemény


Meg lehet figyelni, hogy szinte az összes Burroughs műben – azon kívül, hogy két rivális város van – a főhős találkozik az ellenséges város egy jóindulatú tagjával. Ez általában nemes, aki nem ért egyet városa, vagy az uralkodója politikájával, és a főszereplő barátja lesz. Ez esetben Nur An tölti be ezt a szerepet.
Csak mellékesen jegyzem meg, ebben a könyvben – ki tudja miért – a jeddak (ami nagyjából a földi császárnak megfelelő cím) helyett a jedda szó van írva. Ha Burroughs első szám első személyben ír, akkor a főszereplő szinte ugyanolyan belső jellemvonásokkal rendelkezik. Ami egyébként nem baj, Tar Hadront végig nagyon kedveltem.
Ebben a regényben az a bizonyos technikai újítás hozott új színt a történetbe. Ez most újra hosszabb történet, és minden pillanatát élveztem. Azokon a részeken, ahol a tjanathi palotában mászkáltak a rejtett folyosókon, minduntalan a Conan történetek jutottak eszembe.
Amikor pedig a földalatti folyó, majd a pókok erdeje, s utána a furcsa város került sorra, az már tiszta fantasy. Mintha Cugel utazásait olvastam volna, csak ezt előbb megírták. Nem csoda, hogy rengeteg későbbi híres író merített Burroughs egészen egyedi fantáziájából ihletet.


A Mars katonája könyvértékelés, vélemé


Az a helyzet, amikor Tar Hadron és Nur An olyan helyre került, ahonnét szinte teljesen reménytelennek tűnt a szökés, John Carter helyzetére emlékeztetett A Mars istenei kötetből. Olvastam néhány fanyalgó kritikát is a könyvről külföldi oldalakon, de igazán nem tudom, mit akarnak. Szerintem tökéletes sci-fi, fantasy kalandregény, némi romantikával. De szerencsére sokkal több az elismerő vélemény, és sokan a sorozat egyik legizgalmasabb darabjának tekintik.
Nagyon sok új elem van a történetben. A fény sugarait eltérítő, láthatatlanná tevő módszer új megoldásokat hozott a nehéz helyzetekre. A romantikus elem ezúttal egészen egyedi, hiszen most más is a képbe lép, és olvasóként is sikerült meglepni. Ez jó ötlet volt, mint ahogy Nur An kapcsolata(i) is. Így nem mondhatjuk, hogy ismét egy újabb elrabolt hercegnő kiszabadításáról szóló könyvet olvasunk, a téma ennél sokkal komplikáltabb.
Egészen a könyv utolsó pillanatáig újabb és újabb csavarok vannak a történetben, kalandkedvelőknek tömény élvezet. Megható a vége, s az olvasó olyan érzéssel hagyja abba, „ezt még sokszor el fogom olvasni”. Nem csodálom, hogy ezért jól fizettek az írónak, akkoriban és most is egy élmény, és A Mars katonája az egyik legnépszerűbb a Mars könyvek között.


Értékelés (saját tetszési indexem)
8
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Ha szeretnéd, hogy a 7.-11. kötetek is megjelenjenek magyarul, itt jelezheted egyetértésed:
Szeretném,hogy folytassák a Mars ciklust!



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2018.11.22. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés