2016. március 26., szombat

A Cestus csapda könyv tartalma, jellemzése, ajánló

A Cestus csapda könyv tartalma, jellemzése


A Cestus csapda könyv tartalma, jellemzése, ajánló


A Cestus csapda Star Wars könyv ajánló, szereplők


A Cestus csapda Star Wars könyv Steven Barnes tollából származik, s 2004-ben került kiadásra. Hazánkban csak egy évtizeddel később jelent meg. Ez a történet a klónháború első időszakában játszódik, és egy diplomáciainak induló, ám harci cselekvésbe torkolló küldetés részleteit meséli el.



Annak ellenére, hogy Dooku gróf (is) szerepel a könyv borítóján, csak utalnak rá a könyvben. A grófról Az elveszett jedi regényben olvashatsz többet. A valódi főszereplők Obi-wan Kenobi és Kit Fisto jedi mesterek, Snoil, a vippit jogtanácsos, Nate a klónszázados és emberei, Sheeka Tull, a cestusi kapcsolat, Asajj Ventress a szeparatistáktól, s még számosan a Cestusról. Az alábbiakban ismertetem a történet lényegét – természetesen nem lövöm le a „poénokat”, főleg a regény második felét – majd jellemzem a könyvet, ahogyan én láttam.



A Cestus csapda könyv tartalma, története


Kenobit visszahívják a Coruscantra, ahol megtekint egy bemutatót, amelyen egy JK-13 nevű droid gépezet szinte bármit (bárkit) elintéz. Csak a nautoli Kit Fisto mesterben akad ellenfelére, aki hajszál híján alulmarad ebben a küzdelemben. A Palpatine kancellárral való konzultációban kiderül, hogy az a bizonyos gépezet az Ord Cestus gyáraiból származik és van benne egy élő rész, amely érzékeli az Erőt.
Személyi védelmezőnek szánták gyártói, de veszélyes eszköz lehet a szeparatisták kezében. A Cestus valaha börtönbolygó volt, és az őslakók ma már csak kis hányadát teszik ki a lakóközösségnek. Pillanatnyilag egyik hadviselő félhez sem tartozik. Ezért a két jedinek oda kell utaznia, hogy a Cestus vezetőségét a Köztársaság oldalára állítsák, illetve a droid problémát megoldják.


A JK-13 droid
A JK-13 droid


A továbbiakban Nate, a klón mélységi felderítő szemszögéből kísérhetjük tovább az eseményeket. Gyakorlaton vesz részt, majd megkapja a feladatot és kiválasztja az embereit. Ők kísérik el a jediket a Cestus -i küldetésre. A Cestusra érve kettéválnak; Kit Fisto néhány klónnal - és egy energiaostorral, hogy elrejtse jedi voltát - robogókkal halad célja felé, közben Obi-wan és a vippit fajba tartozó Doolb Snoil jogtanácsos felveszi a diplomáciai kapcsolatot.
Kit Fisto és a klónok egy barlangban találnak ideiglenes állomáshelyre, de először meg kell tisztítaniuk a támadó, pókszerű lényektől. Megjelenik Sheeka Tull, egy sötét bőrű ember nő, aki az itteni kapcsolatuk. Fisto beszédeket tart az itteni dolgozóknak, akiket csak kihasznál a Cestus Cybernetics gyár, amelynek leányvállalata működik a bolygón. 
Az őslakosok, a rovarszerű x'ting –ek már kevesen vannak és a vállalat csak kiszipolyozza őket. Nate megismerkedik Sheekával, aki nem győz csodálkozni a klónok egyformaságán, s főleg azon, hogy Jango Fett –re hasonlítanak, akit ő ismert. A nő is hatással van Nate –re, bár a klón eleinte nem érti, miért van ez. A dolgozók legjobbjaiból csapatot képeznek, és megjelennek a Cestus –i lázadók is, akiket Fisto a maguk oldalára szeretne állítani. Megérkezik a bolygóra Asajj Ventress is, aki a x’ting –ek egy csoportjával találkozik. 
A háttérből az „öt család” irányítja a bolygón a dolgokat, a x’tingek  Tanács –a is a befolyásuk alatt van. Duris, a x’tingek női vezetője Obi-Wantól kér segítséget, közben a helyi „alvilág” egy bizonyos Tizzik vezetésével tevékenykedik, akit pedig Ventress befolyásol. Asajj titokban figyeli Obi-Wan –t, kíváncsi miben mesterkedik és le akar számolni vele.



Két fontos karakter Nate és Kit Fisto
Két fontos karakter, Nate es Kit Fisto


Mivel az egyszerű diplomáciai tárgyalások nem igazán eredményesek, a köztársaságiaknak némi cselhez kell fordulniuk, de nem számolnak azzal, hogy a szeparatisták ezt kihasználhatják a maguk javára. A szálak egyre bonyolódnak, és a Cestus –i vezetők már nem tudják, kinek és miben higgyenek, mit tegyenek.


Steven Barnes A Cestus csapda könyv jellemzése


A regény kezdetekor kell egy kis idő, hogy belerázódjon az ember. Anakin csöppnyi szerepe az elején szinte jelentéktelen, aztán a JK droid megjelenése máris izgalmasabbá teszi a történetet. Kár, hogy utána – bár sok apró részletet megtudunk – kissé ellaposodik a folytatás. A szintén a klónháborúban játszódó Töréspont sem nyűgözött le, de ott legalább van egy kis idegőrlés. 
Számomra feleslegesen hosszúnak tűnt A Cestus csapda, ennek oka lehet, hogy több mint száz Star Wars könyv elolvasása után már kevesebb türelemmel viseltetik az ember. Szokatlan volt, hogy egyes fejezetek hosszabbak, míg mások nagyon rövidek. De ez egyáltalán nem zavart, mert az előrehaladás érzését keltették.
Ezúttal nem feltétlen „jók” a jedik, mint például az évezredekkel azelőtt játszódó Megsemmisítés történetben, hiszen kénytelenek drasztikus eszközökhöz nyúlni, és rombolni, pusztítani, sőt ölni a cél elérése érdekében. Kenobi többé-kevésbé a szokásos, Kit Fisto jó benyomást keltett rám, és jobban is izgatott, hiszen ő kevesebbet szerepel a könyvekben. De igazából maga a történet érdekelt volna, amely amellett, hogy megvannak a maga értékei, nem ragadt magával.

Ami nagyon pozitív, az a klónok szempontjából való rátekintés a történésekre. Nate szemszögéből teljesen másképp láthatjuk – s érezhetjük – a történéseket. Általa azt is megismerhetjük, hogyan ébred tudatára annak, voltaképpen ő nem csak egy katona, hanem  - bármennyire is mesterségesen született – mégiscsak ember. 
Az a jelenet, amikor ama bizonyos angolnák barlangjában voltak Sheekával, az egyik legmegrendítőbb a regényben. Igazából az ő találkozásuk, s általa a klón lelki fejlődése, vagy inkább „önfelismerése” volt az, ami számomra valamennyire feldobta a könyvet. Ne feledjük, amikor A Cestus csapda megjelent, még nem létezett Karen Traviss oly népszerű sorozata Kal Skirata klónjairól.




A jedik, X Tingek és Ventress
A jedik, x'tingek es Ventress


Előnye, s egyben hátránya A Cestus csapdának, hogy rengeteg szereplőt mozgat. Néha bizony utána kell nézni, hogy ki kicsoda, micsoda. Az őslakosok közül szimpatikusnak és érdekesnek talátam Duris –t, a többi x’ting kevésbé volt előtérben, leszámítva persze Quill –t, az ő férfi ellentétpárját, vagy néha Tizzik –et és Fizzik -et.
Az
Ord Cestus bemutatása valamennyit hozzátesz eddigi Star Wars galaxis ismereteinkhez, de az itteni politikai hozzáállás hasonló más bolygókéhoz. Csak érdekességképpen említem, először Yavin előtt 21 –re helyezték a könyv történetét, de később, a Klónok háborúja animációs sorozat miatt Y. e. 22 –ben állapodtak meg.
A Cestus csapda alapötlete talán nem rossz, a karakterek is sok mindent nyújtanak és némi moralizálás sem ártott. Mégis valahogy laposnak éreztem az egészet, néhány jelenetet leszámítva, nem tudott igazán megfogni. Messze van egy Túlélők keresésétől. Nem bántam meg, hogy elolvastam, de elég volt, ekkora könyvdömpingben, ennél több kell, hogy még egyszer időt áldozzak ugyanazon könyv elolvasására.



Értékelés (saját tetszési indexem)
5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés