2016. március 1., kedd

Magyar sci-fi és fantasy magazinok a 90-es években

Magyar sci-fi és fantasy magazinok a 90-es évekből


Magyar sci-fi és fantasy magazinok a 90-es években




Magyar sci-fi és fantasy magazinok a 90-es években sorra bukkantak fel. Míg a rendszerváltás előtt a Galaktika jelentette szinte az egyetlen rendszeresen megjelenő fantasztikus folyóiratot, a 90-es években megnyílt a lehetőség a magyar alkotók előtt is. Ezekben a magazinokban rengeteg novella jelent meg magyar szerzőktől, akik semmiben sem maradtak el a külföldiektől.



Ebben az időszakban számos sci-fi és fantasy folyóiratot vettem illetve járattam, ugyanis a gyors változások miatt évről-évre szűntek meg és keletkeztek újak. Az elmúlt néhány hónapban újraolvastam ezeket az újságokat. Az alábbiakban a 90-es években – főként annak első felében megjelenő - magyar sci-fi és fantasy folyóiratokat mutatom be. 

Egy időben a szerepjátékokkal kapcsolatos magyar fantasy magazin is elég nagy célközönséget vonzott, melyekben a személyiségtulajdonságok és képességek meghatározták a karaktereket. A lista talán nem teljes – mert mindet én sem ismerhettem – de az ismertebb, és néhány kevésbé ismert lapokat pár szóban bemutatom. Először a sci-fi magazinokat, majd a vegyes, végül a fantasy magazinokat veszem sorra.

 


Magyar sci-fi magazinok 90-es évek



Vega sci-fi magazin


A Vega magazinnak volt már előzménye a 80-as évekből. Az 1984-től megjelenő Vega új formájában 1990 júniusában jelent meg (tévesen május –t nyomtattak a borítóra!) először.
A Vegában a magyar szerzőknek végre lehetősége nyílt a publikálásra. Számos régi-új magyar alkotó novellája jelent meg, amely a 80-as évekig egyeduralkodó Galaktikában elképzelhetetlen lett volna. A Vegában rengeteg dolgot megtudhattunk a sci-fi élet híreiről, külföldi és hazai eseményeiről. Neves sci-fi írók bemutatása, bibliográfiák és díjak története is részét képezte a magazinnak. Emellett tudományos és ismeretterjesztő írások is megjelentek, valamint érdekességek a tudomány határterületeiről.



Vega sci-fi magazin

Nem maradtak el a pályázatok sem, és képregények, fantasztikus festmények, poszterek is rendszeresen jelen voltak. Hasznos volt tájékoztatás a magyar klubokról, kiadványokról és rendezvényekről, ami az internet kora előtt még informatívabbá tette a kommunikációt a vidéki szervezetekkel és olvasókkal. A magyar sci-fi és fantasy magazinok a 90-es években valószínűleg merítettek is a magazin ötleteiből, kialakításából.
Több remek magyar sci-fi novella bukkant fel a Vegában, nekem például Horti Győző (Hűvös hajnal), Hollós R. László (A visszacsatolás), G. Nagy Pál (A vizsgálat), Kovács Györgyi    (A lány, aki elment) írásai tetszettek többek között.
De hiába volt hasznos ez a magyar sci fi magazin. Sajnos 1991-re összeomlott a Magyar Posta lapterjesztési rendszere, és a Vega Magazin 8 szám megjelenése után megszűnt.




Vénusz tudományos-fantasztikus magazin

 

A Vénusz magazin 1990-ben, a Szűcs Róbert által alapított Vénusz Kft által jelent meg először. Igencsak látványos volt kívül-belül, s abban különbözött a többi, hasonló jellegű újságtól, hogy a fantasztikumban is az erotikára helyezte a hangsúlyt.
A Vénusz magazinban rendszeresen jelentek meg színes képekkel ellátott mozi és video ismertetők sci-fi filmekről. Neves sci-fi szerzők jeles novellái is folyamatosan jelen voltak. A képregények sem hiányoztak (addig csak egy-két Kockás újságban láttam sf képregényt), sok-sok illusztráció, poszter, természetesen az erotikát helyezve a középpontba.
Mindezek mellett több mindent megtudhattunk a sci-fi történelemből, hírek és érdekességek, tanulmányok, valamint ufókról szóló anyagok is megjelentek. Híres művészek képei is láthatóak voltak, mint például Boris Vallejo, vagy Sid Mead. Az 1990-es év végén a 6. és 7. szám egyben jelent meg, extra kiadásként.

A lapterjesztés változásai a Vénuszra is hatással voltak így az volt az utolsó megjelenése a régi formájában. 1991-ben létrehozták az Új Vénusz Kft –t (amely könyveket is kiadott, de később megszüntették), s lehetőség nyílt az újság folytatására. Az Új Vénusz 1991 márciusában jelent meg, hosszabb volt az eredetinél (64 oldal), de csak 2 lapszámot ért meg.



Magyar sci-fi és fantasy magazinok - X-Magazin



X-magazin sci-fi és ismeretterjesztő lap


Az X-Magazin egy sci-fi és ismeretterjesztő lap volt, nagy reményekkel. 1996 decemberében adták ki először, majd 1997-ben új kiadónál. Sci-fi történetek mellett a tudományos kutatásoknak a fantasztikummal kapcsolatos témáiról is szólt, s az olvasók is küldhettek be novellákat. De filmekkel, videókkal, vagy éppen tv sorozatokkal is foglalkoztak (mint például a 90-es évekből ismert X-akták), s később képregény is szerepelt a lap hasábjain. 1998 februárjában jelent meg az utolsó, 15. X-Magazin.



 

Vegyes, magyar sci-fi és fantasy magazinok 90-es évek



Találkozás science fiction & fantasy képregény magazin


A Találkozás –t az Art Phoenix Kft adta ki, az első lapszám már 1989-ben megjelent. A Találkozás egyik fő vonulatát adták a képregények, például a Titkok világa című könyv is képregényként volt olvasható. A novellák itt sem maradhattak el, többek között három Conan történet (pl. Zsiványok a házban), amelyeket később más címmel adtak ki a könyvekben.
De némi fantasy történelem, s más anyagok is előfordultak a Találkozás –ban. Ha jól tudom, legalább 7 lapszám jelent meg a magazinból 1990-ig.



Orion sci-fi és fantasy magazin


Az Orion először Orion 13 névvel jelent meg 1992-ben, 1993-tól pedig csak simán Orion volt a neve. Az Orion magazin Preyer Hugo által jött létre, és rendszeresen megjelentette a magyar szerzők műveit. Később, több teret kaptak a külföldi szerzők is. Sci-fi sorozatokat is elkezdtek, így például G. Nagy Pál –tól A 36-os őrhajó kalandját, vagy éppen a Star Trek –ből a Khan haragját.
Közben más anyagok, ismertetők, tanulmányok és érdekességek is színesítették az anyagot.



Fantasy magazinok a 90-es években - Android sci-fi és fantasy magazin


Az Android az Orion „testvérének”, utódjának  tekinthető, 1993 áprilisa és augusztusa között 5 számot ért meg. Törzsanyagát főleg magyar sci-fi és fantasy novellák alkották. Itt már néhány hosszabb írás is felbukkant az Orion –hoz hasonlóan.
A két műfaj itt is szépen megfért egymás mellett hiszen a fantasztikus könyvekben is többször ötvöződik, gondoljunk csak az Üresség trilógiára.
 
 
Android sci-fi és fantasy magazin

De klubhírekről is rendszeresen tudósítottak, volt könyvszemle, riport, és keresztrejtvény.  És szerkesztői üzenetek amatőr alkotóknak, akik a folyóirathoz küldték be írásaikat, s egyéb fantasztikus alkotásaikat. Sajnos Preyer Hugo júliusban bekövetkező halála miatt az Android is rövidesen megszűnt.



Rúna fantasy & sf szerepjáték magazin


A Rúna magazin különböző neves sci-fi és fantasy világok leírásával (pl M.A.G.U.S., Star Wars), s a szerepjátékok kellékeinek bemutatásával foglalkozott. Mellette természetesen nem maradhattak el a novellák sem. Hírek, film, CD szintén jelen volt, olvasói levelekkel egyetemben, bár a vége felé már több mellékletet elhagytak.
Egészen hosszú időt élt meg ez a magazin a többiekhez képest, hiszen 1994-től 2000-ig 28 számát adták ki.



Alanori Krónika fantasy & sf szerepjáték magazin


Az Alanori Krónika magazin a Beholder Kft. lapja volt, amely a cég saját fejlesztésű játékain alapult. Több, levelezős, kártya és internetes játék szerepelt benne, de saját könyveket is kiadtak.
Az 1992-ben alakult magyar cég 1996-tól 2007-ig adta ki a folyóiratát, azóta az interneten vannak jelen.



Dragon szerepjáték és fantasy magazin


A Dragon magazint az azóta a Star Wars könyvekkel is nagyon sikeres Szukits kiadó adta ki a szerepjátékosok hazai közössége számára, 1998-ban. A magazinban a cikkek mellett novellák is szerepeltek és egyéb, a témával kapcsolatos rovatok. Sorozatok, képregények és oktató jellegű írások szintén jelen voltak az angol nyelvű Dragon magazin mintájára.
A Dragon –nak 1999 szeptemberéig 9 számát adták ki, mielőtt eltűnt.



Magyar fantasy magazinok 90-es évek


Atlantisz fantasztikus magazin


Az Atlantisz volt az első magyar nyelvű fantasy magazin, amely a Galaktika „testvéreként” jelent meg, már 1989-ben. Mivel ugyanezen évben adták ki Conan a barbár címmel Robert E. Howard Conan novelláinak egy csokrát, a keményebb fantasy iránt megnőtt az érdeklődés. Ennek szellemében több hard, illetve kard és boszorkányság típusú fantasy történet jelent meg az Atlantiszban, de rengeteg más stílusú novella is.




Atlantisz magazin

Sok neves fantasy szerző számos novelláját közölték és másról is lehetett olvasni, például minden lapszámban volt lexikon rész a fantasy irodalom más-más elemeiről. Az Atlantisz magazin-nak 13 lapszáma jelent meg 1991-ig, majd megszűnt.




Bíborhold szerepjáték és fantasy magazin, Holdtölte

A magyar sci-fi és fantasy magazinok közül a 90-es években a Bíborhold magazin 1992 decemberében jelent meg először. Fantasy novellák mellett jelentős szerep jutott fantasy játékok és szerepjátékok bemutatására, ismertetésére. De válaszoltak olvasói levelekre, valamint írók és művek bemutatása szintén helyet kapott. Különböző fantázia lények bemutatása, keresztrejtvény, s humor mellett számítógépes fantasy játékok ismertetése, fantasy világok és karakterek részletezése is megtörtént.
A Bíborhold 1994-ig jelent meg havonta, 1995-től a Holdtölte magazin követte egészen az 1996-os megszűnéséig.


Egyéb magyar fantasztikus magazinok a 90-es évekből



Helyi kiadásokban és klubok által számos kiadvány jelent meg, itt csak néhányat említek meg futólag, amelyeket ismertem.



Marsyas magazinok és kiadványok


A Marsyas Sci-fi klubot 1988-ban D. Németh István író alapította, később Schweier László vette át az irányítást, s idővel Marsyas Országos Sci-fi Egyesület klubja lett. Schweier Lászlóval egy időben leveleztem (úgy 1994 táján), így jutottam néhány kiadványukhoz. Marsyas magazinok 1988-tól jelentek meg, később a Marsyas Plusz Ebben amatőr novellák voltak, valamint alkotók bemutatása, illusztrációk, egyéb sf.
A Marsyas regénytár kis méretű, ingyenes kiadvány volt 1994-95 –ben. Novellák szerepeltek benne, főleg külföldiek, és lefordított kisregények. Ezenkívül a klub kiadta a Marsyas Info -t, Sci-fi körkép -et, és Marsyas Képregénytár-t.


Egyéb magyar sci-fi magazinok a 90-es évekből


A Szíriusz fantasztikus kalandregényújság a Vegával egyidőben jelent meg, s minden száma egy-egy regény volt.
A veszprémi kiadású Kvark SF ex Prevega –nak két példányáról tudok. Ez a magyar sci fi magazin 1988-ban és 1991-ben jelent meg. Nagy részben amatőr sf novellák, de kritika, műismertetés, alkotó bemutatás, s egyebek is szerepeltek benne.



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés