2021. október 4., hétfő

Vad igazság Wilbur Smith regény tartalom, ajánló

 

Vad igazság Wilbur Smith regény tartalom, ajánló

 

 

Vad igazság Wilbur Smith regény a szerző 1979-es könyve, melyet a Seychelles szigeteken írt, ahol a mű kezdő eseményei is játszódnak. Magyarul A halál neve: Caliph címmel is kiadták, eredeti címe Wild Justice.

Amerikában The Delta Decision névvel jelent meg, Angliában a 3. legtöbbet eladott könyv lett 1980-ban. 1994-ben Kegyetlen igazság címmel egy kétrészes tv film készült a regényből.




Wilbur Smith Vad igazság könyv tartalom


A Seychelle szigetekről Nairobi felé tartó utasszállító gépen rengeteg sebész utazik, akik egy konferenciáról vannak távozóban. De a repülőn tartózkodik két veszélyes nő, két férfi társukkal, akik birtokukba kerítik a gépet, és kényszerítik a pilótákat Dél-Afrika felé.

Peter Stripe vezérőrnagy, a speciális egység parancsnoka, s éppen a lányával találkozik, amikor megkapja az üzenetet, hogy vészhelyzet van. Johannesburgnál minden módon igyekeznek meggátolni a leszállásukat, de a gépelfoglalók könyörtelenek, s mindenen keresztül kényszerítik őket.

Komoly követeléseik vannak a dél-afrikai kormánnyal szemben, s a kezükben rengeteg túsz. Nem haboznak életeket kioltani, amennyiben nem teljesülnek a követeléseik. Peter nem bírja ezt tétlenül nézni, ám feletteseitől nem kap engedélyt a beavatkozásra, a kockázat miatt.





Vad igazság könyv ajánló, szereplők


Az Atlas nevű nem nyilvános szervezet része a Thor commando, melynek parancsnoka Peter Stripe, a helyettese Colin Noble. Őket pedig Kingston Parker irányítja Amerikából. További fontos szereplő Melissa-Jane, Peter lánya, valamint Steven, a főhős ikertestvére.

A Vad igazság könyv viszonylag gyorsan beindul. Az eleji bájcsevej után kőkemény akcióba folyik. Az a rihegő, magát tettető szőke nő az elején is inkább zavaró volt, hát még amikor átváltott jéghideg terroristába… Igencsak fordulatosan, repkedő eseményekkel halad a regény.

 

Wilbur Smith Vad igazság könyv tartalom
 

Ez most tényleg letehetetlen, folyamatosan kíváncsiak vagyunk, mi történik ezután. Szokásához híven a szerző ki nem hagyná, hogy valami brutális, borzasztó jelenetet is beletegyen. Egyébként előszeretettel használ olyan férfi hősöket, akik elváltak és van egy gyermekük.

Peter Stripe pontosan annyi éves, mint Nicholas Berg a szerző előző regényéből, ráadásul testi-lelki tulajdonságaik is hasonlóak. Dél-Afrikában a 70-es évek vége táján még az őslakosság jelentősen meg volt különböztetve, így nem is lehetett szó igazi demokráciáról. Ennek fényében a terroristák felszabadító akciója még pozitívan is értelmezhető. Azonban az erőszakos módszer miatt semmiképp sem jó.

A szerző leírásai a „szupermodern” fegyverekről akár 21. századi is lehetne, de nem az, ennek fényében tiszteletre méltó eszközöket használtak már akkor. A könyv méretéhez képest túl hamar érkezik el a katarzis, kíváncsi voltam, hogyan lehet olyan sokáig fenntartani a feszültséget.

Nagyon kemény, drámai történetek ezek, ami nem tetszik, hogy Peter Stripe magára vállalja az ítélet végrehajtó szerepet, holott ehhez nincsen joga. Amúgy azt egész könyv materialista szellemű, hej ha ismernék Edgar Cayce látomásait, másként gondolkodnának.

Magda Altmann bárónő – aki ugyan megözvegyült, de mégis csak 29 éves – kicsit úgy van bemutatva, mintha egy 50-es asszony lenne. Pozitív jelleme ellenére nem tetszett, hogy a terrorizmus fejét üldözi. Bár nyilván a Vad igazság regény enélkül elvesztené a lényegét. Peter testvérét nehezen tudtam ugyanolyannak elképzelni, pedig ikertestvérek. Stevennek egyébként később is fontos szerepe van.

Legyen akár a legjobb előkészület, Wilbur Smith ki nem bírná, hogy az érzékek szintjére hozza, és elrontsa az idillt. Hiába egyediek a szereplők, különleges a nő, az író a maga közönséges fantáziájával részletekbe menően leírja azt, amit nem kellene. Így számomra oda a varázs, kapok helyette egy szolid pornót, de ez pont nem hiányzott.

Ami módon a gengszterek csak úgy ki akarnak iktatni egyes embereket, nehéz felháborodás nélkül elviselni. Még egy akcióregényben is bosszantó ahogyan ki akarják csinálni a főhőst, minden gátlás nélkül. Majd jönnek sorban a meglepetések, mint a Hádész, a száműzöttek világa című műben. Egy időre azt sem tudom biztosan, ki kivel van.

A híres nevezetes fő gonosz – akiről csak a bennfentesek tudnak, és Caliph -nak hívja magát – kikerülhetetlen csapdát eszel ki. Az események ilyetén fordulata elég ellenszenves volt, főleg amit ki kellett állnia egyes szereplőknek. Lassan rájöttem, hogy a Vad igazság könyv több csúcspontot is tartalmaz, mintha sok fináléból állna.





Vad igazság Wilbur Smith regény kritika, értékelés



Ama feltételezés, hogy mindazon cselekvés, mely a rossz oldalon történik valójában egy jobb, demokratikusabb világot akar létrehozni, csak részben igaz. Mert ha mindezt az erőszak, és sok vétlen áldozat árán, akkor erősen megkérdőjelezhető.

Azt, hogy ki, vagy kik állnak a valódi háttérben, majdnem olyan jól csűrte-csavarta a szerző, mint az Emlékmás sztoriban Piers Anthony. Kingston Parker is a remek tulajdonságai ellenére mégis kicsit kiismerhetetlen. Sikerült lenyűgöznie a mesterségesen felépített eseményhálóval. De vajon gondolt-e arra, hogy ezt a való világban is felhasználhatják majd?

Nehéz ezek után pozitívan gondolni az egészre, s egyáltalán nem irigylem Peter -t, aki mindig kénytelen elvégezni a piszkos munkát. Viszont az új helyszín a csendes-óceáni szigeten felpezsdíti a történetet. Egész végig az az érzésem volt, hogy valami nem stimmel.

Aztán az egész annyira thrillerszerű eseményekbe torkollott, hogy majdnem félbehagytam az egészet. Nem szeretek gyilkolásról olvasni, akkor sem, ha nem történik meg. Majd később hasonló jelenetek voltak, mint a szerző fentebb már említett (Nicholas Berg) Antarktisz közelében játszódó regénye végén. És persze egy szövevényes ügy kibogozása szóban.

 

Vad igazság regény ajánló

 

 

Legutóbb olvasott könyveim közül a Poe Dameron -os Star Wars regény szolgáltatott hasonló meglepetéseket, bár az közel sem volt ilyen komplikált. Ügyesen csavarta Wilbur Smith a Vad igazság regény eseményszálakat, mert fogalmam sem volt, ki, vagy mi állhat igazán a háttérben. Magda Altmann amúgy is sűrűn képbe jött, de Steven is komolyabban előlépett.

Ama bizonyos kocsis esetben, amikor a taxis Jeruzsálemben egyedül hagyta Petert, azonnal bajra gondoltam, s csodálkoztam olyan sokára jön rá a főhős. Hogy ki a hunyó a végén, az pedig már a legkevésbé sem volt meglepő számomra. Előtte is rá tippeltem, később meg már nem maradt más, aki szóba jöhetne.

Ha az általam bemutatott akcióregényeket nézzük, jobb lett a végső játszma (is), mint a Halkirálynő. Ugyanis nem volt az a rengeteg szöveg, egy perc unalom sem bújt meg a regényben. A Vad igazság Wilbur Smith regény egy magas színvonalon megírt akció sztori. Ami miatt sose lesz kedvencem, hogy a szereplők egyike sem „tiszta”, túl sok bennük az erőszak és a bizalmatlanság.

 

Értékelés (saját tetszési indexem)

8

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)




A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2021.10.04 - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

 

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés