2016. május 9., hétfő

Drew Karpyshyn Megsemmisítés könyv jellemzés, elemzés

Drew Karpyshyn Megsemmisítés könyv jellemzése


Drew Karpyshyn Megsemmisítés könyv jellemzés, elemzés




A Drew Karpyshyn Megsemmisítés könyv 2012 novemberében jelent meg az óceán túlpartján. A Megsemmisítés a Star Wars: A Régi Köztársaság című könyvszériájának negyedik része. Időben a Végzetes szövetség regény után következik.
A történetet közvetlenül megelőzte az Alexander Freed írásában megjelent Jace Malcom ezredes utolsó csatája című novella. A Megsemmisítés Star Wars könyv főszereplője Theron Shan, a Köztársaság hírszerzésének ügynöke, aki egyben jelentős személyiségek fia, de erről később...



Drew Karpyshyn Megsemmisítés könyv tartalom, történet


Theron Shan, a Köztársaság ügynöke éppen szabadságon van, de a Nar Shaddaa –án munkálkodik, mert a Teff’ith nevű twilek nőn akar segíteni. Egy houk ügynök sarokba szorítja, de kiügyeskedi magát. A hutt Morba házában kiszabadít néhány foglyot, majd megtudja a gengsztervezértől, hogy hol van Teff’ith. Rajta is segít, amikor el akarják intézni csempésztársaival együtt, de azok nem veszik őt észre.
Marcus Trant, a köztársasági hírszerzés igazgatója, Jace Malcom –mal, a köztársasági haderők parancsnokával tart megbeszélést. A Köztársaságra veszélyt jelent az  Ascendant Spear nevű különleges hajó, ezért közös tervet kovácsolnak az elkapására. A Birodalom vezető nagyurai egy új vezetőt keresnek maguk közé a technológiai irányító elvesztése után. Darth Marr a Darth Karrid nevű falleen nőt javasolja, aki egykor jedi volt, később Darth Malgus tanítványa. Jelenleg az Ascendant Spear –t irányítva – amelynek vezérléséhez implantátumok segítségével kapcsolódik – jelentős szerepe lehet a köztársaságiak elleni harcban. De a nagyurak többsége nem támogatja, mert eddig csak tiszta vérű sith –eket, vagy embereket engedtek maguk közé.
Mivel
Theron a Nar Shaddaa –i akciójával belekevert a hírszerzés titkos küldetésébe, az igazgató három hónapra az elemzőkhöz küldi büntetésül. Egy újabb, fontos küldetés készül, amelyben a Birodalom titkos kódjait kellene megszerezni a Ziost –ról. Ez a sith –ek egyik legősibb bolygója, és Theron Gnost-Dural –lal, a kel dor fajhoz tartozó jedi mesterrel indul oda. 
 

Megsemmisítés könyv tartalom


A Birodalom, s legfőképp az Ascendant Spear fenyegető léte miatt a hírszerzés, a katonaság és a jedik összefogására van szükség. Így kerül a képbe Satele Shan, aki a rend nagymestere, egyben Theron édesanyja. Ahhoz, hogy az Ascendant Spear hajót elpusztíthassák a fedélzetére kell jutni valakinek. Kevesen vannak akiknek esélyük lenne rá, de Theron és Gnost-Dural nem habozik...


 

Drew Karpyshyn Megsemmisítés könyv szereplők jellemzése


Theron Shan vérbeli ügynök, aki akcióban érzi jól magát. Minden képessége megvan ehhez, beleértve a harci tudást és színészi érzéket is, nemhiába jedi mester volt a tanítója. Valami okból – állítása szerint olyan neki, mint egy testvér, aki iránt felelősséget érez – nem tudja elengedni Teff’ith –et, a távolból ügyel rá. Mivel megszokta az egyedüllétet, és a szülei – más-más okból – nem voltak része életének, érthetően idegenkedik a szorosabb kapcsolattól velük.
Darth Karrid ismét egy szemléletes példája annak, hogy az egykori jedikből lesznek a „legjobb” sithek. Kellően ravasz és számító ahhoz, hogy a Birodalom tanácsának sith nagyurai közé verekedje magát. Az ő számítása, személyes tulajdonságai, no és az, hogy az agyával irányítani képes az Ascendant Speart, kiváltja a vezető sithek elismerését.
Gnost-Dural egy szimpatikus kel dor, mindig tudja (érzi), hogyan kell viselkednie. Ideális társ a küldetésben, nem sajnálja kockára tenni az életét, de egyben kellően megfontolt, és körültekintő. Az akciók során kifogástalanul kezeli az eseményeket, nem félve a kínoktól, kitart, és képes manipulálni egykori tanítványát.
Marcus Trant kellően karizmatikus a hírszerzés igazgatójának lenni, de megvan a szükséges rugalmassága is a speciális esetekhez. Nem hagyja „büntetlenül” Theron engedetlenségét, de elismeri, hogy bizonyos helyzetekben nélkülözhetetlen.
Jace Malcom, a háború hőse még mindig erős, de az, hogy rájön, van egy fia, más gondolati irányba sodorja. Azonban még ez sem elég ahhoz, hogy a sithek és a Birodalom iránti bosszúvágyát csillapítsa. Bár megjegyzem, ha haragszik is, a regényben nem tűnik annyira vérszomjasnak, mint amitől Satele fél, fáradtnak, s mégis tántoríthatatlannak annál inkább.
Satele Shan egyik kedvenc (női) karakterem a Régi Köztársaság idejéből, vele jó volt ismét találkozni. 59 évesen is szinte fiatalnak néz ki, rendíthetetlen jedi, de Jace és a fia iránti érzései nehézzé teszik az „elfogulatlan szellemi térben” maradást számára. Ettől függetlenül teszi amit tennie kell, s nem bújik el a családanya szereptől sem.
Darth Marr csak időnként bukkan fel a regényben, mégis ő az a sithek közül, aki kicsit felvilágosultabbnak tűnik. A sith „erények” mellett a Birodalom érdekeit is nézi és ő áll ki elsőként Karrid mellett, tudván, hogy szükség van frissítésre a körükben.
Teff’ith a hideg, számító csempésznőt alakítja, de valahogy mindenki sejti, hogy az álca alatt egy „emberibb” személyiség rejtőzik. Theronnal szembeni hűvös magatartása időnként már humoros, tudjuk, hogy csak egyedül, kötelezettségek nélkül akar boldogulni a nagyvilágban. Bizonyos szempontból Laranth -ra hasonlít a Coruscanti éjszakákból.
 
 

Drew Karpyshyn Megsemmisítés könyv jellemzés, elemzés


A Revan könyv óta Karpyshyn egyik kedvenc SW íróm, s kíváncsian vártam a Megsemmisítés regényt, amelyben nem is csalódtam. Az elején eltelt némi idő, míg összeállt a kép, azért annyira nem ragadott meg a regény. De a szereplők, különösen Satele –t és Malcom –ot tekintve izgattak, hiszen az Old Republic játék trailerjéből, a Darth Malgus elleni harcuk örökre emlékezetes számomra.
Nagyon örültem, hogy végre megismerhettem az ősi sith bolygót,  Ziost –ot is. Épp olyan rejtélyes, mint a Mag bolygói a Távoli csillagok történetben. Azt mindig nagy érdeklődéssel várom amikor a sithek és a jedik összecsapnak, és bár itt ez csak részben valósult meg, éppen elég izgalmas volt.

 



Karpyshyn Megsemmisítés szereplők, elemzés



Onnantól kezdve amikor Gnost-Dural az Ascendant Spear fedélzetére lépett, mindent egy lapra feltéve, a Megsemmisítés regény gyakorlatilag letehetetlen. Egy fél mondatnyi unalom sincsen, igencsak felgyorsulva pörögnek az események, az olvasó nem győzi kapkodni a fejét. Ez igen! Ezt szeretem minden műfajú könyvben, amikor teljesen bele tudok merülni, mert az események magukkal ragadnak. Vagyis rendelkezik a legjobb Star Wars regények közös jellemzőivel.
Drew Karpyshyn a Megsemmisítés könyvvel is kellemes órákat okozott, s ismét teljes mértékben élvezhettem ezt az általam olyannyira kedvelt korszakot. A regény jól kiegészíti a Régi Köztársaság Yavin előtti negyedik évezredének történelmét. Sajnos a sith nagyurak csak néhányszor bukkannak fel a történet folyamán, de ezúttal nem volt olyan nagy szerepük az események folyásában, Karrid –ot leszámítva persze.
Visszatérve a Megsemmisítés könyv elemzésére, ez alkalommal remekül ötvöződtek egymással az ügynökös, csempészes, jedi –s, vagy éppen katonai vonalas Star Wars könyvek jellegzetességei. A politika csak részben volt érintve, ami nem is baj, mert itt a cselekményeken, s magán a sztorin volt a hangsúly.
Talán az egyetlen, amit a rovására írhatok, ha már a Megsemmisítés könyv jellemzése van soron, hogy lehetett volna hosszabb is. Bár ha egynémely túl hosszúra nyúlt, ennél sokkal unalmasabb Star Wars könyvre gondolok, lehet, éppen ez (is) az egyik erénye.



Értékelés (saját tetszési indexem)
7
(1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés