2016. május 30., hétfő

Conan és a démonkapu könyv kritikája

Conan és a démonkapu könyv kritikája

 Conan és a démonkapu könyv kritikájaRoland Green Conan és a démonkapu könyve 1994 novemberében jelent meg az amerikai Tor Books kiadónál. 1996-ban Magyarországon is kiadták.
Nem véletlenül írtam, hogy Roland Green Conan és a démonkapu könyv kritikája, ugyanis ezúttal sajnos kevés jót mondhatok. Nyilván marketingcélokból írták 20 éve, a magyar megjelenésnél, a következő ajánlót:„Talán a legizgalmasabb és legképzeletdúsabb Conan-regény, ami valaha is íródott! Igazi csemege a fantasy kedvelőinek!”
Ez sértés mind a Conan történetekre, mind a fantasy kedvelőire nézvést. De az is lehet, hogy aki írta, nem olvasta a regényt, vagy ez volt az első könyv, amit életében olvasott...
Roland Green Conan és a démonkapu tartalma, története


A fekete tengerpart királynője eseményei után járunk. Conan az őserdőben bolyong, amikor három bennszülött nőt lát, akik áldozatot visznek. Hamarosan találkozik a bamulákkal, akik erre járnak. Találkozásukat egy gyilkos szándékú vaddisznó támadása is megzavarja, ami sejtetni engedi, hogy furcsa dolgok zajlanak a háttérben. Egy napon Conan elképesztő jelenségre lesz figyelmes, valódi jegesmedve bukkan fel a dzsungelben. A támadása lehengerlő, menekülés közben a Halevők törzséhez jut, akik nem tudják felvenni a medvével a harcot, ez Conanra marad.
Borzalmas esemény történik egy dzsungelbéli faluban. Gyíkmajmok támadása nyomán a legtöbben odavesznek, mire Conan és a bamulák odaérnek. Kiderül, hogy egy „démonkapu” nyílt a dzsungelben, amely talán Vendhyával áll összeköttetésben. Egy másik földrészen él Lysenius, a varázsló sámán, és a lánya, Scyra. Conan és a bamulák a démonkapunak nevezett térátjárón át északabbra kerülnek, ahol piktek támadják meg őket.
 Green Conan és a démonkapu külföldi megjelenések


Scyra találkozik Conan csapatával és úgy tűnik, hogy szövetségre „kell” lépniük, mert kapóra jönnek Lysenius tervéhez. Lysenius száműzöttként került lányával a pikt vadonba. A vadonban élők egy részével barátságban van, de bosszúvágy hajtja, amiért régen elűzték a civilizált földekől, és elvesztette feleségét.
Roland Green Conan és a démonkapu könyv kritikája, jellemzése


A Roland Green Conan és a démonkapu könyv Amerikában 1994-ben és 1996-ban lett kiadva, puha illetve keményfedeles változatban. Tartozik hozzá prológus és epilógus is, amely más időkből tekint vissza erre a Conan kalandra, ezt a magyar verzióban nem láttam.
A Conan és a démonkapu nagyon rosszul van megszerkesztve, sokszor komoly odafigyelést igényel, hogy az ember tudja, hogyan áll a helyzet. Mintha Roland Green abból indult volna ki, hogy az olvasó ugyanúgy képben van, mint ő, és minden magától értetődő... Bár az is lehet, hogy a fordítás (sem) állja meg a helyét, mert időnként körülményes és hosszadalmas megfogalmazások vannak.
No meg a külföldi olvasói értékelések pozitívabbak, ezen is csodálkoztam, mert legtöbbször (főleg filmeknél) fordítva szokott lenni. Az egész regény valahogy fura, inkább fárasztó, mintsem olvasmányos.
Conan alakja és viselkedése megfelelő, nagyrészt olyan, ahogyan megszokhattuk tőle. De a történet egy szürke regény. Ha pedig Robert E. Howard kellemesen megborzongató és letehetetlen Conan novelláira gondolok - a főszereplőt leszámítva - semmi közös nincs bennük. A hatás ég és föld! Robert E. Howard Conanját elnyűhetetlennek tartom, felülmúlhatatlan a maga műfajában, de a Roland Green Conan és a démonkapu könyvet elég volt egyszer végigszenvedni. Nem szívesen írok ilyet, de ezt jobb feledni, gyenge próbálkozás egy újabb írótól.
Aki nem olvasta az eredeti, Howard féle novellákat, annak talán érdekes, de így csalódás. Minden gondosan meg van szerkesztve, csak egy dolog hiányzik: az érzelmi hatás. Az egész történet alatt olyan érzésem volt, mintha egy leírást olvasnék. Túlzottan száraz, és hiányzik az a különleges, titokzatos atmoszféra, amely oly jellemző volt az eredeti Conan novellákra.

Értékelés (saját tetszési indexem)
4.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)

Kapcsolódó cikkek: Conan történetek, novellák, könyvek

                               Conan, a kalóz könyv
                              L. Spraque de Camp és Lin Carter Conan novellák 

                             Robert E. Howard Conan, a bosszúálló regény


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés