2016. március 16., szerda

Old Surehand könyvek kiadások, tartalom, jellemzés, ajánló

Old Surehand könyvek


Old Surehand könyvek kiadások, tartalom, jellemzés, ajánló



Old Surehand könyvek kiadások és történetek tisztázása


Old Surehand könyvek kiadások tekintetében elég nagy kavarodás van, ami annak köszönhető, hogy megjelent két és három kötetben is. Az interneten ezek a történetek A haramia és A bosszú néven szerepelnek, illetve kiadásban második kötetként a Kajmán kapitány jelent meg.
A régi, német kiadásban az Old Surehand 2 –höz került a Kajmán kapitány (is) más fejezetek közé. Ami ott az első fejezet, az a magyar A bosszú című könyvben az első, és ami utóbbi többi fejezetét illeti, azok a német Old Surehand 3. részei. Egyébként magyarul hozzáírták alcímként – A Winnetou folytatása – amivel még tovább keverték a zűrzavart, mivel ennek semmi értelme, mert hát melyik Winnetou folytatása?



Az Old Surehand könyvek tartalmát itt most úgy ismertetem, ahogyan én olvastam – két részben – természetesen csak nagyjából, és  mindkét esetben elhagyva a végkifejletet, meghagyva az izgalmakat az olvasóknak.


 


Old Surehand könyvek tartalom, történet


Karl May A haramia történet, tartalom


Ezekben a könyvekben ismét első szám első személyben mesél Karl May. Old Shatterhandnek Winnetouval lenne találkozója, de helyette csak egy üzenetet talál, miszerint régi barátjuk, Bloody Fox veszélyben van, s az apacs elment hozzá. Shatterhand hamarosan katonákra bukkan, akik előtt nem fedi fel kilétét, s egy csapat westman –re. A westmanok között van Will Parker, aki elmeséli a történetét, valamint a borús emlékű Hawley.
Hamarosan felbukkan Old Wabble, a veterán cowboy, aki elmondja, hogy a komancsok elfogták Old Surehand –et, és csak ő menekült meg. Shatterhand által – aki egyelőre még nem fedte fel a kilétét – újabb információkhoz jutnak. Nekiáll az öreg segítségével megszabadítani Surehandet, ami nem könnyű, mert egy szigeten tartják fogva.
A következőkben A sivatag szelleme regényből már megismert helyszínre tevődnek át az események. A komancsok arra készülnek, hogy megtámadják Bloody Fox –ot, aki a Llano Estacado sivatagának közepén, egy kaktuszerdővel körülvett oázisban él, egy négerrel, s annak anyjával.
A négert –
Bobot – nemrégiben elfogták az indiánok, s csak a fiatalember menekült meg. Shatterhand elindul, hogy kiszabadítsa, de közben megtudják, hogy az indiánok több csoportban tervezik a sivatagi rajtaütést, és a közelben táborozó fehér lovasságot is csapdába akarják csalni.



Old Surehand külföldi megjelenések



Winnetou is értesítette csapatait, ezért az apacsok is közelednek, és Old Shatterhandnek kell őket az Estacadoban levő oázishoz vezetni.


 

Karl May A bosszú történet, tartalom


Shatterhand Jefferson City –be megy, hogy megtudja, merre jár Surehand. Egy fogadóban egy kötekedő alakkal és a bandájával kerül szembe. Hamarosan felbukkan Dick Hammerdull és Pitt Holbers (akik a Kajmán kapitány című regényben szerepeltek először), s kiderül, hogy meglopták őket.
A tettes olyasvalaki, akit
Shatterhand ismer és egy nyomozó is üldöz. A nyomozó Treskow, a két fickó és Shatterhand, elindul a Sziklás hegység felé, Winnetou is csatlakozik hozzájuk. Miközben Surehand –et keresik, újra felbukkan Old Wabble, előttük járnak a már említett banda a kocsmából, és az oszaga sziúk is feltűnnek.
Az első regényből megismert Apanatschka a sziúk fogságában van, de Shatterhand rátalál és kiszabadítja. A sziúk főnöke is a kezükbe kerül, és hamarosan számos fontos dolgot tudnak meg Apanatschka vélt, vagy valódi szüleiről. Útjuk során egy új farmhoz jutnak, ahol sok újabb információhoz jutnak. Olyan csodás helyek szerepelnek a regényben, mint azok a helyszínek, ahol  a Winnetou filmeket készítették, a 60-as években.
Jó néhány újabb kalandon át megismernek egy különleges indiánt, fogságba esnek, útjukba kerülnek aranyat kereső gazfickók, újra és újra felbukkan Old Wabble. S mielőtt Old Surehand –re bukkannának, meglepő információkat tudhatunk meg a mű szereplőinek múltjából, és kezd összeállni a kép. A Sziklás-hegység erdeiben hatalmas grizzly medvék is hőseink útjába kerülnek, ami csak tovább fokozza az izgalmakat.


Old Surehand könyvek jellemzés, ajánló


Mindkét regény (a Kajmán kapitányt most hagyjuk) jó hosszú, és éppen olyan jó. Sok főszereplőt mozgat, ettől elég sokszínű lesz a történet, bár az olvasónak oda kell figyelnie, ki kicsoda. Karl May a tőle megszokott ügyességgel keveri a kártyákat, egyetlen pillanatra sem unatkozhatunk.




Old Surehand külföldi kiadások


A két regény során folyamatosan változik a helyszín, a préri, a sivatag, a hegyek és az erdő között. Bár papíron Old Surehand –ról szólnak a történetek, valójában hosszú szakaszokon át hiányzik, és csak sejtjük, merre jár. A második (harmadik) könyvre nagyon jó csapat áll össze 3-4 indiánnal (különböző törzsekből) és a teljesen különböző egyéniségű fehérekből. Ezeket a kalandokat szívesen olvastam volna a végtelenségig. Van néhány borzalmas jelenet, és drámai találkozás is, amelyeket talán ellensúlyoz néhány humoros párbeszéd.
Old Surehand nem olyan, mint a Winnetou filmekben, fiatalabb, és a természete is más. Karl May az Old Surehand könyvekben ismét első szám első személyben – azaz Old Shatterhandként - adja elő a történéseket. Az új szereplők nálam nagyon bejöttek, és egyesek személyiségfejlődése (vagy csak változása) még érdekesebbé teszi a történetet. Többször szóba kerül az istenhit, ami talán váratlan lehet egy vadnyugati regényben, de egyáltalán nem túlzóan, sőt megszívlelendő módon tálalja ezeket az író.


Kapcsolódó cikk: Karl May Sátán és Júdás trilógia

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés