2016. április 26., kedd

Kockás képregény magazin újságok történetek, karakterek

Kockás képregény újságok


Kockás képregény magazin újságok történetek, karakterekKockás képregény magazin


A Kockás képregény magazin és újságok a 80-as évek egyik legkedveltebb magazinjai voltak. Az elsősorban az ifjúság számára készült újságokban, az egészen egyszerű, kisgyermekek számára is felfogható történetektől, komolyabb művek feldolgozásáig, sok minden szerepelt.1981 és 1992 között 50 Kockás újság jelent meg Magyarországon, s közben 1990-91-ben két pepita, 1991-ben három fekete-fehér kiadás. Később Kockás füzetek címmel tűnt fel 1999-től, s a 2000-es években elektronikus formában összesen 8 új. Így Így 3 évtized alatt 63 Kockás képregényt olvashattunk.A Kockás újság eredete


A Kockás újság eredeti történetei, s képei a francia Pif Gadget, a Le Nouveau Pif, majd a Pif képregényekből származtak. A Pif Gadget 1969 és 1993 között jelent meg Franciaországban, majd 2004 és 2008 között, s utána 2015-ben bukkant fel ismét. A francia Vaillant kiadványai már 1945 –től megjelentek, s itt alakultak ki az olyan figurák, mint Pif. Ezek a kiadványok népszerűségüket tekintve a 70-es években érték el csúcspontjukat, majd a 90-es években kezdtek el csökkenni, megszűnni, s a 2000-es évektől újra felmerült irántuk az igény.


 

Kockás humor és gyermek kategóriák


Pif és Herkules képregény karakterek, történetek


Pif karaktere a spanyol José Cabrero Arnal karikaturistától származik, s az L'Humanité című napilapban jelent meg először, 1948-ban. Idővel olyan népszerű lett, hogy az újságok is felvették a nevét (Vaillant Pif, Pif Gadget).
Pif és Herkules a Kockásban
Pif és Herkules a KockásbanMíg Pif kutyaként lett megrajzolva, Herkules macskaként jelent meg, először 1950-ben. Pif általában komoly, és felelősségteljes, míg Herkules – aki egy ragtapaszt visel a képén – meggondolatlan és gyakran összevesznek egymással. Ők a munkás Tonton és a felesége, Tata, valamint gyermekeikkel együtt élnek egy házban, de a legtöbbször a család nem szerepel a történetekben. 
Több nagy kalandjuk is volt, amelyekben például Szépalmási professzornak segítettek, vagy éppen a gonosz Krapulax tett keresztbe nekik. Pif és Herkules képregény formájában együtt és külön-külön is alkottak történeteket.


Egyéb humoros gyermekfigurák és karakterek a Kockás újságokban


Pifu nem más, mint Pif fia, aki a bulldog Brutussal együtt szokott megjelenni. Pifu általában vidám és optimista, míg Brutus kissé leereszkedő.
Arthur egy szellem, vagy kísértet, amely 1953-ban tűnt fel először. Egy fehér, szálldosó figura, akinek rengeteg kalandja van – főleg régi kastélyokban, várakban – vagy máshol, más korszakban. Enyhén fantasy jellegű.
Vakarcs egy kis, találékony alak a középkorból, aki gyakran tört borsot a nagydarab, buta, és sokszor rosszindulatú Gömböc orra alá. A lusta király unokahúga, Decibella pedig idegőrlő énekhangjával kerget mindenkit az őrületbe.
Szilvio (vagy Sylvio) a kis lények (rovarok és puhatestűek) világában él, vele csak néhány történet jelent meg magyarul.
Horkantó, a vadnyugat paripája és a Placid és Múzo
(egyikük róka másik medve formájú) sorozat  a humor jegyében született. Pinky egy olasz képregénysorozatból származó rózsaszín nyúl, aki gyakran találkozik más képregényhősökkel.
 A régi Kockás képregény számtalan darabjában sok egyoldalas, vagy rövid történet is megjelent, mint Leo az állatkertből, vagy Leonard, a feltaláló.
 

Kalandtörténetek a Kockás magazinban


Rahan történetek - Rahan képregény


A Rahan képregény volt az egyik kedvenc sorozatom a Kockás magazin lapjain. Rahan az őskorban él, ő Crao fia, aki egy szimbolikus nyakláncot hord magával és egyedül próbál túlélni a veszélyes fenevadak, és sokszor ellenséges törzsek világában. Csak egy fehér elefántcsont kés a fegyvere és a maga által készített eszközök.
Rahan a Kockásban
Rahan a Kockásban


Számos alkalommal keveredik összetűzésbe elmaradott gondolkodású, vagy babonás népekkel és segít a rászorulókon, vagy megtanítja őket valamire. Esze, ügyessége, ereje és találékonysága számos problémán átsegíti. Rahan képregény formájában 1969-ben bukkant fel a Pif Gadget –ben, és 1986-ban rajzfilmsorozat is készült róla. A Rahan képregény keletkezéséről bővebben olvashattok itt.
 

Rahan történetek lista


Rahan legnagyobb győzelme
Rahan - A repülő csapda
Rahan - Miért nem támad a páncélbőrű?
Rahan - A pókemberek fogságában
Rahan - A vizek démona
Rahan a zord idők fia - Menekülés a csapdából
Rahan - A múlt őrei
Rahan a gondolkodó árnyék
Rahan - A totemfa szelleme
Rahan - Harc az óriáspolippal
Rahan a zord idők fia - Ítél a törzs
Rahan - A vadak ura
Rahan – Medvepárbaj
Rahan- Az árnyak útján
Rahan - A gyerek-törzsfőnök
Rahan - A folyó gyermekei
Rahan - Küzdelem egy csepp víz miatt
Rahan tüzet csihol


 

Taraó Kockás szereplő történetek


Taraó az őskorban, gyermekként, s egyedül járja a világot. Elvesztette emlékezetét egy végzetes katasztrófa miatt, ami után szülei és törzse is eltűnt számára. Kóborlásai alkalmával – miközben csak leleményessége segíti a túlélésben – a sima bőrűeket keresi (vagyis fajtársait) és néha megjelennek neki az „árnyak”, akik biztatják.
Taraó a Kockásban
Taraó a Kockásban


Olyan nehézségekkel kerül szembe, mint a dzsungel fia a későbbi Afrikában. Idővel találkozik egy erős emberrel, Kaokával, majd egy fiatal nővel is, akinek csecsemője van, és együtt haladnak tovább. Az utolsó, magyarul megjelent Taraó történetekben egyre több minden derült ki a fiú múltjából. Az utolsó részben a végén Taraó megdöbben: „Rahan az apám?” –kérdi, és azóta is várom a folytatást...


Taraó történetek lista


A nap fia
Taraó, a vadon gyermeke - A rettenetes Gora-ka
Taraó - A halott égbolt
Taraó - Vándorlás a nap után
Taraó - Végre az emberek nyomában
Tarao – Három nagy találkozás
Taraó - A vadon gyermeke
Taraó - Akik meg akarták ölni a napot
Taraó - A bátrak törzse
Taraó - A tízkezû harcosok
Taraó - Kaoka, az óriás
Taraó - Az utolsó ember
Taraó - A kék világi szörnyeteg
Tarao - A harcos gyerekek népe 1.
Taraó - A harcos gyerekek népe 2.
Taraó rémálma
Taraó - A harcos gyerekek népe 3.

Okada képregény (később Apacs kapitány) történetek


Okada egy fiatal félvér, Karl May egyik szereplőjéhez hasonlatosan, aki az ír Johnny O'Wilburd és egy apacs nő gyermeke. Az 1870-es és 60-as évek vadnyugati Amerikájában játszódik, amikor az indiánok egyre hátrébb szorultak a betelepülőkkel szemben.


Okada az Apacs kapitány
Okada, az apacs kapitány

Eleinte apjával – s néha anyjával – együtt szerepel, majd a későbbi történetekben már felnőttként, fehér katonákkal közösen. Az ő története úgy tudom, máig befejezetlen maradt.


Okada  képregény Kockás történetek lista


Okada kalandja – Ben "bíró" ítélete
Okada – Az ördög nyilai
Az ír karácsonya
Okada szökése
Okada-Apacs kapitány - Az arany tó legendája
Apacs kapitány - Mesék és coltok
Az apacs kapitány - Az utolsó szalmaszál
Okada, az apacsok kapitánya - Sivatagi árnyak
Okada, az apacsok kapitánya - Crazy Silver karácsonya
Okada – A rőt dombok kígyói
Okada, az apacsok kapitánya - Gyûlölet és kegyetlenség
Apacsok kapitánya - A Pony Express levelei
Apacs kapitány - Az öreg puska
Apacs kapitány - Az őrült főnök vagonja


Egyéb kalandos sorozatok a régi Kockás újságban


Tulipános Fanfan, a 18. századi Franciaországban élő fickó, akinek több kalandos és humoros epizódját követhettük nyomon. Hat története jelent meg a magyar Kockásban.
Ayak egy igazi északi farkas a kanadai Yukon vadonjából. Az aranybányászok között él Tom Ryan, akinek Ann nevű lánya szoros kapcsolatba került Ayakkal, miután megmentette az életét. Ayak igazi erdei kalandfilmekbe illő történetei 1979 és 1984 között jeletek meg a Pif Gadgetben, magyarul csak néhány történetet olvashattunk a Kockásban.Akciósorozatok a Kockás magazin -ban


Cogan történetek, epizódok


Cogan vérbeli természetvédő, aki Kanóval, Terryvel és a barátnőjével, Jill –lel, a lelkes fotóssal együtt, általában a Panda bázison tartózkodik. A különböző kalandok során a Föld legtöbb részére eljutunk. Rengetegszer kell a kihalás szélén levő állatokat vadorzóktól megmenteniük.

 
Cogan a Kockásban
Cogan a Kockásban

Hasonló jellegű állatvédő sorozatként a Daktarit említhetném, bár ott a helyszín mindig Afrika volt. Cogannal számos érdekes és ritka állattal találkozhatunk, orrszarvú, panda, aligátor, kajmán, komodói sárkánygyík, sőt az egyik részben pigmeusoknál is járnak.Kockás képregény Cogan epizódok lista


Cogan
Cogan - Mentsétek meg a csimpánzokat
Cogan – Élve fogjátok el!
Cogan - Egy orrszarvú agyaráért
Cogan – A pandaölő tigris
Cogan - A komodói sárkányok
Cogan – A Missisippi kalózai
Cogan – A delfinek dala
Cogan - Jill veszélyes kísérlete
Cogan haragja
Cogan - Big Boy
Cogan - Játszma az elefántok urával
Cogan - Kraa szörnyei
Cogan - Az utolsó moa
Cogan - A nagy fehér ösvény
Cogan - A gyökerek népe
Cogan - Város az őserdőben
Cogan - A fekete kajmánok folyója


Kockás szereplők - Dr Justice képregény


Dr. Benjamin Justice egy humanitárius orvos, aki a Föld különböző pontjain segít a bajba jutottakon. Ő 6 danos karatés, és elméjében mindig jelen vannak a Japánban tanult életfilozófia és mestere gondolatai.


Dr. Justice a Kockásban
Dr. Justice a Kockásban

A legváltozatosabb helyszíneken – annak ellenére, hogy orvosként megy – kerül összetűzésbe különböző bűnözőkkel, csempészekkel, és be kell vetnie minden harci tudását, hogy az áldozatokon segíthessen. Justice már-már nyomozóként tűnik fel ezekben a kalandokban. A Dr Justice képregény 1969-ben jelent meg először a Pif Gadgetben, és 1975-ben egy azonos című film is készült.
 

Dr. Justice történetek lista


Dr. Justice – A tenger banditái
Dr. Justice - Egy vírus megszökött
Dr. Justice - Az eladott gyermekek szigete
Dr. Justice - A szent sziklák
Dr. Justice - A rubinbánya betegei
Dr. Justice - A jivarók tábora
Dr. Justice - Az angyalok pokla
Dr. Justice - Nápolyi csavargók
Dr. Justice - A Fudzsijáma hava
Dr. Justice - Kaland Borneón
Dr. Justice - Mindenki nagymamája-A kis csavargók otthona
Dr. Justice - Bárka a tengeren
Dr. Justice - A betondzsungel
Dr. Justice – A lápvilág rejtélye
Dr. Justice - A campasok varázslója
Dr. Justice – A nyomor vámszedői
Dr. Justice - A Rádzsa karmai között
Dr. Justice - A fáraó kincse
Dr. Justice - A szobrok megszólalnak
Dr. Justice - Valami itt jártTeljes történetek, regények a Kockás képregény újságban


Híres történelmi, vagy kalandregények képregényváltozatait is olvashattuk a Kockásban, mint például Marco Polo, A három testőr, Thyl Ulenspiegel, King Kong, vagy Moby Dick. Több magyar történet is megjelent, ilyenek a Törökfejes kopja, A divényi kelepce, vagy a Beszélő köntös. De más történetek is feltűntek, a könyvben oly csodálatos Bambi –t képregény formában is megismerhettük.

A Kockásban megjelent külön regények, vagy történetek


Marco Polo
Robin Hood lakomája
A "Felfedezés" titka
A törökfejes kopja
A három testőr
A divényi kelepce
A beszélő köntös
Bambi
Thyl Ulenspiegel
Szeretve mind a vérpadig
Verne Gyula: A tengeri kígyó
King Kong - Egy király New Yorkban
Alaszkai aranyrögök
Odüsszeusz és a küklopsz
Moby DickEgyéb régi Kockás sorozatok


Más történetek, vagy kisebb sorozatok is felbukkantak a Kockásban, sőt sci-fi magazinokba illő sztorik is, amelyeket itt nincs hely részletesebben bemutatni. Ilyen plusz szereplők például Kviki, Karikázó nyomozók, Smith és Wesson, Bob Crockett, Lucky Luke, Szuperkandúr, Szimat, Manivelle, Robot Karcsi, Buzz és Bell.
 Bár valaha egy rakással összegyűlt, egyszer találtam is régi Kockás képregény pdf gyűjteményt, így utána tudtam olvasni a hiányzó daraboknak. Számomra sok jelenet visszaköszönt – más formában – például azon robotos filmeknél, ahol kissé képregényszerű volt a történet.
 

Ha tetszett, másokkal is megoszthatod!A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

3 megjegyzés:
Write megjegyzés
  1. Üdvözlöm, az 1-50- ig sorozatból vannak hiányzó kockás magazin példányok, szeretném megkérdezni hogy hol lehet megvásárolni. Válaszát előre is köszönöm szépen. Üdvözlettel Ivanyi Istvánné

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem tudom, de vannak az interneten fórumok (pl. az index oldalán), valamint Facebook csoport is ezeknek a képregényeknek, ott biztos tud valaki eladó/megszerezhető példányokat.

      Törlés