2016. március 13., vasárnap

A túlélők keresése Star Wars könyv

A túlélők keresése Star Wars könyv


A túlélők keresése Star Wars könyv



A túlélők keresése című Star Wars könyv egy egészen különleges alkotás. Timothy Zahn művei közül is kitűnik egyedi története, helyszínei és hangulata miatt. Az előzménytörténetnek – a Kirajzás –nak – a folytatása, de valójában utóbbit később írta meg, és időrendileg közel 50 év telik el a két regény cselekményei között. A Túlélők keresése 2004-ben jelent meg és a Thrawn szériához sorolják, bár ő nem szerepel benne, hiszen a történet Yavin után 22-ben játszódik, azaz 13 évvel az ő halála után.



Előbb olvastam a Kirajzást, mint ezt a könyvet, így nagy érdeklődéssel fordultam a regényhez, mert kíváncsi voltam a következményekre. Ezért az olvasás folyamatát végigkísérte nálam egyfajta nosztalgikus hangulat.




A Túlélők keresése Star Wars könyv története


Három évvel járunk A jövő látomása című regényben leírt események után. Mara Jade már jedi lovag és Luke Skywalker mester, ráadásul házassággal kötötték össze életüket. Kapcsolatba lépnek Talon Karrdéval és kiderül, hogy egy fontos üzenetet küldtek Luke számára. Az üzenetet azonban valaki rejtélyes módon eltulajdonította.

Mivel az üzenet küldője Voss Parck admirális, a Nirauan bolygóra utaznak, hogy közelebbi információkat szerezzenek. Hamarosan kiderül, hogy a chissek megtalálták annak a hatalmas csillaghajónak a maradványait, amely még a Yavin –i csata előtt 27 évvel indult felfedezőútra a galaxisból kifelé. Egy chiss főnemes felkérésére részt vesznek abban az expedícióban, amely a roncs felderítésére indul. A chisseken kívül velük tart Chak Fel százados a Kéz Birodalmából, négy rohamosztagossal. Találkoznak egy idegen faj képviselőivel, a geroonokkal, akik állítólag hálásak az egykori expedíciónak, s most szeretnék köszönetüket kifejezni, ezért velük tartanak. Meglepetésükre egy bizonyos Jinzler nagykövet is megjelenik az Új Köztársaság képviseletében, aki szintén útitársuk kíván lenni.
 A chiss hajón útközben több gyanakvásra okot adó esemény is történik. Szabotázs és lopás hergeli a kedélyeket, de a nyomozás nem igazán vezet eredményre. Amikor a felmerülő problémák ellenére eljutnak a Kirajzás járművéig, a jedik megérzik, hogy élőlények vannak a fedélzeten. Ami azt jelenti, hogy fél évszázad után is maradhattak túlélők...
A hatalmas hajókomplexumon való átjutás időt vesz igénybe, s eközben nem várt események miatt a kutatóexpedíció hajóra szállt tagjai több részre szakadnak. A sok éve nyugvó állapotban levő járműben vannak még aktív droidok, és az energiaszolgáltatás egy része is még működik. De mi történt a Kirajzással? Hogyan került erre a félreeső bolygóra? És ami a legfőbb kédés, kik maradtak életben?


A túlélők keresése tartalom, történet



Miközben ezekre a kérdésekre kutatják a válaszokat, Luke és Mara hamarosan rádöbben, hogy jedi képességeikre jócskán szükségük van a feladatok megoldásához, és a túléléshez is. Ugyanis nem csupán a rejtélyek száma nő, de újabb veszélyforrás is jelentkezik, amely nem a túlélőktől származik.



Timothy Zahn – A túlélők keresése regény jellemzése


Ez egy egészen „speciális” Star Wars könyv, még Timothy Zahn –hoz mérten is. Ezúttal hiányzik a Zahn könyvekből már megszokott szereplők többsége, és a droidok (Artu Detu, Thripio) sincsenek jelen. A könyv titokzatos, borongós, nem nélkülözve némi szomorúságot.
Annak ellenére, hogy elég hosszú a regény, és nem tartozik a legszórakoztatóbb Zahn könyvek közé, nagyon is jó könyv. Az író lassan, fokozatosan növelte a feszültséget – és a rejtélyek számát is – végig jelen marad bennünk egyfajta kíváncsiság, hogy mi lehet a háttérben. A chiss űr titokzatossága, az idegenek jelenléte, a Kirajzás emlékei, a háttérben rejlő okok fokozatos kiderülése végig fenntartja az érdeklődést az olvasóban, amelyet a váratlan események csak tovább fokoznak.
Bár általában a pozitívabb történeteket kedvelem, A túlélők keresését a sötétebb, „hűvösebb” atmoszférája ellenére is nagyon szeretem. Ehhez nagyban hozzájárult a Kirajzás című könyv is, amely kíváncsiságot ébreszt az emberben, vajon mi történt azután. A galaxis eme távoli vidéke, a chiss űr mindig is izgatott. Ezt még csak tovább fokozta a tény, hogy az életben maradt túlélőktől valamit megtudhatunk a történésekről.


A túlélők keresése regény jellemzése



A mű rideg hangulata – az idegenség – engem mindenképpen megfogott, és emellett a cselekvésekből, akcióból sem volt hiány. Jó érzés volt távol lenni a megszokott Star Wars galaxis központjától, és elmerülni az Ismeretlen Régiók eme szektorában. Talán még Paul S. Kemp néhány könyve hasonlóan borongós, bár ő egészen másképp ír.
Egy kicsit zavaró, hogy a szereplők által Thrawn –ra negatívan emlékeznek, pedig a Kirajzásban jelentős dolgokat vitt véghez. De hát utóbbi könyv később született meg, s maga Zahn sem tudhatta, hogyan fogja az előzményeket pontosan ábrázolni. A túlélők jedi ellenessége roppant ellenszenves. Noha érthető, hogy C'baoth miatt elegük volt, de mégis csak egy jedinek köszönhetik életben maradásukat. Ezt sajnos nem tudják, és most sem derül ki számukra.

Ez a regény is szervesen illeszkedik ama regényfolyamba, amely felvezeti a későbbi Yuuzhan Vong háborút. Bár itt már messze vagyunk a Revanéhoz hasonló erőktől és képességektől, Luke és Mara magas fokon bánnak az Erővel. A vagaarik nem kevésbé félelmetesek, mint a Kirajzásban, ráadásul nem mindennapi ravaszsággal állítanak folyamatosan kelepcéket a főszereplőknek.
Mindent összegezve ez a könyv kicsit más, mint a megszokott Star Wars könyvek, ezért, valamint a helyszín és a Kirajzással való kapcsolat miatt rám mindig különleges hatással van az olvasása. Úgy indul, mint egy krimi, fokozatosan derülnek ki a dolgok, majd a vége felé izgalmas akcióregénybe fordul. Érdekes, hogy minden olvasással egy fokkal jobban élveztem, teljes mértékben magába szippantott a történet.


Értékelés (saját tetszési indexem) 7
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Ajánlott cikk: Thrawn regény


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés