2019. április 1., hétfő

Castaneda – Mágikus gyakorlatok - A tensegrity könyve

Castaneda – Mágikus gyakorlatok - A tensegrity könyve

Castaneda – Mágikus gyakorlatok - A tensegrity könyve




Carlos CastanedaMágikus gyakorlatok - a tensegrity -ről szóló könyve 1998-ban jelent meg, Magyarországon a Magyar Könyvklub adta ki 2002-ben.
Ebben a műben az ősi tolték sámánok energetikai gyakorlatait mutatja be, amelyet képekkel ábrázolva, bárki elsajátíthat.


A tensegrity eredete – a mágikus mozdulatok


A mágikus mozdulatok a sok idővel ezelőtt élt tolték varázslók (mai kifejezéssel sámánok) tudásának hagyatéka. Ők az emelkedett tudomás állapotában fedezték fel őket. Rájöttek, hogy bizonyos testhelyzetek és mozdulatok olyan pozitív közérzetet okoztak, amely nagyban megnövelte fizikai és szellemi teljesítőképességüket.
Ezeket sok generáción át a beavatott sámánok adták tovább, végül don Juan megismertette őket Carlos -szal, aki nyilvános rendezvényeken és eme könyvében a világ elé tárta ezt a tudást.


A tensegrity eredete – a mágikus mozdulatok


A tensegrity különlegessége, hogy a relaxáció és feszültség kölcsönhatása által, mély testi szinten, egészen a belső szervekig hatnak, így tartva fenn a kiváló fizikai és szellemi állapotot és egyensúlyt.


Carlos Castaneda – Mágikus gyakorlatok könyv tartalma


Bevezető után Castaneda elmeséli a tensegrity -vel kapcsolatos élményeit, a róla való beszélgetéseket don Juannal. A könyv további részében hat gyakorlatsort ábrázol, melyek különböző gyakorlat csoportokból állnak.
Minden fejezetnél közli don Juan gyakorlatsorral kapcsolatos magyarázatait, az azzal kapcsolatos párbeszédet, ezt követően a gyakorlatok részletes leírása következik.


A tensegrity gyakorlatcsoportjai:


  1. A szándék előkészítésének sorozata
  2. A méh sorozata
  3. Az öt tényező sorozata: A Westwood sorozat
  4. A bal test és a jobb test elválasztása: A hévsorozat
  5. A maszkulinitás sorozata
  6. Az egyes mágikus sorozatokhoz használt eszközök



Mágikus gyakorlatok könyvajánló, a tensegrity


A tensegrity bizonyos szempontból abba a vonulatba tartozik, amelyet a keleti mozgásművészetek (tai-chi, hatha jóga, stb.) képviselnek. Mégis egészen más. A fő különlegessége, hogy nincsen meghatározva, hányszor végezz el egy gyakorlatot, addig teheted, ameddig jólesik.
Az alapos leírás és a képek ellenére nem könnyű elsajátítani ezeket a gyakorlatokat. Az interneten található jó néhány videó, amelyekben bemutatják őket, így már könnyebb. Nekem mindig szimpatikus volt, így régen sok tensegrity gyakorlatot megtanultam, de amelyekről nem találtam videót, nem tudtam biztosan, jól csinálom-e.
Az erő második körében említésre kerül, don Juan és Genaro hogyan csalta kelepcébe Pablitót, hogy tanítvánnyá tegyék. Itt esik szó arról, don Juan rendszeresen ropogtatta ízületeit, de valójában a tensegrity -t használta. Csodálták is, hogyan képes ennyi idősen olyan sokat dolgozni, és olyan jó erőben lenni.
A következő részlet a Mágikus gyakorlatokban szerepel:


...ha az emberi lényeket energiamezők halmazaként érzékeljük, akkor olyan zárt energetikai egységeknek bizonyulnak, amelynek határai megakadályozzák az energia ki és beáramlását. Ezért minden ember csupán annyi energiával rendelkezik, amennyi saját energiahalmazának határain belül található.
Az emberi lények természetüktől fogva arra törekednek, hogy az életerőközpontokból eltaszítsák maguktól ezt az energiát.
Hogyan taszítják el az emberek ezt az energiát?
Az örökös aggódással. Azzal, hogy kiszolgáltatják magukat a mindennapi élet nehézségei következtében fellépő stresszhatásoknak. A napi cselekvések kényszere súlyos vámot szed a testen.
És mi történik ezzel az energiával don Juan?
Összegyűlik a fénygömb peremén, néha olyan nagy mennyiségben, hogy egy vastag, kéreghez hasonló réteget alkot. A mágikus mozdulatok az ember egész lényére hatnak – fizikai testére és energiamezői halmazára egyaránt. Mozgósítják a fénygömbben felhalmozódott energiákat, és magába, a fizikai testbe juttatják őket. A mágikus mozdulatok egyszerre alakítják magát a testet, amely fizikai létében kénytelen elszenvedni az energia szétszóródását, és a fénytestet, amely energetikai voltából adódóan képes a szétszóródott energia újracsoportosítására.


Egy régebbi, a fiatalság megtartásáról szóló cikkemben már említettem a tensegrity jótékony hatását a fiatalos erő megőrzésére. Carlos többször is említette, hogy a nála jóval idősebb don Juan mégis hajlékonyabb, fürgébb, erősebb és fáradhatatlanabb volt.


Mágikus gyakorlatok könyvajánló


Ezt részben a tensegrity rendszeres gyakorlásának, részben a tolték életmódnak köszönhette. Ezek segítségével nem terhelte magát a civilizációs mindennapi élet gondjaival, hanem energiái átirányításával, növelésével, és tudatossága fejlesztésével foglalkozott.
A Mágikus gyakorlatok könyv egyike Castaneda utolsóként megírt könyveinek. A gyakorlatiasságra és a testre (energiatestre) összpontosít, szemben az általam legjobbnak tartott A végtelen aktív oldala művel, amely a különleges emlékeit adja közre egy lenyűgöző összeállításban.


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © 2019.04.01. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés