2016. május 19., csütörtök

Joe Schreiber Halálvilág könyv

Joe Schreiber Halálvilág könyv

 Joe Schreiber Halálvilág könyvA Joe Schreiber Halálvilág könyv 2010 végén jelent meg Amerikában. Yavin előtt 3645-ben játszódik, és a(z időben) távoli előzménye a Halálosztag regénynek.
A Halálvilág könyv az Odacer-Faustin nevű, hideg, havas bolygón játszódik, ahol egy Sith Akadémia van.Joe Schreiber Halálvilág könyv tartalma


Wim Nickter elfogadja a Sith Akadémia legerősebb tanítványának, Lussknak a kihívását, de alulmarad, és Scabrous nagyúr ketrecében talája magát.
Amikor két alak egy különleges orchideával jelenik meg az Akadémia vezetőjénél, Scabrous rájön, hogy átvernék, és erős példával tanítja móresre őket. Egy whipid fejvadász a Marfa bolygón ellop egy különleges orchideát, de az életben tartásához szüksége van a jedi tanítványra, Zo -ra is.
Zo-t a whipid Scabrous nagyúrhoz viszi, ahol a csövekkel összeaggatott kreatúra – aki egykor Nickter volt – élőhalottként rátámad a nagyúrra. Jura, egy másik sith tanítvány, a nagyúr tornyához megy kémkedni. Közben egy ambíciózus diák, Ra’at, kihívja egy küzdelemre az éppen arra járó Lusskot. De a megvadult Nickter kizuhan az ablakon és Jurára esve halálos küzdelembe kezdenek. A két másik tanítvány dermedten nézi őket, miközben Zo menekül.
Trace, Zo bátyja nyomozásba kezd eltűnt húga után. A húga újra összeakad a fejvadásszal, akivel együtt próbálnak menekülni. A fertőzés – amely Scabrous kísérleteiből eredt – az élőhalottak által terjed, akik mindenkire rátámadnak. A sith nagyúr különösmód „értelménél” marad, de a fertőzés energiája kezdi megváltoztatni. Rákényszeríti a könyvtár neti lényét, hogy sugalmazza Zo –nak – mintha az orchidea hívná – az odajövetelt.


Joe Schreiber Halálvilág könyv kritika


Mivel a Régi Köztársaság idejében játszódó regényekből „kifogyunk” nagyon érdekelt a Halálvilág. Jól kezdődött, a Sith Akadémia rivalizálásai egyből felkeltették érdeklődésemet. Egész érdekfeszítően haladt a történet.

 Halálvilág könyv Darth Scabrous nagyúr
Scabrous nagyúr


Mivel Joe Schreiber a Halálvilágot a Halálosztag előzményeként (is) írta, nem meglepő, hogy ismét a horror vizeire evezett. Ezzel részben el is vágta nálam a fonalat, mert ami eddig jól alakult, most átváltott egy „vajon mennyi lesz a zombi, és ki marad életben a végére” típusú történetre. Nagy kár, mert igazán több nézett ki belőle. S amikor amúgy is olyan kevés a Star Wars történelem eme korszakáról szóló regény, egyáltalán nem másokat halomra ölő, (szinte) értelem nélküli zombik hadjáratára vagyok kíváncsi.
Sajnos innentől fogva céltalanná válik az egész történet. Az mégcsak hagyján, hogy egy sohanem hallott bolygón játszódik, és semmi módon nem kapcsolódik más ismert történetekhez, de miről szól az egész? Kapunk egy halom horror feeelinget, amihez teljesen felesleges a Star Wars, maximum érdekesebbé teszi a történetet. Egyszer már megkaptuk ugyanezt Joe Shreibertől, a Halálosztag kapcsán, de ezúttal adhatott volna valami újat. Úgy látszik itt sem volt más szándék a történetírás mögött, mint, hogy felhasználva a Star Wars hátteret, egy hasonló öldöklős sztori kerekedjen más helyszínen, más szereplőkkel.
A tauntaun –ok szerepeltetése írói gyengeség (más íróknál is előfordul ez), mert igazán találhatott volna eredetibbet erre a bolygóra, a könyvtáros falény ellenben érdekes volt. Amúgy nekem a Halálvilág végefele, amikor a zsilipen át kellett megszabadulni a fertőzött lénytől, a Bolygó neve: Halál című film ugrott be. Ha nem kezdte volna olyan jól és nem vártam volna izgatottan egy újabb „Erőharcos” könyvet, nem lennék ilyen kritikus. Mert mint regény egészen elfogadható, s ráadásul nem is hosszú, de Joe Schreiber megmaradt „külsős SW írónak”.
Kár, mert azt, hogy kevés leírást kapunk, és egy elszigetelt történet a Star Wars univerzumában, akár előnyként is felfoghatjuk, mivel kellően pörgős, és nem untat. Alapvetően megosztja a Star Wars könyvek rajongóit is, mert van akinek nagyon bejön, másoknak egyáltalán nem. Számomra pazarlás ebből a korszakból egy ilyen „értelmetlen” történet. Persze ha sok regény lenne a Régi Köztársaság eme időszakából, nem sajnálnám... Pedig a Halálvilág könyv elején, a sith tanítványok rivalizálásai és képzése alatt, a Darth Bane trilógia első része jutott eszembe. Talán ezért is jöttem izgalomba... Így viszont törvényszerű volt a csalódás. Mint sima horror regény nem rossz. De nem is csúcs.


Értékelés (saját tetszési indexem)
5.5
(0-értékelhetetlen, 1-büntetés, 2-borzalmas, 3-nagyon gyenge, 4-gyenge, 5-közepes, elmegy, 6-jó, 7-nagyon jó, 8-kiváló, 9-nagyon kiemelkedő, 10-abszolút csúcs)


Ajánlott cikkek: Drew Karpyshyn Megsemmisítés könyv
                        Tim Lebbon Távoli csillagok könyv
                        Claudia Gray Elveszett csillagok könyv

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!
A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

Nincsenek megjegyzések:
Write megjegyzés