2016. március 31., csütörtök

A Rio De La Plata mentén könyv tartalom, jellemzés, ajánló

A Rio De La Plata mentén könyv


A Rio De La Plata mentén könyv tartalom, jellemzés, ajánló

Karl May A Rio De La Plata mentén könyv ajánló


Karl May A Rio De La Plata mentén könyve egy kétrészes Karl May történet első regénye, amelyet az író 1888 és 1890 között vetett papírra. Először 1889-től kezdték közzétenni egy német lapban, de csak 1894-ben adták ki könyv alakban, kis eltéréssel a szövegben.



Hazánkban A Rio De La Platánál címmel is megjelent. Ezzel a regénnyel ismét a dél-amerikai pampákra jutunk, amelyet megkedveltem a már bemutatott Az inka öröksége című könyvben. A történet is hasonlóan változatos, izgalmas, pörgő, nem kevésbé a szereplők, akik nagyon sokszínűek.



A Rio De La Plata mentén könyv tartalom, történet


A főhős szemszögéből kísérhetjük végig a történetet, amely Montevideo –ban kezdődik. Utazóként érkezett a városba, ahol egy ismert személy összetéveszti egy katonatiszttel, s emiatt  - mivel tisztázza magát, de tud a dologról – a helyi politikai erők kereszttüzébe kerül. Rájön, hogy ajánlói csak ki akarják őt használni, de látszólag belemegy a játszmába.
Miközben egy bizonyos
Toledó –hoz megy, ott tanúja lesz, hogyan bánik egy yerbatero –val (ő a történetben teaszedő munkások vezetője), aki szerződésben áll vele. Toledóval való találkozása után megpróbál segíteni ezen az emberen, majd elindul a városba. A yerbatero figyelmeztette, hogy követik, így miután egy templomban orgonázott, visszafelé valóban megtámadják. Sikeresen elhárítva a támadást, Toledóhoz megy, aki meghívta estére. Ő ajánlólevelet ad neki, de kiderül, hogy a pusztulásba küldi, így összezördülnek.
A visszaúton ismét bajba kerül, mert csapdába csalják, de a yerbatero a barátaival közbelép. Hamarosan új embereket ismer meg, és egy bizonyos ősi kincsről is tudomást szerez. Mivel útjuk egyfelé vezet, a yerbaterókkal
Uruguay pusztáin át indulnak, lovakkal. Útközben felborult delizsánszkocsi, politikai megkísértések, és egy magát rendőrtisztnek kiadó követő ármánykodásai gátolják előrehaladásukat.




Uruguay regi térképe a Rio De La Platánál
Uruguay régi térképe

Eljutnak a yerbatero Mateso fivérének birtokára, ahol hamarosan egy csapat gazfickó halálos veszedelembe sodorja őket. A történések sodrában felbukkan egy rendkívül érdekes és nagy hírű férfiú, aki szerzetes, és csak Jaguár Fráternek nevezik. S mintha mindez nem lenne elég, a már említett csapat garázdálkodásai miatt folyton útjukba kerülnek. Feltűnik egy régi ismerős is, akivel a főszereplő Délkelet-Ázsiában és a Csendes óceánon utazott együtt.
Egyre nagyobb bonyodalmakba keverednek, megismerve egy bizonyos
Lopez Jordán –t, aki az argentin kormány megdöntésére készül, és újra kell gondolniuk az utat céljuk felé, mert ellenségeik száma megszaporodik. Kényes helyzetbe kerülnek veszedelmes mocsári környezetben és a lázadók táborában is, ahol csak a furfang segíthet rajtuk.


A Rio De La Plata mentén jellemzése


Be kell valljam, amikor elkezdtem olvasni ezt a könyvet, nem tudtam, hogy két részes. Így kellemes meglepetés volt rájönni, hogy egy újabb regényben élvezhetem tovább a szereplők sorsát. Dél-Amerika déli részén ezen kívül a Grant kapitány gyermekei regény által jártam.
A Rio De La Platánál negatív szereplői közül Lopez Jordán valódi történelmi személyiség volt, aki többször fellázadt Argentína kormánya ellen. A regény fokozatosan halad az izgalmak és egyre több szereplő mozgatása felé. Akár fele ennyi főszereplőből is jó történet kerekedhetne, de A Rio De La Platánál összegyűlt karakterek csak még vonzóbbá teszik az eseményeket.

A magyar uradalmak mindennapi élete szinte alvás ezen népek eseménydús napjaihoz képest. A folyó mocsarainál élő kis indián és a felesége tovább színesítette az amúgy is kalandos cselekménysort, egyedül a vadállatok „hiányoztak”, mint veszélyességi faktor. A Lopez Jordánnal való, hosszúra nyúlt párbeszédeket kissé túlzónak éreztem, de azt is hozzá kell tenni, hogy egyetlen unalmas részük sem volt.
A pozitív és negatív karakterek is erőteljes személyiségek, így az események sodrása mellett, az ő színes jellegük is könnyen magával ragadja az olvasót. Külön értéke A Rio De La Plata mentén regénynek, hogy egyszer sem ül le a történet,
Karl May végig fenntartja a figyelmet, igencsak kellemes szórakozást nyújtva ezzel.

A regény folytatása: Karl May - A Kordillerákban


Értékelés (saját tetszési indexem)
8.5
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!



A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!



Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés