2022. február 2., szerda

Van Vogt Linn varázslója könyv tartalom, vélemény

 

Van Vogt Linn varázslója könyv tartalom, vélemény

 

 

Van Voght Linn varázslója könyv a kanadai szerző 1950-es műve, mely az Empire of the Atom folytatása. Először magazinban jelent meg, majd egy évtizeddel később, 1961-ben Németországban könyv formájában is kiadták.



Van Vogt Linn varázslója könyv tartalom



A 13. évezredben járunk, jóval azután, hogy egy idegen flotta nagy csapást mért a Földre. Bár űrhajók vannak, a fegyverek csupán dárda és íjak. Egy idegen hajó érkezik a Naprendszerbe, mely valószínűleg az egykori pusztítók, a rissek járműve.

A Linnan Birodalom elöljárója Jerrin, aki most nem túl előnyös helyzetben van. Öccse, Clane, aki viszont mutáns, és a régi időkből maradt hagyatékokat is tanulmányozza, sokkal határozottabb. Rendelkezik egy gömbbel, mely elnyeli az energiákat és Clane mentálisan tudja irányítani.

A támadók sorban pusztítják el a városokat, és valamit tenni kell. Mivel Clane felajánlja segítségét, itt a lehetőség erre. Sorban történnek a sorsfordító események; a gömb bevetése az idegen űrhajó ellen, a Jerrin elleni merénylet, és egy barbár sereget irányító fogoly, Czinzar akciója a gömb elrablására. 

 

 

A.E. Van Vogt Linn varázslója tartalom

 

 

Linn varázslója könyv vélemény, ajánló, kritika


A Linn varázslója mindig is egy mellékesen olvasott könyv volt számomra. Valahogy nagy hatással nem volt rám amikor megvettem a 90-es évek elején, s csak néhányszor olvashattam. Több évtized után újra elővettem kíváncsiságból.

Kicsit fura, hogy űrhajókkal repkednek, s közben íj a fegyverük. Egyből a Titkok világa sci-fi – fantasy regény jutott az eszembe. A történet nem annyira, mint inkább a szereplők maradtak meg jobban bennem. A férjét észrevétlenül manipuláló Lilidel először számító bábunak tűnt. A barbár Czinzar „belső” ellenfél volt, ugyanakkor rendelkezett jó tulajdonságokkal is. A váratlanul felbukkanó fiatal lány, Madeline hamar szimpatikus lett, ugyanakkor sajnos kevés szerepe lett a könyvben. Clane egyedül tűnt elég intelligensnek ahhoz, hogy külső veszedelem esetén vezesse a népet.

Amúgy a történet jó részét elfelejtettem, így olyan volt, mintha új regényt olvasnék. A csillaghajón való utazáson érdekes a különös szerkezetek bemutatása. A távoli bolygón élők viselkedése pedig olyan bizarr volt, mint A túlvilág szeme és a Démonpikkelyek regények egyes embereié.

Mantris és társai szinte zavarba ejtően naivak és együgyűek voltak. A két bolygó, Külföld és Belföld közötti teleportáció pedig felettébb érdekes. Viszont több esemény, támadás, eljutás idegenek bolygójára, s sok egyéb olyan könnyedén, kicsit hihetetlennek tűnt. Linn varázslója sok helyre eljut kevés, vagy semmilyen ellenállás árán, még az invázió alatt tartott Földre is.

Calaj, az unokaöccse, aki „gyakorolta” a hatalmat, nemcsak Lilidel bábja volt, de híján minden felelősségtudatnak, éleslátásnak, inkább gyerek még. Ennek ellenére kiélte vágyait, engedelmeskedtek neki, de túl buta volt, hogy saját magán túl lásson.

A Linn varázslója könyv tartalom több szempontból is érdekes, ami hátránya, hogy néha leül a történet. Kicsit olyan, mintha Van Voght egy semleges szemszögből elbeszélné, és pont. A szerző másik műve, a Küldetés a csillagokhoz történet jobban megfogott. 

 

Linn varázslója könyv ajánló, vélemény, kritika

 

Váratlan fordulatokból nincs hiány, egészen a regény végéig. Azt is hozzá kell tenni, hogy az előzmény regény nem jelent meg magyarul, s annak fényében talán több minden érthetőbb lenne. Egész jó kezd lenni a végére, de aztán hirtelen lezajlik az egész, hogy éppen a végső „összecsapás” – nem mintha előtte lett volna – elmarad.

A Linn varázslója regény érdekes egy alkotás, de már tudom, miért felejtem el könnyen a második felét, pedig általában bennem maradnak a könyvek. Ennél még a Fekete István Vadászatok erdőn-mezőn gyűjtemény is izgalmasabb. Ez egy kicsit leviszi a rá adható osztályzatot.



Értékelés (saját tetszési indexem)

5.5

(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, oszd meg másokkal is!



A cikk szerzői jogvédelem alatt áll – copyright © Eyn 2022.02.02. - engedély nélküli felhasználása, másolása tilos.

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés